Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Αδικημένη η επαρχία και στα καύσιμα – 53 λεπτά ΦΠΑ στο λίτρο


Αδικημένη η επαρχία και στα καύσιμα σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία κάνει λόγο για 53 λεπτά ΦΠΑ στο λίτρο. Ειδικότερα αναφερόμενη στην περιοχή τονίζει πως είναι 7 λεπτά του ευρώ μεγαλύτερη η επιβάρυνση του ΦΠΑ ανά λίτρο καυσίμου στην Αιτωλοακαρνανία σε σχέση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη......

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα θα συνεχιστούν. Αυτοί είναι η εκτίμηση όλων των παραγόντων της αγοράς καθώς στις διεθνείς αγορές, το Brent αυτές τις μέρες βρέθηκε πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα όμως επανέρχεται η συζήτηση για τους πολύ υψηλούς φόρους που έχει η Ελλάδα στα καύσιμα, με αποτέλεσμα να έχει και τα ακριβότερα καύσιμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διατήρηση του ΦΠΑ στα καύσιμα στο 24% και η παράλληλη απροθυμία της κυβέρνησης να μειώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε βενζίνη και πετρέλαιο, έχουν ως αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους να έχουν εκτιναχθεί.

Τα φορολογικά έσοδα στο τετράμηνο 2022 ήταν αυξημένα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού κατά 1,745 δισ. ευρώ, κάτι που αποκλειστικά οφείλεται στους έμμεσους φόρους.

Για να γίνει αντιληπτό, όσο αυξάνεται η τιμή του καυσίμου στο διυλιστήριο (περιλαμβάνει τον ΕΦΚ), τόσο μεγαλύτερα καθίστανται και τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης

Σε μέσα επίπεδα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται πανελλαδικά στα 2,3 ευρώ ανά λίτρο, κάτι που σημαίνει πως ο ΦΠΑ ανά λίτρο καυσίμου αναλογεί σε επιβάρυνση 0,515 ευρώ ανά λίτρο.

Αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο, κάποιοι πληρώνουν περισσότερο ΦΠΑ για καύσιμα σε σχέση με άλλους, κάτι που εν πολλοίς θέτει και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αν εξαιρέσει κανείς τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου εκεί η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει πλησιάσει τα 2,5 ευρώ, η Ευρυτανία, η Αιτωλοακαρνανία και η Φωκίδα στην ηπειρωτική Ελλάδα, παρουσιάζουν τις ακριβότερες τιμές στα καύσιμα σε επίπεδο ηπειρωτικής Ελλάδας.

Με βάση τα στοιχεία του Υπ. Ανάπτυξης προχθές στην Αιτωλοακαρνανία η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 2,317 ευρώ. Με βάση αυτή την τιμή ο ΦΠΑ βγαίνει 53 λεπτά του ευρώ στο λίτρο.

Στο Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα την ίδια ώρα οι καταναλωτές με βάση την μέση τιμή της αμόλυβδης την ίδια μέρα, πλήρωναν ΦΠΑ 46 λεπτά του ευρώ. Και σίγουρα 7 λεπτά του ευρώ στο λίτρο είναι μια σημαντική διαφορά…

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο