Βουλιάζουν τα εορταστικά τριήμερα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων τα καταλύματα στους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς. Όμως, στα μεσοδιαστήματα είναι σχεδόν άδεια και μετά τις 10 Ιανουαρίου επικρατεί «νεκρική σιγή».
Αυτή είναι η εικόνα που χαρακτηρίζει τις κρατήσεις και πληρότητες των «ορεινών» ξενοδοχείων με τους ξενοδόχους να δηλώνουν ικανοποιημένοι για την κίνηση στις εορτές καθώς είναι σε γενικές γραμμές μια χρονιά πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες που κυριαρχούσε ακόμη το πρόβλημα της πανδημίας, αλλά προβληματίζονται από την απουσία ζήτησης μετά τις γιορτές.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά ο Δεκέμβριος σε ό, τι φορά τις κρατήσεις καταγράφει πολύ χαμηλά νούμερα σε σύγκριση με τις εορταστικές ημέρες.
Πάντως σε ορισμένες περιοχές όπως στη Δράμα καταγράφεται η καλύτερη τουριστική κίνηση των τελευταίων πέντε ετών, όπως επισημαίνει ο κ. Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος Ξενοδόχων Δράμας και επικεφαλής της ομάδας ορεινών περιοχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αλλά δυστυχώς δεν φτάνουν δυο τριήμερα το χρόνο για να επιβιώσουν οι μονάδες στους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς, όπως προσθέτει ο ίδιος.
Πόλος έλξης οι πόλεις με θεματικά πάρκα
Η εικόνα που μου μεταφέρουν οι συνάδελφοί μου από όλους τους προορισμούς είναι πολύ ικανοποιητική για τις εορταστικές ημέρες, εξηγεί ο κ. Καλλίας. Συνολικά, οι πληρότητες φτάνουν στο 80% τις ημέρες των γιορτών, με ορισμένους προορισμούς να πηγαίνουν και πολύ καλύτερα, κυρίως εκεί που έχουν αναπτυχθεί θεματικά εορταστικά πάρκα για μικρούς και μεγάλους.
Τα Τρίκαλα, με το «Μύλο των Ξωτικών», το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο Πάρκο στην καρδιά της Ελλάδας, η Δράμα με την «Ονειρούπολη», ο Βόλος με «Τα Κορυφαία Παραμύθια του Κόσμου», η Κατερίνη με το «Μουσείο των Χριστουγέννων» και η Κομοτηνή με τις «Χριστουγεννιάτικες περιπέτειες του Πινόκιο», αποτελούν πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.
Μάλιστα όπως σημειώνουν παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς το γεγονός ότι ακόμη φέτος δεν έχει χιόνια έχει «οδηγήσει» πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους από τα Χιονοδρομικά Κέντρα στις πόλεις με τα θεματικά πάρκα.
Στη Δράμα οι κρατήσεις βρίσκονται στο 80% όταν αναφερόμαστε στον εορταστικό δεκαπενθήμερο όμως για όλο τον Δεκέμβριο δεν ξεπερνούν το 45% αναφέρει ο κ. Καλλίας.
Για τα Ιωάννινα οι ξενοδόχοι του νομού δίνουν κρατήσεις στο 90% για το 15θημερο των εορτών αλλά μόλις 60% για όλο τον Δεκέμβριο.
Στα Τρίκαλα οι κρατήσεις ξεπερνούν το 80% ενώ στην πόλη τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα και για όλο τον μήνα πλησιάζουν το 40%.
Στα Καλάβρυτα ένας κοντινός στην Αθήνα προορισμός οι πληρότητες φτάνουν το 90% στις γιορτές, και 55% σε όλο τον Δεκέμβριο, ενώ το Καρπενήσι κινείται λίγο χαμηλότερα προς το παρόν στο 75% για τις μέρες των εορτών και 35% για όλο τον μήνα.
Στα Τρίκαλα Κορινθίας οι πληρότητες είναι σχεδόν στο 100% για τα τριήμερα των εορτών και στο 45% για όλο τον Δεκέμβριο.
Κινητικότητα για κρατήσεις από νωρίς
Όπως σχολιάζει ο κ. Καλλίας φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια τα ξενοδοχεία δεν δούλεψαν με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Υπήρχε μια κινητικότητα από νωρίς τον Νοέμβριο όμως δυστυχώς δεν βλέπουμε την ίδια κινητικότητα για μετά τις γιορτές, καθώς επικρατεί «νεκρική σιγή».
«Τουρισμός για Όλους» τον Ιανουάριο
Πάντως να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα κλήρωση για 125.000 δικαιούχους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», που αναμένεται να βοηθήσει τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Επισημαίνεται ότι τα ξενοδοχεία των ορεινών και ημιορεινών όγκων ξεπερνούν τα 2.000, στη χώρα μας ωστόσο είναι επί το πλείστον μικρές μονάδες με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι το σύνολο των κλινών δεν ξεπερνούν τις 40.000-45.000.
Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων έχει δημιουργεί μία ομάδα εκπροσώπων αυτής της κατηγορίας ξενοδοχείων, η οποία τον προηγούμενο Οκτώβριο πραγματοποίησε τη δεύτερη συνάντησ΄ξ της προκειμένου να μελετηθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι τουριστικές μονάδες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ξενοδόχοι από τις περιοχές: Καλάβρυτα, Τρίκαλα Κορινθίας, Αρκαδία, Καρπενήσι, Ημαθία, Πιερία, Δράμα, Ιωάννινα, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Μαγνησία, Καλαμπάκα, Πόζαρ. Όλοι οι ξενοδόχοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για το πως θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους καθώς δεν μπορεί να «χτισθεί» ένα success story για το χειμώνα, γύρω από δύο τρία τριήμερα, σε μια σεζόν 130 ημερών.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο