Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Κώστας Γαλάνης: Το ενεργειακό κόστος και η εγκατάλειψη απειλεί με αφανισμό την γεωργία και την κτηνοτροφία στην Αμφιλοχία


Γράφει ο Κώστας Γαλάνης
*
Το ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων για αγρότες και κτηνοτρόφους οδηγεί στον αφανισμό και στην Αμφιλοχία την κτηνοτροφία και την γεωργία της περιοχής. Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στα αναλώσιμα αλλά κυρίως η εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο για τον τόπο μας....

Η πραγματικότητα είναι ζοφερή και αποτυπώνεται πλέον και επίσημα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα τελευταία που δημοσιεύθηκαν και αφορούν στον Ιούλιο, το κόστος παραγωγής τον συγκεκριμένο μήνα αυξήθηκε κατά 26,6%% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ παρουσίασε μείωση κατά 0,6% συγκριτικά με τον δείκτη του Ιουνίου 2022.

Κατά 7,4% είναι αυξημένες συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, η οποία οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στα δημητριακά και όσπρια και ζωικής παραγωγής.

Η ακρίβεια απειλεί τα κοπάδια

Το ενεργειακό κόστος και η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες οδηγεί στον αφανισμό τον πρωτογενή τομέα. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν αποτελούν την λύση στα σοβαρά προβλήματα. Ούτε έστω και σε μέρος αυτών, όπως για παράδειγμα στην τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών που ξεπερνάει το 100% και σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια) δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αύξησης του κόστους παραγωγής, παρά την αύξηση των τιμών γάλακτος και κρέατος (25-30%), αφού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων.

Ο πρωτογενής τομέας και η γεωργία καταρρέει

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι αγρότες ζουν φέτος μια από τις χειρότερες χρονιές τους. Το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις που συνεχίζονται ανεξέλεγκτες για μεγάλο διάστημα, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε βόμβα στα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας. Οι ελαιοπαραγωγοί τονίζουν ότι μαζεύουν φέτος την ελιά με το κόστος πάνω από τα έσοδα, κάτι που καθιστά αδύνατη την επιβίωση τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του διευρυμένου δήμου Αμφιλοχίας έχουν αφεθεί στο έλεος της μοίρας τους

Αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε το παραγωγικό πλεονέκτημα της περιοχής μας που πέρα από τις υπηρεσίες στο θαλάσσιο μέτωπο και την ενδοχώρα δεν είναι άλλο από την κτηνοτροφία μας, τις συμβολαιακές καλλιέργειες και κυρίως την ελαιοκομία.

Παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν την υπεράξια που τους αξίζει.

Το σίγουρο είναι ότι ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του Δήμου Αμφιλοχίας χρειάζεται βοήθεια δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Χρειάζεται ενημέρωση. Η αγορά τρέχει πολύ γρήγορα και αυτός αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Έχει επικεντρωθεί στην καθημερινότητα και την επιβίωση του.

Προεκλογικά όλοι μίλησαν για ΚΕΠ και και γραφεία στήριξης αγροτών – Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα

Αναρωτιέμαι πως θα αλλάξουμε νοοτροπία να στήσουμε τις πρώτες ομάδες παραγωγών. Πως θα μάθουμε να συνεταιριζόμαστε. Πως θα καταλάβουμε τι σημαίνει συμβολαιακή γεωργία, για να περάσουμε στο δεύτερο στάδιο της μεταποίησης, ώστε να πάρουμε μεγαλύτερο μερίδιο από την υπεραξία των προϊόντων μας.

Για παράδειγμα πόσοι από τους παραγωγούς μας σήμερα γνωρίζουν ότι απαλλάσσονται κατά ποσοστό 50% επί του φόρου εισοδήματος. Επαγγελματίες αγρότες που είναι μέλη νομικών προσώπων / ενώσεων προσώπων ή πωλούν στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας για να μπορέσουν να αναπροσαρμόσουν την παραγωγή τους.

Σε άθλια κατάσταση η αγροτική οδοποιία στον Δήμο Αμφιλοχίας

Βέβαια εκτός από όλα αυτά το χειρότερο από τα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους είναι η εγκατάλειψη. Πάρα πολλά προβλήματα και στην προσβασιμότητα, αφού δεν υπάρχει χωριό που να μην «γκρινιάζει», ειδικά στον Δήμο Αμφιλοχίας, για την αγροτική οδοποιία που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Οι αγρότες αναφέρονται και σε επιμέρους ζητήματα τα οποία πρέπει να μας προβληματίσουν, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, διαιωνίζονται συνεχώς. Ένα από αυτά είναι το θέμα των υποδομών και για να γίνω πιο σαφής, η έλλειψη αρδευτικών έργων. Δεν γνωρίζω αν τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει κάποια υδροδότηση η ένας εξηλεκτρισμός εγκαταστάσεων κτηνοτρόφου.

Το νερό του Αχελώου για ανταγωνιστικές καλλιέργειες

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο, είναι η μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας.

Εν συντομία θα μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε ανταγωνιστικές καλλιέργειες, μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Τα ποσά που χάνονται κάθε χρόνο από την έλλειψη νερού είναι τεράστια. Παράλληλα αυτό θα δώσει το έναυσμα για να αναπτυχθούν μεταποιητικές επιχειρήσεις και να αξιοποιηθούν επιτέλους τα υψηλής ποιότητας αγροτικά μας προϊόντα.

Κανείς μας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος σε αυτή την κατάσταση. Προτείνω την σύγκληση μιας ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας ώστε με την συμμετοχή των αρμοδίων φορέων να υπάρξει συζήτηση, κατάθεση απόψεων από όλους και κυρίως, άμεση λήψη αποφάσεων.

*Εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο