Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το εργοτάξιο στο έργο της Α' φάσης της ανάπλασης της πλατείας του Μύτικα (φωτογραφίες).



Κατεβήκαμε στον Μύτικα και επισκεφθήκαμε τον χώρο του εργοταξίου της ανάπλασης της Α' φάσης της πλατείας του Μύτικα και πραγματικά οι εργασίες εξελίσσονται πολύ γρήγορα και αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο γκρεμίσματος της παλιάς πλατείας......
Τα παλιά δεντράκια που υπήρχαν στην πλατεία έγινε προσπάθεια να γίνει μεταφύτευση τους, κάτι που δεν κατέστη δυνατό για τα περισσότερα, μιας και είχαν κατεστραμμένο σε μεγάλο ποσοστό ριζικό σύστημα, το οποίο είχε εισχωρήσει κάτω από τα μπετά της παλιάς πλατείας και στην προσπάθεια ξεριζώματος οι ρίζες κόβονταν.
Μάρτυρες της μεγάλης προσπάθειας που έγινε για την μεταφύτευση τους, ήταν όλοι οι παρόντες πολίτες και ήταν και πολλοί.
Τρία δεντράκια με μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να τα βγάλουν και μεταφυτεύτηκαν, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι το ριζικό τους σύστημα δεν είναι σε καλή κατάσταση και μακάρι να πιάσουν στο Κ.Υ. Μύτικα, όπου ήδη φυτεύτηκαν και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.





Όλοι θα θέλανε όλα τα δέντρα να μεταφυτευτούν και κανένας δεν είναι τόσο αναίσθητος και περιβαλλοντικά αδιάφορος, που θα ήθελε να καταστρέψει δέντρα που πήραν χρόνια να μεγαλώσουν και ομορφαίνουν κάθε σημείο. Φυσικά όσοι διαμαρτυρήθηκαν, δικαίως διαμαρτυρήθηκαν, γιατί όλους μας στενοχωρεί να βλέπουμε δέντρα κατεστραμμένα, αλλά δεν κατέστη δυνατό να μεταφυτευθούν, αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. Τα δέντρα έχουν ψυχή υποστηρίζουν κάποιοι και έτσι είναι.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η νέα πλατεία περιλαμβάνει πολλαπλάσια δέντρα και πράσινο από την παλιά. Δηλαδή στο τελικό αποτέλεσμα θα έχουμε πολλά περισσότερα δέντρα.
Η πλατεία, όπως ήταν διαμορφωμένη, δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή, ως αστικός χώρος, στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Τόσο οι υψομετρικές διαφορές όσο και το υπάρχον πράσινο δεν την καθιστούσαν φιλική προς τους χρήστες.
Στη νέα διαμόρφωση, λαμβάνεται υπόψη τόσο η ιστορική μνήμη του χωριού, όσο και οι ανάγκες χρήσης της πλατείας σε συνάρτηση με τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια του έτους. Έτσι, με άξονα το βιοκλιματικό σχεδιασμό, επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής, φιλικός προς τους χρήστες, με εύκολη πρόσβαση και σύνδεση με τα γύρω σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και ταυτόχρονη δημιουργία ελεύθερου χώρου για τη διενέργεια εκδηλώσεων.
Θα κλείσουμε λέγοντας ότι τα έργα ανήκουν στους πολίτες και στη διάρκεια υλοποίησης ενός έργου θα υπάρξει φυσιολογικά και όχληση, αλλά η ταλαιπωρία θα φύγει το έργο θα μείνει και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.





















mytikaspress

4 σχόλια:

  1. Δημήτρης Μπακογιωργος22 Ιουνίου 2022 στις 10:45 μ.μ.

    Έχω τη γνώμη ότι η αναφορά στην προσπάθεια (!!!) που έγινε για τη μεταφύτευση των δέντρων της πλατείας και ήταν αδύνατη γιατί "το ριζικό σύστημα είχε εισχωρήσει κάτω από τα μπετά της παλιάς πλατείας και στην προσπάθεια ξεριζωματος
    οι ρίζες κόβονταν", είναι για τα μάτια του κόσμου και πολύ φτηνή.
    Έχοντας πλήρη εικόνα της πλατείας και των δέντρων και βοηθώντας πολλά από αυτά να μεγαλώσουν, σαν εκπαιδευτικός του παλιού Δημοτικού Σχολείου, έχω την αίσθηση ότι αν υπήρχε η θέληση, θα μπορούσαν να σωθούν και τα οποία- να μην ξεχνάμε- ήταν και συναισθηματικά δεμένα με πολλούς απ τους παλιούς μαθητές...ΚΡΙΜΑ!!!
    Εκείνο ομως το έρημο το μνημείο το αφιερωμένο σ όσους Μυτικιωτες έδωσαν τη ζωή τους στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι (να καταστρέφουμε), τι έφταιξε και ισοπεδώθηκε; Μήπως και σ αυτό το "ριζικό σύστημα" ήταν βαθύ και δεν επέτρεπε τη σωτηρία των μαρμάρινων τμημάτων του;(υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες της καταστροφής, φωτογραφίες που εντεχνως απουσιάζουν από την ανάρτηση σας)...
    Αν για το προηγούμενο με τα δέντρα το σχόλιο μου ήταν ΚΡΙΜΑ,για τούτο είναι ΝΤΡΟΠΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΝ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΥ ΤΟΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κύριε Μπακογιωργο σχετικά με το μνημείο , έχω την εντύπωση και έτσι είναι γιατί το ρώτησα στον αρμόδιο αντιδημαρχο ότι θα ξαναγίνει από την αρχή , σύμφωνα με την μελέτη απλά, θα είναι σε άλλο σημείο την πλατείας . Όσο αναφορά τα δέντρα είστε γεωπόνος? , ξέρετε αν οι ριζες μπορούσαν να βγουν ??? γιατί γεωπόνο που ρώτησα εγώ μου απάντησε ότι αυτά τα δέντρα ήταν αδύνατο να ξαναπιάσουν. λοιπον ας αφήσουμε τις γκρίνιες και ας χαρούμε θέλω να πιστεύω όταν ολοκληρωθεί είναι υπέροχο έργο που αναβαθμίζει το Μυτικα. Την ανεπάρκεια καποιοων που τόσα χρόνια ήταν στην εξουσία και μπόρεσαν να οραματιστούν κάτι νέο και σύγχρονο για το Μυτικα την αφήνουμε στην κρίση ου κόσμου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που είμαστε όλοι, μηχανικοί,αρχιτέκτονες, γεωπόνοι, οικονομολόγοι
    κλπ.με ξεπερνάει διαβάστε καλύτερα την μελέτη Κύριε. Το μνημείο στην πλατεία θα μείνει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο