Στις τελευταίες εθνικές εκλογές περίπου 450.000 Έλληνες ψήφισαν κόμματα που τελικά έμειναν εκτός βουλής. Και περίπου 3,3 εκατομμύρια Έλληνες δεν ψήφισαν καθόλου. Η βουλή που νομοθετεί εκπροσωπεί καθόλου άραγε αυτά τα περίπου 4 εκατομμύρια Ελλήνων;
Το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό, γιατί η δημοκρατία είναι βέβαια ένα πολίτευμα που βασίζεται στη συμμετοχή. Αλλά όλα τα πολιτεύματα και τα εκλογικά συστήματα έχουν μεταξύ άλλων σκοπό να μπορεί να κυβερνηθεί μια χώρα την επομένη.
Το λέμε αυτό γιατί όσοι έσπευσαν να σχολιάσουν την απόφαση του ΣτΕ για τις αλλαγές που επήλθαν στην Αυτοδιοίκηση από την παρούσα Κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2019 με την απλή αναλογική έσπευσαν να μας διευκρινίσου παράλληλα ότι αυτοί είναι οι υπερασπιστές της Δημοκρατίας.
Πράγματι, το να αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού μετά την κάλπη είναι φάουλ. Αλλά πριν έρθουν οι αλλαγές Θεοδωρικάκου είδαμε πολλούς δήμους τον πρώτο χρόνο της παρούσας περιόδου να μην μπορούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, λόγω των συσχετισμών που έβγαλε η κάλπη με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Οι υπερασπιστές λοιπόν της Δημοκρατίας καλό είναι να μας πουν και πως θα κυβερνιέται ένας τόπος με απλή αναλογική όταν δεν υπάρχει διάθεση συνεργασιών. Με το ζόρι όμως δεν γίνεται τίποτα. Η διάθεση και το πνεύμα συνεργασίας πρέπει να είναι συνειδητή και ελεύθερη επιλογή.
Εφημερίδα “Συνείδηση”
με το ζορι παντρεια δεν γινεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ, φίλε του συναινετικού δικομματισμού. Ο λόγος που δεν υπάρχει συνεννόηση είναι απλός. Ο κάθε ένας υπερασπίζεται το κόμμα, όχι την άποψη του. Υπερασπιζόμενος το κόμμα έχει να λαμβάνει. Κρατικό, τσάπα χρήμα. Η απλή αναλογική είναι απλή και δίκαιη. Αναλογικά επιρροή και αποφάσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα άλλα είναι κομματικά παιχνίδια, αλλοίωση της βούλησης και εξουσιασμοι.