Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΤΟΜΈΑ ΥΓΕΊΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΌΣΦΑΤΟ Ν/Σ ΤΗΣ ΥΓΕΊΑΣ.

Πόσο υποκριτικοί ήταν οι έπαινοι και τα χειροκροτήματα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη για τους υγειονομικούς ήρωες, του υποστελεχωμένου Ε.Σ.Υ., στη μάχη κατά του covid.....

Η πανδημία είχε αναστείλει τους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας για την κατάργηση του Ε.Σ.Υ., ως αιτία το “γερασμένο” Ε.Σ.Υ. κατά την αν. υπουργό υγείας κ. Γκάγκα, ψηφίσανε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης ξεχρεώνουν γραμμάτια και υποχρεώσεις. Πλέον δεν είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στην ασθένεια.

Ο νόμος που ψηφίσανε για το Ε.Σ.Υ. ενισχύει το ρόλο του κέρδους ως κίνητρο, ωθεί τους γιατρούς σε ιδιωτικά ιατρεία αναζητώντας πρόσθετη αμοιβή (αλήθεια γιατί ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός υγείας κ. Πλεύρης που σέβονται και τηρούν, όπως λένε, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, δεν επαναφέρουν τους μισθούς των γιατρών στα επίπεδα του 2012, μετά από αποφάσεις των δύο ανώτερων δικαστηρίων του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ και τους δίνουν την πενιχρή αύξηση 10%, αποκλείοντας και περιφρονώντας τους υπόλοιπους υγειονομικούς εργαζόμενους να δώσει και σε αυτούς αυτό το “επίδομα φιλανθρωπίας”) και οδηγεί τους πολίτες στα ιδιωτικά ιατρεία με δυσβάστακτο οικονομικό βάρος για τον ασθενή.



Είμαστε η Τρίτη χώρα μετά την Βουλγαρία και την Λιθουανία με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Πόσοι άραγε έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τις υπηρεσίες υγείας; Οι λίγοι και ισχυροί θα επωφελούνται ενώ οι πολίτες θα γυρίσουν πίσω στη δεκαετία του 1970.

Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών, Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας καταδικάζουν απερίφραστα τις διατάξεις αυτού του νόμου και είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο που καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.




Άλλο η παθογένεια του συστήματος και άλλο να καταργείται η δημόσια και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας. Είδαμε της αγκυλώσεις και την παθογένεια του Ε.Σ.Υ. τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας,

ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μια μεγάλη παρέμβαση, καταθέτοντας οκτώ προτάσεις και πρόγραμμα για το Ε.Σ.Υ., όπου αντιμετωπίζονται οι παθογένειες του συστήματος, υπερασπιζόμενος το δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ., προσβάσιμο για όλους τους πολίτες, με τα εξής

χαρακτηριστικά:

⦁ Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας υγείας ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια.

⦁ Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.

⦁ Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.

⦁ Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

⦁ Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του Ε.Σ.Υ.(κάλυψη των πραγματικών κενών του Ε.Σ.Υ. με μόνιμο ιατρικό – παραϊατρικό προσωπικό. Νέα σύγχρονα οργανογράμματα. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών και αυξήσεις, ώστε να αμείβετε σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών. Ένταξη των υγειονομικών του Ε.Σ.Υ. στα βαρέα – ανθυγιεινά. Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν έλλειψης.)

⦁ Υγεία σε όλα τα νησιά.

⦁ Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

⦁ Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας, δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων.


Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και είναι ευθύνη της πολιτείας να το εξασφαλίζει σε όλους.

Αυτό το νομοσχέδιο ακρωτηριάζει το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και διευρύνει τις ανισότητες,

ενισχύοντας τους λίγους και ισχυρούς. Όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη δωρεάν ισότιμη – καθολική και άμεση πρόσβαση σε δημόσιες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Σχεδιάζουμε πολιτικές για δίκαιες κατανομές και όφελος των πολλών με σκοπό την επιστροφή της ελπίδας και την αξιοπρέπεια στη ζωή όλων. Περιφρουρούμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γέννημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κεκτημένο του Ελληνικού λαού να κρατηθεί όρθιο και λέμε όχι στις ανισότητες και στη μετατροπή των ασθενών σε πελάτες.

Με την Κοινωνία στο Προσκήνιο και όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε την Αλλαγή.


ΓΙΑ ΤΗ ΝΕ

Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ    ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Ναί ομως αποφεύγετε την Συνεργασία που προτείνει ο Σύριζα
    και κλείνουν κάποιοι του Κινάλ
    το ματάτι προς τον κύριο Μητσοτάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο