Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ανάρπαστα τα Ελληνικά τυριά παρά τις αυξήσεις στο γάλα, τιμές αναμένουν οι κτηνοτρόφοι


 Δεν κουνιέται... φύλλο στην εγχώρια αγορά του γάλακτος εδώ και ένα μήνα περίπου κι ενώ αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η ιδιότυπη γραμμή Γεωργαντά για τιμές στο πρόβειο γάλα μέχρι 1,50 ευρώ, όπως ο ίδιος δήλωσε στο πλαίσιο επίσκεψής του σε κτηνοτροφική μονάδα ώστε να μην... ακριβύνει το τυρί στο ράφι. Πληροφορίες αναφέρουν πως στις αρχές Οκτωβρίου, θα υπάρξουν εξελίξεις με το γάλα και θα ανακοινωθούν επίσημα τιμές, ενώ ήδη γίνονται κρούσεις σε μεγαλοκτηνοτρόφους της Δυτικής Ελλάδας για να κλείσουν συμφωνίες.

Ο ιδιοκτήτης - διευθυντής της εταιρείας Ολυμπία Φέτα από το Καπελέτο Ηλείας, κ. Γιάννης Λιανάκης τόνισε στον ΑγροΤύπο, ότι πέρσι τα πιο μεγάλα τονάζ στο πρόβειο γάλα πληρώθηκαν ως και 1,35 ευρώ το κιλό, ενώ οι μικρότεροι παραγωγοί έλαβαν ως και 1,20 ευρώ το κιλό. Τη νέα χρονιά, λέει ο κ. Λιανάκης, οι πιο μεγάλοι παραγωγοί θα πάρουν γύρω στα 1,40 ευρώ, γιατί αν ανεβεί κι άλλο η τιμή, το τελικό προϊόν (τυρί) θα είναι απλησίαστο στον καταναλωτή και ειδικά η Φέτα ίσως φτάσει και στα 15 ευρώ το κιλό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μόνο το γάλα για 1 κιλό Φέτα στοιχίζει 5,60 ευρώ με αυτές τις τιμές. Γενικά ο κ. Λιανάκης εκτιμά πως φέτος θα κινηθεί στους 7.000 με 8.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, έχοντας σταθερές συνεργασίες με παραγωγούς και μονάδες της περιοχής.

Ο κ. Μιχάλης Τζίμας από την ομάδα παραγωγών Γιαννιώτκο Γάλα, που έχει μέλη αγελαδοτρόφους, αλλά και αιγοπροβατοτρόφους, λέει στον ΑγροΤύπο πως η κατάσταση είναι δραματική και οι απώλειες στις μονάδες από τα κόστη μη αναστρέψιμες. Ο κ. Τζίμας κρούει καμπανάκι για το μέλλον τόσο της αγελαδοτροφίας, όσο και της αιγοπροβατοτροφίας. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ομάδα έχει στη διάθεσή της έναν αυτόματο πωλητή με αγελαδινό και γίδινο γάλα. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Τζίμα, σχετικά με τις τιμές, επικρατεί... αφωνία.

Ο Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας βλέπει τον ανταγνωνισμό των αγοραστών γάλακτος να ανεβαίνει μέρα με την μέρα, με φόντο το γάλα των μονάδων. Συγκεκριμένες τιμές δεν έχουν ακόμα δοθεί από τις εταιρείες στους παραγωγούς, οι οποίοι είναι σε αναμονή, ωστόσο συνεχώς μπαίνουν νέες εταιρείες στο προσκήνιο και στο νομό και σίγουρα το γάλα θα έχει καλή τιμή. Την ίδια όμως ώρα τα κόστη για να παράξει ο κτηνοτρόφος έχουν γίνει απλησίαστα, όπως και το κόστος ζωής. Σύμφωνα με τον κ. Στεριάτο, πρέπει επιτέλους μετά από μια εικοσαετία να αυξηθούν οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις προς τους κτηνοτρόφους.

Από την ίδια περιοχή ο αιγοπροβατοτρόφος από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου Παναγιώτης Μαζαράκης δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ότι υπάρχει μεν κινητικότητα για το αιγοπρόβειο γάλα, ωστόσο καμιά εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τιμές για τη νέα σεζόν.

Σοβαρό πρόβλημα τα εργατικά χέρια στον Έβρο, πού παίζουν οι τιμές

Κραυγή αγωνίας για την έλλειψη εργατικών χεριών που έχει δεμένα τα χέρια των κτηνοτρόφων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αρθρώνει μέσω του ΑγροΤύπου ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός, κ. Στέλιος Τσολακίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή παραγωγού στο γάλα έχει πάρει πάνω 100%, όμως το ίδιο έχει γίνει και με τα κόστη παραγωγής. Όπως μας εξηγεί, εδώ και ένα μήνα επικρατεί μια περίεργη ησυχία όσον αφορά στις τιμές της νέας σεζόν και αφόρου είχαν βγει στην αγορά δυο-τρεις μεγάλες εταιρείες πριν ένα μήνα με τιμή στα 1,40 για το πρόβειο και στα 90 λεπτά για το γίδινο. Οι τιμές αυτές, συνεχίζει ο ίδιος, αφορούσαν την παραγωγή του Σεπτεμβρίου. Και προσθέτει: «ως συνεταιρισμός Θρακών Αμνός έχουμε δυο χρόνια ακόμα συμφωνία με την εταιρεία Όμηρος για την απορρόφηση του προϊόντος, από τη δική μας ζώνη γάλακτος. Στην περιοχή του Έβρου για τις μικρές μονάδες οι τιμές στο πρόβειο είναι μέχρι τα 1,26 ευρώ σήμερα και για το γίδινο στα 80 λεπτά, ενώ για τα μεγάλα σημάδια φθάνουν στα 1,30 το πρόβειο, με 83 το γίδινο. Εκτίμησή μου είναι ότι οι τιμές θα αυξηθούν».

Έντονος ανταγωνισμός για τα γάλατα και στη Λέσβο, ανάρπαστα τα τυριά

Θερμή για μια ακόμα χρονιά αναμένεται η χρονιά και στη Λέσβο, που παράγει μεγάλες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος. Στο νησί υπάρχουν συνεταιρισμοί που αγοράζουν γάλα, ενώ αρκετοί είναι και οι μεταποιητές από την ηπειρωτική χώρα που έχουν βάλει στο στρόχαστρο την παραγωγή και προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μανταμάδου χρησιμοποιεί όλο το γάλα που παίρνει από τους 30 παραγωγούς - μέλη του και κάνει τυροκόμηση, βγάζοντας λαδοτύρι, γραβιέρα, αλλά και Φέτα. Όπως μας αναφέρει ο διευθυντής του, κ. Γρηγόρης Θεοδοσίου, ο συνεταιρισμός πληρώνει με εκκαθάριση τους παραγωγούς, ακολουθώντας την αγορά. Τον τελευταίο μήνα δεν αγούγεται τίποτα για τις τιμές, σε αντίθεση με άλλα χρόνια και επικρατεί ησυχία. Την περσινή χρονιά το πρόβειο πληρώθηκε στο νησί 1,20 ευρώ το κιλό και το γίδινο 90 λεπτά. Με αυτό το δεδομένο υπήρξε μια αύξηση στην τιμή χονδρικής για τη Φέτα από τα 5 στα 6,5 ευρώ και στη γραβιέρα από τα 8 στα 10,5 ευρώ το κιλό. Και πάλι όμως η κατανάλωση ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους τουρίστες. Ο κ. Θεοδοσίου εκτιμά τέλος πως σίγουρα το γάλα θα πάρει αύξηση, καθώς οι ζωοτροφές έχουν πάει στα ύψη. Σημειωτέον πως ο ΑΣ Μανταμάδου αγόρασε καλαμπόκι από την Καβάλα στα αλώνια με τιμή 350 ευρώ τον τόνο, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και τα υπέρογκα κόστη στην ενέργεια.

25 λεπτά πάνω από πέρσι η τιμή στην Κρήτη, μεγάλη μείωση παραγωγής

Σε συμφωνία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης προχώρησε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Μυλοποτάμου, όπως άλλωστε έγραψε προ ημερών ο ΑγροΤύπος. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γρύλλος Παπαδάκης, σημειώνοντας ότι έγινε συνάντηση στο δημαρχείο Ανωγείων με τους εκπροσώπους των δυο Ενώσεων και συζήτηση για το κόστος παραγωγής και την τιμή του πρόβειου γάλακτος. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη η κουβέντα κατέληξε σε συμφωνία για απορρόφηση του πρόβειου γάλακτος στα 1,30 ευρώ το κιλό συν το ΦΠΑ. Σε σχέση με τις αναμενόμενες ποσότητες ο κ. Παπαδάκης σημείωσε πως αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με την ακρίβεια στις ζωοτροφές, το γάλα θα είναι ελάχιστο. Μάλιστα κάλεσε την πολιτεία να υιοθετήσει μέτρα στήριξης του κτηνοτροφικού κόσμου και άμεσα. Σύμφωνα τέλος με τον Βασίλη Σμπώκο, αιγοπροβατοτρόφο από τα Ανώγεια, υπάρχει μια συμφωνία για τιμές πάνω από πέρσι στα 25 λεπτά, αλλά αυτό ισχύει μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο. Όπως λέει ο ίδιος, από τα στοιχεία που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η παραγωγή γάλακτος φέτος σε σχέση με πέρσι εμφανίζεται ήδη μειωμένη πάνω από 50%.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο