Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΗΜΕΡΙΔΑ «1922 - Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική θέση της χώρας 100 χρόνια μετά»


Όλα είναι έτοιμα για την ημερίδα με θέμα «1922: Γεωπολιτική & Γεωστρατηγική θέση της χώρας 100 χρόνια μετά» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 10 π.μ., στον πολυχώρο «Royal Patras»....

Διοργανωτές είναι η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το ίδρυμα «Σπύρου, Νανάς και Λήδας Δούκα», με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας έχει η Σία Αναγνωστοπούλου, πολιτικός-ιστορικός, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Συντονιστές θα είναι ο δ/ντής σύνταξης της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Κωνσταντίνος Μάγνης και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Μικρά Ασία και, όπως είναι γνωστό, ευαισθητοποίηση σε θέματα προσφυγικά.

Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης έχει θέμα «Από το 1922 στο 2022» και η Σία Αναγνωστοπούλου θα αναφερθεί στα «Τραύματα της προσφυγιάς των καθημερινών ανθρώπων σε σχέση με το μεγάλο εθνικό τραύμα της καταστροφής». Θα ακολουθήσει η ομιλία του Δημήτρη Καμούζη, ιστορικού, ερευνητή στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών με τίτλο: «Συλλογικό τραύμα και εθνική ταυτότητα: Η αναθεμελίωση της ελληνικής κοινωνίας μετά το 1922».

Θα ακολουθήσει η ομιλία της Έλλης Λεμονίδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας και προέδρου του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι: «Η Μικρασιατική Καταστροφή μεταξύ ιστοριογραφίας και μνήμης».

Ακολουθεί η ενότητα «Η γενιά των γονιών μας. Το έπος της ενσωμάτωσης», στην οποία θα γίνει συζήτηση μεταξύ των δημοσιογράφων και της Ντίνας Παπάκου, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγροτικού Προσφυγικού Συνοικισμού Γηροκομείου - μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας προσφυγικών Σωματείων.

Στην τελευταία ενότητα με τίτλο «Η μετά θάνατον ζωή» ο Σουκρού Ιλιτζάκ, ιστορικός - μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών θα μιλήσει για: «Τα τρία μεγάλα reset της Τουρκίας και η Ελλάδα: μια πρόταση για ένα ιστορικό πλαίσιο για ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Η ομιλία της Αιμιλίας Σαλβάνου, ιστορικού - μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει τίτλο: «Πρόσφυγες, μνήμη και ενσωμάτωση: Πώς σκεφτόμαστε το 1922 στην επέτειο των 100 χρόνων»

Η ημερίδα θα κλείσει με παρεμβάσεις και σύντομες τοποθετήσεις από το κοινό και τους συμμετέχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο