Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Θεόδωρος Μυλωνάς : Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου ένας Ιστορικός Τόπος


Ως η ενδοξότερη λιμνοθάλασσα παγκόσμια πρέπει να ονομαστεί η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Ο ρόλος της μέχρι σήμερα δυστυχώς αφανής.....
Διαβάστε περισσότερα »
Ούτε καν ιστορικά μια έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε αυτήν οφείλεται το ότι αυτό το μικρό αλωνάκι άντεξε τόσες πολιορκίες, παρ΄ ότι η ίδια στα 2/3 της πόλης σε μήκος 2,5 χιλιόμετρα προστάτευε ολοκληρωτικά τη πόλη χωρίς τείχη. Ελεύθερα κινούνταν οι Μεσολογγίτες και χλεύαζαν τους πολιορκητές. Αυτή όχι μόνο τους προστάτευε σαν ένα «καλός άγγελος» αλλά και τους έτρεφε συνεχώς. Από αυτήν κατά την τελευταία μεγάλη πολιορκία επί δέκα τουλάχιστον μήνες δεν σταμάτησε να επικοινωνεί και να τροφοδοτείται από Ελληνικές και ξένες δυνάμεις. Μόνο από την βόρεια και Β.Α. πλευρά σε μήκος 1600 μέτρα υπήρχε τείχος. Το απροσπέλαστο όμως «τείχος» χωρίς τείχος από την λιμνοθάλασσα μέχρι σήμερα εδώ και 200 χρόνια κουβέντα δεν έγινε. Δύο ιστορικά νησάκια στην «καρδιά της» έπαιξαν πολύ μεγάλο και σημαντικό ρόλο . Στο πρώτο το Βασιλάδι όπου έγινε η υποδοχή του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα το μοναδικό θαλασσινό σταυροδρόμι με τους αβλέμονες(κανάλια) τροφοδοσίας για Μεσολόγγι και Αιτωλικό . Και το άλλο της Αγίας Τριάδος στην Κλείσοβα. Ήταν αυτό όπου διεξήχθη η μοναδική παγκόσμια πανήμερη νικηφόρα μάχη από πλευράς συσχετισμού δυνάμεων . Σε μια «στάλα» τόπο 135 Έλληνες με την ανδρεία τους και τα τεχνάσματά τους(περιμετρικά στη λασπωμένη λιμνοθάλασσα σε απόσταση βολής είχαν μπήξει πασσάλους λίγο χαμηλότερα από τη στάθμη του νερού), ντρόπιασαν και έδιωξαν τους 2.500 στρατό του Κιουταχή πληγώνοντάς τον και άλλους τόσους, του κατακτητή του Βασιλαδιού πριν ένα μήνα Χουσεΐν, τον οποίον και σκότωσαν. Οι απώλειες 34 Έλληνες, αλλά τεράστιες για τους Οθωμανούς που την επόμενη μέρα στην γύρω λίμνη 2.500-3.000 Οθωμανοί κείτονταν νεκροί .

Παγκόσμιοι οργανισμοί επιλέγουν ό,τι μοναδικό υπάρχει και έχει προσφέρει στη κοινωνία να καταγράφεται και να αναδεικνύεται. Στη σχολή Ευελπίδων μνημονεύεται στα μαθήματα πολέμου η μάχη της Κλείσοβας στις 25 Μαρτίου 1826. Όμως η μοναδική αυτή μάχη από πλευράς συσχετισμού δυνάμεων θα έπρεπε χρόνια τώρα ο Δήμος Μεσολογγίου να προτείνει να καταγραφεί και να αναδειχθεί ιστορικά.

Το βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες (αγγλικά: Guinness World Records), είναι μία σειρά βιβλίων που εκδίδεται σε ετήσια βάση και καταγράφει πρωτότυπα ανθρώπινα κατορθώματα, αξιοπερίεργα γεγονότα αλλά και μοναδικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στο φυσικό περιβάλλον. Για την Λιμνοθάλασσα αφού τόσα χρόνια ούτε η Πολιτεία μα ούτε και ο Δήμος δεν ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό, έστω και τώρα στα 200 χρόνια όλοι οι σύλλογοι πολιτιστικοί και μη, που οφείλουν να γνωρίζουν τον ρόλο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, θα πρέπει να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν μια παγκόσμια ιστορική αναγνώριση και όχι μόνο από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού( που ακόμη αγνοεί).

Αν δεν υπήρχε αυτή, με τις όποιες ιδιαιτερότητες της, το Μεσολόγγι ένα μικρό χωριό θα μπορούσε να αντισταθεί, σαν το άλλο «χωριό των Γαλατών», σε μια ολόκληρη αυτοκρατορία; Θα μπορούσε επί 5 χρόνια μετά από αλλεπάλληλες πολιορκίες να παραμείνει ελεύθερη; Υπάρχει άλλη πόλη της Ελλάδας κατά την επανάσταση που κρατήθηκε 10 μήνες αλώβητη; Δυστυχώς πολιτικές έριδες δεν επέτρεψαν να παραμείνει και να διατηρηθεί η λιμνοθάλασσα ελεύθερη και «καθαρή» από τους Τούρκους. Την «καημένη» την λιμνοθάλασσα αυτήν πρώτα κατέλαβαν και λεηλάτησαν οι Οθωμανοί και μετά ένα μήνα έπεσε το Μεσολόγγι. Οι πολιορκημένοι σε αυτήν στηρίζονταν και δεν σήκωναν άσπρη σημαία. Η λιμνοθάλασσα τους τα παρείχε όλα. Σε αυτήν εναπόθεταν τις ελπίδες τους και άντεχαν σε όλους τους βομβαρδισμούς που έπεφταν 2.000 βόμβες κάθε μέρα. Γι΄αυτό με κάθε τρόπο προσπαθούσαν συνεχώς να εξοπλίζουν τα γύρω νησάκια. Μέχρι και φιλέλληνας από την αυλή του Ιμπραήμ (πιθανόν ο μηχανικός του Ιμπραήμ Ρωμαίη) μέσω των Φιλικών τους σύστησε για την περιφρούρηση και την εξοπλιστική ενίσχυση των νησιδίων.

Πριν το Μεσολόγγι είχαν πέσει όλες σχεδόν οι Ελληνικές πόλεις. Η Θυσία όμως του Μεσολογγίου, που ακολούθησε την άλωση της λιμνοθάλασσας, έφερε την απελευθέρωση του Έθνους

Τι περισσότερα στοιχεία πρέπει να υπάρχουν για να χαρακτηρισθεί ως η Ιστορικότερη λιμνοθάλασσα και να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες και ταυτόχρονα να λάμψει με λαμπρά γράμματα με το Μεσολόγγι; Τα παραπάνω και ως επιστολή αποτελούν πρόκληση και προς το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου για τα περαιτέρω. . Η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού έχει πάρει θέση για μια μελέτη της λιμνοθάλασσας προκειμένου να εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως ένας Ιστορικός Τόπος. Μεγάλη βαρύτητα για το θέμα αυτό έχει ο Δήμος Μεσολογγίου. Στην σύσκεψη που είχαμε στο υπουργείο Πολιτισμού, παρόντων και των Βουλευτή Κώστα Καραγκούνη και του Δημάρχου Κώστα Λύρου, εκφράστηκε η δέσμευση από πλευράς του Δήμου Μεσολογγίου με μια οκτάμηνη προγραμματική σύμβαση , να ενισχυθεί η στελέχωση της εφορείας Νεοτέρων Μνημείων με δύο αρχιτέκτονες για την μελέτη. Αλλοίμονο για ένα τόσο πολύ μικρό ποσόν, συγκριτικά με τις τεράστιες δαπάνες για αδικαιολόγητα έργα, παραμένει παρά τον εορτασμό των 200 χρόνων, παγκόσμια η πλέον σοβαρή και σημαντική αναγνώριση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου ως Ιστορικού Τόπου με απρόσμενες συνέπειες.

Θεόδωρος Μυλωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο