Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

«Στα κάγκελα» στη Σταμνά με τη δημοτική αρχή Μεσολογγίου: «Αδιαφορία και εγκατάλειψη»


Ανοικτή επιστολή στον δήμαρχο Κ. Λύρο και τους Δημοτικούς Συμβούλους

Εκπροσωπώντας του Κοινοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σταμνάς του δήμου Μεσολογγίου, εκφράζει τα έντονα παράπονα των κατοίκων προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου και τους εκλεγμένους Συμβούλους.....

Σε ανοικτή επιστολή του προέδρου εκφράζει την αγανάκτηση «των πολιτών και σύσσωμου του κοινοτικού συμβουλίου του χωριού» και γίνεται λόγος για πλήρη αδιαφορία της δημοτικής αρχής στα προβλήματα της Κοινότητας.

Στην επιστολή παρατίθενται ένα προς ένα τα ζητήματα αυτά, με κορυφαία την αγροτική οδοποιία, την καθαριότητα, την κατάσταση στα νεκροταφεία κλπ.

Αναλυτικά η επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της Κοινότητας, Δημήτρης Μπούρος:

«Με την επιστολή μας θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση των πολιτών και σύσσωμου του κοινοτικού συμβουλίου του χωριού μας για την αδιαφορία που έδειξαν στα προβλήματα της κοινότητας Σταμνάς, μια περιοχή με 36 χιλιάδες στρέμματα με τα περισσότερα με ελιές και με μια εύρωστη οικονομία από τις ελιές καλαμών.

Πέρασαν τρία χρόνια άγονων συζητήσεων, δεκάδων κατ’ ιδίαν συναντήσεων, εκατοντάδων υποσχέσεων και ενός τεράστιου ΘΑ από τον κ. Δήμαρχο και των εκάστοτε αντιδημάρχων.

Παρ’ όλες τις προσδοκίες μας, μετά την εκλογή του δημάρχου για ένα καλύτερο αύριο, η ποιότητα ζωής των κατοίκων έχει υποβαθμιστεί πολύ στα τρία αυτά χρόνια.

Οι υποσχέσεις των υποψηφίων πριν τις εκλογές, πολλές, πολλοί από αυτούς δεν ξανά πέρασαν ποτέ από το χωριό για να ενημερωθούν από τον πρόεδρο για τα προβλήματα του χωριού.

Έτσι τρέχαμε στα γραφεία των αντιδημάρχων, του δημάρχου και των υπηρεσιακών παραγόντων αναζητώντας λύσεις σαν επαίτες και όχι σαν εκλεγμένοι άρχοντες.

Επιγραμματικά θα παραθέσουμε μια σειρά από τα πιο σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων της κοινότητας, για τα οποία υπάρχει η σχετική αλληλογραφία που έχει αποσταλεί σε όλες τις υπηρεσίες, είναι δε στη διάθεση όλων των πολιτών για ενημέρωση.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε δεκάδες άλλα προβλήματα ίσως και τα όνειρά μας όπως εμείς βλέπουμε την ανάπτυξη της περιοχής μας, αλλά δεν υπάρχουν αυτιά να μας ακούσουν…….

Πιστεύουμε ότι αυτή η επιστολή διαμαρτυρίας να προβληματίσει τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο του κ. Λύρου και παράλληλα να βάλει σε σκέψεις του υποψήφιους που πρόκειται να πάρουν μέρος στις εκλογές του 2023.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Η αγροτική οδοποιία Στο χωριό μας υπάρχουν περίπου 76 χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων εκ των οποίων τα δυο τρίτα είναι σε άθλια κατάσταση χωρίς τεχνικά έργα, που με τις πρώτες βροχές γίνονται αδιάβατοι.

Στην αρχή επειδή το πρόβλημα ήταν επείγον χρησιμοποιήσαμε τα χρήματα που πήραμε από τα ξύλα των ευκαλύπτων που υλοτομήσαμε και ρίξαμε χαλίκι όπου υπήρχε άμεση ανάγκη. Με την παρέμβαση της περιφέρειας και του κ. Μαυρομμάτη έγιναν σοβαρές παρεμβάσεις για να καταστούν βατοί, αυτό βέβαια δεν κράτησε και πολύ αφού δεν υπήρχαν τεχνικά έργα για την προστασία τους.

Ο κ. Δήμαρχος σε εκδήλωση (λαϊκή βραδιά στις 19/8/2021 ) υποσχέθηκε ότι ΘΑ βελτιωθεί η αγροτική οδοποιία, παρ’ ότι έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν το χωριό μας μας τον 10ο του 2021 και καταστράφηκε μέρος των δρόμων, δεν έγινε καμία ενέργεια εκ μέρους του.

Ήταν ένα θέμα που έμπαινε επιτακτικά σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Δήμαρχο και μας έλεγε ΘΑ ΘΑ …. Ας σημειωθεί ότι το θέμα έμπαινε σε όλα τα τεχνικά προγράμματα που μας ζητούσαν. Μας έστειλαν ένα γκρέιντερ μόνο δύο φορές για έξι ώρες κάθε φορά.

Τα μηχανήματα που μερικές φορές ήρθαν για εργασίες καθαρισμού, η παραμονή τους δεν ήταν παραπάνω από δύο έως τρεις ώρες κάθε φορά με αποτέλεσμα η παρουσία τους να είναι αντιπαραγωγική.

Σκουπίδια. Ένα θέμα που μας απασχόλησε από τις πρώτες ημέρες, κάναμε προτάσεις στην υπηρεσία καθαριότητας ώστε να γίνεται πρόχειρη απόθεση όλων άχρηστων αντικειμένων σε δύο τρία σημεία της περιοχής μας που είχαμε εντοπίσει και να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες του δήμου έτσι θα είχαμε αποφύγει τη ρύπανση του περιβάλλοντος από πλαστικά και άχρηστα αντικείμενα που τώρα βρίσκονται στα ρέματα του χωριού μας.

Με επιστολές στις υπηρεσίες του δήμου και με προφορικές επαφές που είχαμε με την αντιδήμαρχο καθαριότητας, οι προσπάθειες μας έπεσαν στο κενό, υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις,

Ένας οδοκαθαριστής για να επιμελείται την καθαριότητα του χωριού τον έστειλαν μόνο τρεις φορές.

Σε ότι αφορά την αποκομιδή των σκουπιδιών δίνουμε πραγματική μάχη, για το πλύσιμο των κάδων ούτε κουβέντα, με αποτέλεσμα η δυσοσμία το καλοκαίρι να είναι αφόρητη.

Στην εσωτερική εικόνα του χωριού μπορεί κανείς να δει, πεσμένες μάντρες, οδόστρωμα σε πολλά σημεία έχει ‘’κάτσει’΄ αποχετεύσεις από νεροχύτες σε κεντρικό δρόμο με έντονη δυσοσμία, ο κάτω δρόμος του χωριού είναι ακατάλληλος ακόμη και για τους πεζούς, σε πολλά σημεία η άσφαλτος δεν υπάρχει, σε ότι αφορά τον κοινόχρηστο φωτισμό της περιοχής μας λάμπες μας έδωσαν μόνο 4 φορές στα τρία χρόνια τις άλλες τις αγοράσαμε μόνοι μας.

Η μεγάλη ντροπή για το χωριό μας είναι τα δύο νεκροταφεία, στο ένα οι μάντρες δυτικά έχουν καταρρεύσει και στο άλλο δεν θα υπάρχει χώρος για ταφή αφού το κάτω διάζωμα δεν έχει περιφραχθεί και δεν έχει σχεδιαστεί, τέτοια αδιαφορία εκ μέρους του δήμου δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν.

Σε ότι αφορά την πυρασφάλεια του χωριού είχαμε ζητήσει από την πολιτική προστασία, από την πυροσβεστική υπηρεσία και από τον δήμο για να γίνει μια ζώνη πυρασφάλειας δυτικά του χωριού μας με την χάραξη δρόμου για να έχουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα, δεν μας απάντησε κανείς, εμείς παρ’ όλα αυτά οργανώσαμε ομάδες πυρασφάλειας για την καλοκαιρινή περίοδο για άμεση αντιμετώπιση μέχρι να έρθει η πυροσβεστική.

ΔΕΥΑΜ Η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου δεν είναι σε θέση να επισκευάσει όλες τις διαρροές του δικτύου, υπάρχουν παράνομες παροχές, είχαμε ζητήσει από την υπηρεσία να κάνει έλεγχο για τον εντοπισμό τους αλλά δεν πήραμε απάντηση, παρ’ όλες τις προφορικές επαφές που είχαμε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες δεν έγινε καμία ενέργεια.

Η υπόσχεση για μια παιδική χαρά στην πλατεία του χωριού μας έγινε από τον κ. Δήμαρχο από την πρώτη του επίσκεψη στο κοινοτικό συμβούλιο, παραμένει στο ΘΑ ΘΑ.


Το κτίριο της κοινότητας είναι έτοιμο να καταρρεύσει, έχει να συντηρηθεί χρόνια, εκεί στεγάζεται το κοινοτικό ιατρείο, το γραφείο της κοινότητας και η κοινοτική βιβλιοθήκη από την σκεπή μπαίνουν νερά και τα παράθυρα είναι σάπια, ζητήσαμε να γίνει μια τεχνική μελέτη για να γίνουν επισκευές, πριν από μερικούς μήνες ήρθε ένας μηχανικός και ακόμα περιμένουμε τη μελέτη για να υπολογίσουμε τη δαπάνη.

Από τον δήμο για την λειτουργία του γραφείου του κοινοτικού συμβουλίου, ποτέ δεν εμφανίστηκε ένας γραμματέας, μόνοι μας αναβαθμίσαμε έναν παλιό υπολογιστή και δεν μπορέσαμε στην περίοδο της καραντίνας να παρακολουθήσουμε καμία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μας έδωσαν έναν εκτυπωτή και λίγα και λίγα γραφικά με το ζόρι και εκατοντάδες ΘΑ ΘΑ ΘΑ…………………

Το πιο όμορφο κομμάτι του χωριού μας η παραλία μας σε πλήρη εγκατάλειψη, δεν έγινε καμία παρέμβαση για την αναβάθμιση της. Καμία σκέψη για την ανάπλαση του χώρου της Αγίας Αγάθης».

agriniopress.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο