Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Αντιμέτωποι με το φάσμα της απένταξης 350 νέοι γεωργοί σε όλη τη χώρα


Ενώ κάποιες χιλιάδες νέοι και νέες περιμένουν εναγωνίως τα αποτελέσματα του προγράμματος νέων γεωργών της τελευταίας πρόσκλησης, για κάποιους άλλους της προηγούμενης πρόσκλησης του 2016, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της απένταξης......

Ενώ κάποιες χιλιάδες νέοι και νέες περιμένουν εναγωνίως τα αποτελέσματα του προγράμματος νέων γεωργών της τελευταίας πρόσκλησης, για κάποιους άλλους της προηγούμενης πρόσκλησης του 2016, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της απένταξης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι δικαιούχοι της προηγούμενης πρόσκλησης του Μέτρου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συμπεριλαμβάνονται σε αποφάσεις ένταξης που εκδόθηκαν από τις Περιφέρειες το καλοκαίρι του 2017, έπρεπε μεταξύ 3ου και 4ου έτους να καταθέσουν φάκελο πληρωμής 2ης δόσης. Ένα μεγάλο μέρος κατέθεσε φάκελο στο 3ο έτος (ΟΣΔΕ 2020) και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη πληρωθεί. Υπάρχει όμως κι ένας αριθμός νέων γεωργών που για διαφόρους λόγους δεν μπορούσε να ολοκληρώσει το επιχειρηματικό του σχέδιο στο 3ο έτος, αλλά αναγκαστικά θα έκλεινε το πρόγραμμα του στο 4ο έτος (ΟΣΔΕ 2021).

Τέτοιες περιπτώσεις είναι νέοι, οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα με την τυπική απόδοση και τις εκτάσεις των καλλιεργειών τους ή παραγωγοί που δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Κι ενώ σε όλους εκείνους που κατέθεσαν φάκελο πληρωμής 2ης δόσης με το ΟΣΔΕ 2020, δόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η δυνατότητα να διορθώσουν προβλήματα και παραλείψεις που σχετίζονταν με την τυπική απόδοση των καλλιεργειών και την βαθμολογία κάνοντας δεκτές ΔΠ με προσθήκη επίσπορης καλλιέργειας, δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο με αυτούς που κατέθεσαν φάκελο πληρωμής με το ΟΣΔΕ 2021.

Προβλήματα υπήρξαν εξαιτίας των μειώσεων των εκτάσεων που έφερε η διασταύρωση με την ΑΑΔΕ ή η αλλαγή υποβάθρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα εκτάσεις να εμφανίζονται μη επιλέξιμες. Υπάρχει και η περίπτωση του προφανούς λάθους της μη καταχώρησης κάποιας επίσπορης καλλιέργειας. Ακόμη και εκείνες οι περιπτώσεις του λάθους υπολογισμού, που χρονικά και καλλιεργητικά όμως υπήρχε το περιθώριο να διορθωθεί. Οι παραγωγοί καλλιέργησαν της φθινοπωρινές επίσπορες, κάτι που το αποδεικνύουν με τα σχετικά παραστατικά, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προέκυψαν και κατέθεσαν στην υπηρεσία τις αιτήσεις προσθήκης επίσπορης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ενήμερος για το πρόβλημα. Μάλιστα η ηγεσία του δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021 ότι θα έλυνε το πρόβλημα άμεσα.

Έχουν περάσει 7 μήνες και το πρόβλημα όχι απλώς δεν λύθηκε, αλλά ήδη οι πρώτες απεντάξεις έφτασαν στα χέρια των νέων γεωργών. Εκείνων των ανθρώπων που επέλεξαν να μείνουν στην Ελληνική ύπαιθρο και να αγωνιστούν και που με αφετηρία ένα πρόγραμμα του υπουργείου έκαναν σχέδια και όνειρα για το μέλλον τους.

Εκείνων που η δυσκαμψία του κρατικού μηχανισμού τους διώχνει, όχι γιατί δεν παρήγαγαν ή δεν βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, αλλά εξαιτίας ενός πληροφοριακού συστήματος που έχει πλέον αντικαταστήσει τον άνθρωπο και δεν μπορεί να κρίνει όπως ένας άνθρωπος. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση της βαθμολογίας και την απένταξη των παραγωγών.

Τις δύσκολες αυτές ημέρες, με το πετρέλαιο στα 2 ευρώ, που οι αγρότες πραγματικά ασφυκτιούν για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να ταΐσουν τα ζώα τους, πως είναι δυνατόν να κινδυνεύουν με απένταξη νέοι άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν στο χωριό και να παράγουν;

Μπίκας Αλέξανδρος
agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο