Ημερομηνία 12-12-2022
Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου - Καλάμου και Καστού
ενάντια στη Π.Ο.ΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας
Επικοινωνία: epitragona2020@gmail.com/τηλ.6972815949
Τη ανάγκη θεσμοθέτησης Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ έχουμε διατρανώσει πολλές φορές και με αίτημα σε αυτήν να μη συμπεριλαμβάνονται οι Δυτικές Ακτές Αιτωλοακαρνανίας.
ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Τα δεδομένα:
Το σύμπλεγμα των Βορείων Εχινάδων (βραχονησίδων), το οποίο φράσσει ερμητικά τον φυσικό κόλπου του Αστακού και το οποίο ανήκει σε περιοχή NATURA, είναι πλήρως κατειλημμένο εδώ και 30 χρόνια, από έναν διεθνή όμιλο Ιχθυοκαλλιεργειών.
Στο όρμο του Αγίου Παντελεήμονα Αστακού που είναι και αυτός πλήρως κατειλημμένος, δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών.
Το παράκτιο μέτωπο από τον Αστακό μέχρι τον Μύτικα και μέχρι την δυτική ακτή της νήσου Καλάμου, είναι συνολικής έκτασης 33,75 χιλιομέτρων.
Σε αυτή την ακτογραμμή αν αφαιρέσουμε την παραλία Μαραθιά – Ασπρογιαλιού μήκους 5,20 χιλιομέτρων, την παραλία Καμπλάφκα – Βελά μήκους 5,20 χιλιομέτρων, την παραλία Βιρίνας -Παλιόβαρκας συνολικής έκτασης 9,40 χιλιομέτρων, παραλίες που είναι “ελεύθερες”, στο υπόλοιπο τμήμα της εν λόγω ακτογραμμής συνολικού μήκος 13,95 χιλιομέτρων δραστηριοποιούνται εδώ και 30 χρόνια πέντε εταιρείες παραγωγής αλιευμάτων.
Σήμερα όλες οι παραπάνω εταιρίες παράγουν ετησίως 20.137 τόνους αλιευμάτων, σε 1.080 αδειοδοτημένα θαλάσσια στρέμματα.
Με την ίδρυση της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ η παραγωγή από 20.137 τόνους ετησίως, θα ανέλθει σε 52.694 τόνους ετησίως (+162%), ενώ τα 1.080 δεσμευμένα ,αδειοδοτούμενα θαλάσσια στρέμματα, θα ανέλθουν σε δέσμευση 22.765,35 θαλάσσια στρέμματα, μαζί με τους χώρους της αγρανάπαυσης (+2.000%).
Σήμερα στο παράκτιο μέτωπο Αστακού Μύτικα και Καλάμου, σε 210 αδειοδοτημένα θαλάσσια στρέμματα, παράγονται 2.555 τόνοι αλιευμάτων ετησίως, ενώ με την ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ στο παράκτιο μέτωπο Αστακού Μύτικα Καλάμου, τα 210 δεσμευμένα θαλάσσια στρέμματα, θα ανέλθουν σε 5.986,01 δεσμευμένα (+2.700%), ενώ η ετήσια παραγωγή από 2.555 τόνους ετησίως, θα φτάσει τους 12.299,51 τόνους ετησίως (+380%).
Είναι λοιπόν έκδηλο ότι η σημερινή κατάσταση με τις υφιστάμενες λειτουργούσες σημειακές μονάδες, τόσο από χωροταξικής πλευράς, όσο και από αυτής της περιβαλλοντικής και κοινωνικό -οικονομικής, θα αλλάξει δραματικά προς το χείρον και όχι προς το βέλτιστον, όπως τουλάχιστον διατείνονται οι επενδυτές του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, μέσω της Σ.Μ.Π.Ε (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).
Ήδη τα τελευταία χρόνια με την εντατικοποίηση της παραγωγής των αλιευμάτων τους, τόσο το θαλάσσιο, όσο και το χερσαίο περιβάλλον έχει υποστεί βαριά οικολογική επιβάρυνση από την μακροχρόνια λειτουργία των μονάδων και από την παντελή έλλειψη και άσκηση εποπτείας από τις αρχές, όσο και από παράνομες επεκτάσεις των μονάδων.
Με αυτά τα δεδομένα οι “ελεύθερες” σημερινές θαλάσσιες ζώνες – ακτές, Αστακού – Ασπρογιαλιού (που είναι μη προσεγγίσιμη στους παραθεριστές), Καμπλάφκας – Βελλάς και Βιρίνας -Παλιόβαρκας που υποτίθεται ότι είναι “ελεύθερες”, θα συνθλιβούν στην κυριολεξία από το άπλωμα της υπό ίδρυση Π.Ο.Α.Υ, θα καταστούν τουριστικά ανεκμετάλλευτες και θα πάψουν οριστικά να αποτελούν τόπο προορισμού και αναψυχής των λαϊκών και όχι μόνο κοινωνικών στρωμάτων των κατοίκων της ενδοχώρας και του νομού.
Σε μια καθαρά αγροτική περιοχή, σαν αυτή του Δήμου Ξηρομέρου, όπου ο πρωτογενής τομέας με την γεωργία και την ελεύθερη αλιεία κατείχε κάποτε τα ηνία της τοπικής οικονομίας, σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτος, αφού η ελεύθερη αλιεία δεν είναι πια υπολογίσιμο οικονομικά μέγεθος, ενώ η γεωργία με την απαγόρευση κυρίως της καλλιέργειας του καπνού και της επιδότησης των προϊόντων βαμβακιού και καλαμποκιού, έχει “ισοπεδωθεί”
Με δεδομένο ότι σήμερα οι ιχθυοκαλλιέργειες δίνουν ένα οριακά χαμηλό μεροκάματο, και δεν υπάρχει κάποια ανοδική εξέλιξη των εργαζομένων δεν θα μπορεί να αναπτυχθούν άλλες δραστηριότητες εμπορικές ή επιχειρηματικές. Ο κάτοικοι, έχοντας πλέον χαμηλή αγοραστική δύναμη και σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των καλλιεργειών, δεν θα μπορούν να στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη μιας υγιούς αγοράς και πολλοί μη βρίσκοντας δουλειές θα φύγουν. Θα πληγούν όλοι ανεξαιρέτως επαγγέλματος. Ήδη πολλοί νέοι προτιμούν να φύγουν παρά να δουλέψουν με φτηνό και ανθυγιεινό ή δύσκολο μεροκάματο, στη μόνη δραστηριότητα που απέμεινε. Ο πληθυσμός θα μειωθεί έτσι ακόμη περισσότερο και θα φέρει μεγαλύτερο μαρασμό, σε Ξενοδόχους, Εστιάτορες, Οικοδόμους, Εμπόρους, Ελεύθερους επαγγελματίες αλλά ακόμα και στους εναπομείναντες Αγρότες και Κτηνοτρόφους. Θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο η περίοδος διακοπών αφού παιδιά ντόπιων θα προτιμούν διακοπές κάπου αλλού πλέον. Η αξία των περιουσιών θα μειωθεί ακόμα περισσότερο αφού πολλοί λίγοι θα έρθουν να επενδύσουν σε μια βιομηχανική περιοχή που θα έχει αποκλειστεί. Αυτό είναι ήδη φανερό αφού στο Ξηρόμερο η αξία των ακινήτων έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση ακόμα και με γειτονικά μέρη π.χ. Πάλαιρο, Ιθάκη, κλπ
Η ίδρυση λοιπόν μιας Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στις δυτικές ακτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή κατά μήκος της ακτογραμμής του Δήμου Ξηρομέρου και όχι μόνο, αποτελεί εμμονή με την καταστροφή, ενώ το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί σε μια τόσο μικρή χώρα σαν την Ελλάδα επιμένουμε στην δημιουργία τέτοιων ¨Φαραωνικών” αναπτυξιακών εγχειρημάτων καταστρέφοντας περιοχές που θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο προς όφελος τόσο της εθνικής μας οικονομίας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
Διαφωνούμε στη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ στην περιοχή μας ,που θα συμπεριλαμβάνει τη παράκτια ζώνη από Αστακό – Μύτικα – Κάλαμο, (Δυτικές Ακτές Αιτωλοακαρνανίας) για τους λόγους που αναφέραμε. Συμφωνούμε στη εκπόνηση μιας άλλης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφού προηγηθεί ο Θαλάσσιος Χωραταξικός Σχεδιασμός και τα Τοπικά Χωροταξικά Σχέδια, που θα είναι σύμφωνη με το νόμο, θα προστατεύει το περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα, ώστε να μην αποκλείει τους άλλους κλάδους της οικονομίας, δηλαδή τον Τουρισμό, την ελεύθερη Αλιεία και την Παραθεριστική κατοικία και θα είναι προϊόν πραγματικής διαβούλευσης με την Τοπική κοινωνία και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, με δεσμευτική τη γνώμη τους και τη συμμετοχή τους στο φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ. Η περιοχή μας χρειάζεται πολλές και διαφορετικές οικονομικές δραστηριότητες για να προχωρήσει μπροστά και όχι μια και μοναδική.
Σε αυτή την κατεύθυνση σας ζητάμε, για άλλη μια φορά, να στηρίξετε το αίτημά μας να αφαιρεθούν οι δυτικές ακτές από την υπό ίδρυση Π.Ο.Α.Υ και όλοι μαζί να στηρίξουμε το εγχείρημα εις όφελος όλων των εμπλεκομένων.
Μια τέτοια αντιμετώπιση του θέματος θα επιτρέψει την ειρηνική και δημιουργική συμπόρευση της τοπικής κοινωνίας με τους επενδυτές, τους οποίους και θέλει και χρειάζεται η περιοχή μας.
(παραφράζοντας τον Γ. Σεφέρη ο ηλικιωμένος πια, μέγας δάσκαλος ποιητής και συγγραφέας Αλέξανδρος Βαρόπουλος είπε «τα παράλια είναι η ανάσα μας - και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε;»
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ – ΚΑΛΑΜΟΥ – ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ
ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
e-mail: epitragona2020@gmail.com
Καλα αποτελεσματα ευχομεθα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή