Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Aνακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας για την εισβολή ΕΛΑΣ στις Εστίες


Η αστυνομία έσπασε πόρτες, κατέστρεψε τα σπίτια των εστιακών φοιτητών, πυροβολούσε δίπλα στους φοιτητές που έδιναν μάθημα, ενώ σε λίγες ώρες κατέρρευσε το κυβερνητικό αφήγημα αφού συνελήφθη αστυνομικός!....

Έξω από τα πανεπιστήμια η επικίνδυνη συμμορία της ΕΛΑΣ- Να αφήσει η κυβέρνηση επιτέλους ήσυχα τα πανεπιστήμια.
Η σημερινή εισβολή της αστυνομίας (ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ασφάλεια) στις εστίες του ΕΜΠ και οι πυροβολισμοί από αστυνομικούς κυριολεκτικά δίπλα σε φοιτητές που πήγαιναν να δώσουν τα μαθήματά τους, είναι ένα ακόμη πρωτοφανές γεγονός στο ιστορικό της κυβερνητικής πολιτικής.
Η ΕΛΑΣ και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι έκαναν το campus του ΕΜΠ Άγρια Δύση: εισέβαλαν αξημέρωτα στις εστίες, έσπασαν τις πόρτες εκατοντάδων δωματίων όπου βρίσκονταν ανυποψίαστοι φοιτητές, κατέστρεψαν προσωπικά αντικείμενα των οικοτρόφων, μπήκαν έως και σε αμφιθέατρα όπου γίνονταν μαθήματα, ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί κυκλοφορούσαν σε όλο το campus επί ώρες, τρομοκρατώντας τους φοιτητές
και τις φοιτήτριες. Αποκορύφωμα ήταν οι πυροβολισμοί, πολύ κοντά στις πύλες του ιδρύματος, δίπλα σε στάση λεωφορείου, σε ώρα αιχμής.
Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Πολυτεχνείο λειτουργεί κανονικά, οι φοιτητές έχουν εξεταστική, ενώ έχουν αρχίσει τα πρώτα μαθήματα των πρωτοετών φοιτητών σε κάποιες σχολές.
Τα βίντεο που έχουν δημοσιευθεί και δείχνουν τις πόρτες των δωματίων φοιτητών σπασμένες στη σειρά και προσωπικά αντικείμενα κατεστραμμένα είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι η αστυνομία, επικαλούμενη αστυνομική επιχείρηση με την οποία οι φοιτητές δεν είχαν καμία σχέση, προέβη σε χουλιγκανισμούς όχι απέναντι σε «εγκληματίες», αλλά στους φοιτητές που μένουν στις εστίες. Αποτέλεσμα είναι 200 περίπου φοιτητές να έχουν
μείνει χωρίς σπίτι κατάλληλο για διαμονή και χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί ο χώρος στον οποίο μπορούν τα παιδιά αυτά να διαμείνουν μέχρι να επισκευαστούν οι καταστροφές που προκάλεσε η αστυνομία.
Όχι απλά η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και φοιτήτριες, ιδίως δε οι εστιακοί, στις σπουδές τους, όχι απλώς τους έχει εγκαταλείψει χωρίς χρηματοδότηση, ιδιωτικοποιεί τη σίτιση και περικόπτει τη φοιτητική μέριμνα σε μια εποχή ακρίβειας, αλλά τώρα στέλνει και την αστυνομία να σπάσει τα
σπίτια των φοιτητών αφήνοντάς τους στο δρόμο, μόνο και μόνο για να πλασάρει εικόνες καταστολής!
Μάλιστα, η κυβέρνηση και η αστυνομία επιχείρησαν με τις γνωστές μεθοδεύσεις συκοφαντίας να στήσουν από το πρωί ένα αφήγημα «ανομίας» και «σπείρας ναρκωτικών» μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου. Ούτε μια μέρα δεν πρόλαβε να σταθεί! Ανάμεσα στις συλλήψεις βρίσκεται δόκιμη αστυνομικός, η οποία φέρεται να «ενημέρωνε δράστες για τις κινήσεις της αστυνομίας». Έτσι καταρρέει προτού καλά-καλά το διαδώσουν το μύθευμα περί ανάγκης αστυνομικής παρουσίας στα πανεπιστήμια για την αντιμετώπιση της δήθεν «ανομίας». Είναι προκλητικό να κατασυκοφαντούν τους πανεπιστημιακούς χώρους για «ανομία» για να επιβάλουν την παρουσία της αστυνομίας, ενός σώματος που βρίθει υποθέσεων που ερευνώνται για σοβαρές εγκληματικές πράξεις και έχει αποδειχθεί
επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των φοιτητών και του ακαδημαϊκού προσωπικού.

Η ίδια η εσκεμμένη εγκατάλειψη των παλιών εστιών χωρίς στοιχειώδεις υποδομές αφήνει άλλωστε χώρο για όποιες αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως έχει καταγγελθεί από τον ίδιο τον σύλλογο των οικοτρόφων.
Άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι ότι είναι η ίδια η αστυνομία που αξιοποιεί, ανέχεται ή και κατευθύνει με τη δράση της, την παρουσία κυκλωμάτων σε συγκεκριμένα σημεία για να δικαιολογούνται άσχετες πολιτικές στοχεύσεις, όπως συμβαίνει στα Εξάρχεια, ή σε περιοχές του κέντρου που οι παρεμβάσεις τουριστικοποίησης συναντούν αντιδράσεις, ή
σε χώρους ασύλου. Αλλά επιπλέον, είναι προφανές πια ότι η ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια αναπτύσσει δράση μόνο σε βάρος των φοιτητών και αποτελεί κίνδυνο για την ακαδημαϊκή καθημερινότητα.
Μετά και από αυτά είναι προφανές ότι καμία θέση δεν έχει η ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια. Να σταματήσει η κυβέρνηση να επενδύει στην επικίνδυνη στρατηγική της έντασης και να τροφοδοτεί την εγκληματική βία της αστυνομίας σε βάρος της νεολαίας.
Να στηριχθούν οι αγώνες του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος μέχρι την οριστική απόσυρση κάθε σχεδίου για ΟΠΠΙ και αστυνομικής παρουσίας στα πανεπιστήμια.

Το Γραφείο Τύπου 27.9.2022

6 σχόλια:

  1. βρε νουμερα. εισεβαλαν και συνελαβαν σεσημασμενο κακοποιο με τη συμμορια του, ποιον φοιτητη πειραξανε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά δεν ντρέπεστε λίγο για τους κακοποιούς δε λες τίποτα, πού πάνε τα παιδιά να σπουδάσουν και να μείνουν στην εστία φτωχά παιδιά που δεν έχουν να νοικιάσουν διαμέρισμα και είναι αναγκασμενα να μένουν με ποινικούς που έχουν την εστία ως άνδρο τους, πάτε καλά; σε ποια χώρα γίνονται αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι προφανές πλέον ότι υπερασπιζεστε το άσυλο των σεσημασμενων κακοποιών , τους εμπόρους ναρκωτικών και όχι τους φοιτητές και την ελευθερία των ιδεών. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα σε εστία 5 χρόνια. Και τότε οι ειδήσεις τα ίδια λέγανε. Προετοίμαζαν την κοινή γνώμη για εστίες με ενοίκιο, μέσω ΣΔΙΤ. Ο συγκεκριμένος τύπος ήταν στην εστία 3 χρόνια. Τι έκανε η αστυνομία; Τίποτα! Μπορούσαν να τον πιάσουν; Άνετα!! Υπήρχε καταγγελία από την υπηρεσία των εστιών αλλά η αστυνομία αγρόν αγόραζε. Θα μπορούσαν χωρίς πολλές κάμερες και φασαρία να τους πιάσουν, όπως έχουν κάνει πολλές φορές.

    Για ανθρώπους από επαρχία το αίτημα για δωρεάν στέγαση και φοίτηση για όλα τα παιδιά θα έπρεπε να είναι μόνιμο. Οι προσπάθειες για υποβάθμιση αυτών των παροχών δεν πρέπει να γίνεται δεκτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αριστερά: ο καρκίνος της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο