Ta απόνερα της «Genesis»: Το χαλάζι «μαστίγωσε» τους παραγωγούς σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” , η οποία επισημαίνει πως είναι μεγάλα και σοβαρά τα προβλήματα που δημιούργησε η χαλαζόπτωση της Κυριακής σε περιοχές του Αγρινίου (Ρουπακιά), στην Καμαρούλα, την Αβόρανη, αλλά και τη Γουριά Μεσολογγίου. Τι αναφέρει στη “Σ” ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Βασίλης Φέζος και οι Πρόεδροι των Τ.Κ. της περιοχής........
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Αν και όλες οι ενδείξεις για τη φετινή σοδιά ήταν ευνοϊκές, ιδίως για την παραγωγή της ελιάς, το χαλάζι που έριξε το απόγευμα της Κυριακής 12/06/22 για 16 λεπτά ήταν ικανό να καταστρέψει τα πάντα και να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα 40.000 περίπου στρέμματα που επλήγησαν στην περιοχή του Αγρινίου (Ρουπακιά), της Καμαρούλας και της Αβόρανης. Αντίστοιχη η εικόνα και στη Γουριά Μεσολογγίου.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καμαρούλας Αλέξης Μέρμηγκας παρουσιάζοντας το μέγεθος της ζημιάς στη «Σ» ανέφερε: «είναι μεγάλη η ζημιά, η οποία προσδιορίζεται από το δρόμο της Αβόρανης μέχρι και την περιοχή του γηπέδου της Καμαρούλας και από τη «Σφήνα» μέχρι και τα «Πετράλωνα».
Η περιοχή είναι μεγάλη, δεν αποκλείεται να μιλάμε και για 40.00 στρέμματα, ενώ η ζημιά κυμαίνεται από 60% μέχρι και 90%. Φέτος φαίνονταν πως η χρονιά θα είναι πολύ καλή και από το χαλάζι που έπεσε το απόγευμα της Κυριακής για 16 λεπτά δημιουργήθηκε σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα. Οι περισσότερες ελιές έπεσαν στο έδαφος, ελιές που είχαν μέγεθος ρεβιθιού και ακόμη πιο μεγάλες.
Οι ελιές που έμειναν πάνω στα δένδρα είναι όλες χτυπημένες και ήδη ξεκίνησαν να μελανιάζουν. Ο καρπός που απέμεινε ή θα πουληθεί για χαλαζοχτυπημένος ή θα πάει για λάδι, το προϊόν δεν θα είναι εμπορεύσιμο. Μιλάμε για μεγάλη ζημιά, όπως έχουμε προαναφέρει, η οποία επεκτάθηκε και στα δένδρα.
Το χαλάζι ήταν σε μέγεθος φουντουκιού. Οι εκτιμητές πρέπει να έρθουν άμεσα, γιατί οι ελιές που είναι στο έδαφος αν περάσουν λίγες ημέρες θα σαπίσουν και θα εξαφανιστούν, δεν θα φαίνεται το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. Η περιοχή που χτυπήθηκε από το χαλάζι σε μια ημέρα οι εκτιμητές μπορούν να την γυρίσουν όλη και να έχουν πλήρη εικόνα».
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αβόρανης Παναγιώτης Δαμασκηνός μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «η ζημιά από το χαλάζι στις ελιές είναι τεράστια. Ξεκίνησε από την πλευρά την Καμαρούλας η σφοδρή χαλαζόπτωση, «κατέβηκε» προς την Αβόρανη, «κινήθηκε» νοτιανατολικά, πέρασε το κέντρο του χωριού και «χτύπησε» και τμήμα από την κάτω πλευρά του χωριού.
Η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη, μιλάμε για ζημιά της τάξεως από 60% μέχρι και 80% και δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό. Ειδικά η περιοχή της «Σφήνας» χτυπήθηκε πολύ. Από κει και έπειτα το φαινόμενο εκτονώθηκε, αλλά η Καμαρούλα και η Αβόρανη «χτυπήθηκαν» πάρα πολύ, τα στρέμματα που επλήγησαν στο σύνολό τους είναι πολλά.
Το κακό είναι πως φέτος φαίνονταν πως θα έχουμε την καλύτερη σοδιά από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία χρόνια. Το χαλάζι έριξε κάτω ένα τμήμα από τις ελιές, χτύπησε σοβαρά ένα άλλο τμήμα που παρέμεινε πάνω στα δένδρα και θα πέσει και όσες ελιές και αν μείνουν θα είναι κατεστραμμένες, δεν θα είναι εμπορεύσιμες. Η ζημιά είναι τεράστια, καθώς το φαινόμενο ξέσπασε στις περιοχές αυτές».
Περιμένει την αποδέσμευση των γεωπόνων από άλλες περιοχές ο ΕΛΓΑ Αγρινίου
Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αιτωλοακαρνανίας που εδρεύεις το Αγρίνιο Βασίλης Φέζος μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «τα προβλήματα ξεκίνησαν από τις 7/6/22 με βροχοπτώσεις που επηρέασαν κυρίως τα τριφύλλια στην περιοχή του Δοκιμίου, των Καλυβίων και της Σκουτεσιάδας, αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στη Ναύπακτο που υπάρχει παραγωγή μηδικής. Την ίδια ημερομηνία σημειώθηκε χαλάζι στην περιοχή της Λεπενούς, των Αμπελίων, των Αμοργιανών, του Καστρακίου και στη Στράτο.
Στις 10/06/22 σημειώθηκαν βροχοπτώσεις στην περιοχή της Παλαίρου, της Πλαγιάς, στο Αμπελάκι Αμφιλοχίας και στη Στάνο, όπου επλήγησαν παραγωγές μηδικής. Την Κυριακή 12/6 σημειώθηκε χαλάζι στην περιοχή της Αβόρανης, της Καμαρούλας, του Αγρινίου (τμήμα του Ρουπακιά) και της Γουριάς, ενώ 13/6 στο Πένταλοφο και το Λεσίνι υπήρξε βροχόπτωση που δημιούργησε προβλήματα σε μηδικές και τριφύλλια.
Από τις περιοχές που επλήγησαν από χαλάζι σοβαρότερες ζημιές σημειώθηκαν στο Καστράκι και τους Αμοριανούς προ ημερών και οι πιο πρόσφατες σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή της Καμαρούλας και στην περιοχή του Ρουπακιά, στην περιοχή δηλαδή κοντά στο lidl της Αβόρανης.
Στις 14 ή 15/06 θα βγούμε ως υπηρεσία για να κάνουμε επισημάνσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν πρώτα από τις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από το χαλάζι, την Καμαρούλα και την Αβόρανη, καθώς από τις υπόλοιπες περιοχές που είχαν πληγεί από χαλάζι έχουμε εικόνα απ’ ακριβώς, πραγματοποιήσαμε δηλαδή επισημάνσεις. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε με τις επισημάνσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις.
Μέσα σε 15 ημέρες οι παραγωγοί έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν δηλώσεις. Το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιήσουν οι γεωπόνοι της υπηρεσίες αυτοψία σε κάθε κτήμα, στο οποίο θα μετρήσουν το άνθος, την παραγωγή, τα δένδρα και τη ζημιά, απ’ όπου θα προκύψει και το ποσοστό ζημιάς.
Όμως ήδη έχουμε σημειώσει τις πτώσεις και οι γεωπόνοι έχουν ήδη πάει σε κάποια σημεία από αυτά που επλήγησαν από το χαλάζι για να έχουμε μια εικόνα, διότι σε 15 ημέρες θα έχουν σαπίσει οι ελιές που είναι πεσμένες στο έδαφος.
Μάλιστα, γεωπόνοι της υπηρεσίας μας θα αποδεσμευτούν από άλλες περιοχές που τους είχαμε αποστείλει για ενίσχυση των κατά τόπους υπηρεσιών. Για παράδειγμα είχαμε αποστείλει 5 άτομα σε Πάτρα και Βέροια για να βοηθήσουν στην καταγραφή της ζημιάς που υπέστησαν τα κεράσια. Τώρα πλέον θα αποδεσμευτούν από τις περιοχές αυτές και θα ενισχύσουν και πάλι την υπηρεσίας μας».
Οκτάμηνα για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ – Εκτός η Αιτωλοακαρνανία
Με απόφαση του Προέδρου του ΕΛΓΑ, όπως ανακοινώθηκε χθες, προσλαμβάνονται 130 Γεωπόνοι συμβασιούχοι, οκτάμηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ, για την ενίσχυση των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ με ανθρώπινο δυναμικό , ώστε με ταχύτητα να εξελιχθεί το εκτιμητικό έργο του Οργανισμού, μετά από τις ζημίες τις οποίες προκάλεσε στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου η πρόσφατη κακοκαιρία “Genesis”.
Ειδικότερα προσλαμβάνονται για την εκτίμηση των ζημιών στη Δυτική Μακεδονία, 35 Γεωπόνοι στο Υποκατάστημα Κοζάνης και αντιστοίχως για τις ζημιές στις καλλιέργειες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων στα Υποκαταστήματα: Βεροίας: 25, Λάρισας: 20, Αλεξανδρούπολης :15, Θεσσαλονίκης: 12, Πάτρας :8, Ηρακλείου:5, Καβάλας:5 και Τρίπολης: 5.
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο