Ανοδικά κινούνται οι τιμές στο αιγοπρόβειο κρέας τη δεδομένη χρονική περίοδο, με την προσφορά μάλιστα να μειώνεται, όσο ξεκληρίζονται τα κοπάδια λόγω της ακρίβειας στις ζωοτροφές. Πληρωμές δε, όπως η χθεσινή, που κάνει το ΥπΑΑΤ, προκαλούν έντονο εκνευρισμό στους συντελεστές της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Κάτι παραπάνω από υψηλή χαρακτηρίζει τη ζήτηση για πρόβειο κρέας ο κ. Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας, σημειώνοντας ωστόσο πως οι δυσκολίες για τους κτηνοτρόφους είναι πολλές και θα είναι μεγάλο κατόρθωμα αν συνεχίσουν το... επάγγελμά τους με τέτοια ακρίβεια στις τροφές. Όπως μας λέει πάντως για το αρνί ο παραγωγός πιάνει αυτή την περίοδο 5,20 ευρώ το κιλό ζων βάρος, κάτι που μεταφράζεται σε μια τιμή της τάξης των 8 με 8,30 ευρώ ανά κιλό στα σφάγια. Όσον αφορά τέλος στα κατσικάκια, ο κ. Στεριάτος μας ανέφερε πως είναι δυσεύρετα και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει προσφορά στην αγορά ιδιαίτερη.
Ο κ. Βασίλης Μανουράς, αιγοπροβατοτρόφος από την περιοχή των Ανωγείων και πρόεδρος στον τοπικό Σύλλογο των κτηνοτρόφων σημείωσε στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές παραγωγού στο αρνί έχουν μεν ανέβει έως και τα 6,50 ευρώ το κιλό (σφάγιο), ωστόσο αυτό γίνεται και γιατί δεν υπάρχει πλέον η παραγωγή των περασμένων ετών λόγω της αδυναμίας των μονάδων ως απόρροια της ακρίβειας στις τροφές. «Δεν υπάρχει παραγωγή και με το ρυθμό που πάμε σε λίγο θα κλείσουν οι περισσότερες μονάδες. Στο αρνί γάλακτος θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε το 40κιλο σακί με καλαμπόκι 19,5 ευρώ, όταν την τελευταία πενταετία ήταν στα 9,5 και στα 10 ευρώ. Επίσης τα τριφύλλια τα πληρώνουμε 50 λεπτά το κιλό. Δεν μπορούμε να βγούμε με τίποτα γιατί μας ζητούν να πληρώνουμε και μετρητοίς. Όλα αυτά πρέπει να τα καταλάβουν οι αρμόδιοι και να ενισχύσουν επιτέλους πραγματικά τον κλάδο μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
«Ζήτηση υπάρχει για το προϊόν, με αποτέλεσμα να έχουν ανεβεί και οι τιμές παραγωγού. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή πάντα ήταν ανεβασμένη η τιμή, όμως φέτος είναι σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Βέβαια, με τα κόστη αντίστοιχα υψηλά, δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τον παραγωγό. Έτσι τα αρνάκια πιάνουν έως και 8 ευρώ το κιλό (σφάγιο), το πρόβατο έως 4,50 ευρώ το κιλό (σφάγιο), ενώ τα μανάρια με συκωταριά χωρίς κεφάλια έως και 6 ευρώ το κιλό. Κατσίκια δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο», τόνισε τέλος από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Αβδάνας, αιγοπροβατοτρόφος από την Ελασσόνα, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.
Μπίκας Αλέξανδρος
agrotypos
Με τέτοιο ωραίο κλήμα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι να μην έχουμε τσίπουρο, σταφύλια και κρασά,
κάτι δέν γίνεται σωστά.