Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Εορτασμος 11ης Ιουνίου


Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου - Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Ιεροθέου,....

τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής για  την  11η Ιουνίου,  επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.  

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του 4ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου κ. Μαίρη Τσιαμάκη : “ Ο Θουκυδίδης έλεγε ότι τα «Έθνη πρέπει να έχουν μνήμη» και ο Κωστής Παλαμάς συμπλήρωνε «Δε ζει χωρίς Πατρίδα η ανθρώπινη ψυχή», με την έννοια ότι όταν δεν υπάρχει το όλον που εγκολπώνει και πραγματώνει την μονάδα δεν υπάρχει συνέχεια, αλλά απαξία , ανυπαρξία, αλλοτρίωση και μαρασμός! Έτσι λοιπόν υπό το πρίσμα αυτής της οπτικής και ενθυμουμένη τη σοφή ρήση του Ομήρου ότι « Τίποτα δεν υπάρχει γλυκύτερο από την Πατρίδα», χαιρετίζουμε ολοψύχως ως Δημότες, ως Πολίτες, ως Πατριώτες αυτής της Πόλης την Εθνική -Τοπική Εορτή Μνήμης για την Έναρξη της Ελεύθερης Ιδρυτικής Πράξης του Αγρινίου και συγχαίρουμε όλους όσους δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως την παρούσα Δημοτική Αρχή και ιδιαιτέρως τον τωρινό Δήμαρχο της Πόλης μας”!

 

 

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη. Νωρίτερα μαθητές των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο 11ης Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.  

 

Ο  Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο συμβολισμό της ημέρας στη δεξίωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου:

 «Η 11η Ιουνίου 1821  αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Αγρινίου. Ένα κεφάλαιο που αποπνέει τόλμη και εθνική υπερηφάνεια. Θυμίζει τις ηρωικές ημέρες  που  ο υπόδουλος Ελληνισμός έπαιρνε την απόφαση να ξεσηκωθεί εναντίον των  Οθωμανών κατακτητών 

και να διεκδικήσει  το αναφαίρετο δικαίωμα της ανεξαρτησίας. Φέτος, οι  πολίτες του Αγρινίου γιορτάζουν  με ξεχωριστή τιμή τη μνήμη των προγόνων τους, που στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, διατήρησαν αλώβητη την εθνική μας ταυτότητα και συνείδηση. Ήταν ηθική υποχρέωση για τη Δημοτική Αρχή η επίτευξη του στόχου της  καθιέρωσης της 11ης Ιουνίου ως ημέρα αργίας για τον Δήμο Αγρινίου. Η 11η Ιουνίου αποκτά, στην ιστορία του Τόπου, τη θέση που της αξίζει. Εμείς έχουμε μια υποχρέωση. Να  γίνουμε άξιοι συνεχιστές του ιστορικού μας πεπρωμένου. Όπως οι πρόγονοί μας, δεν θα δεχτούμε κανενός είδους απειλές και προκλήσεις. Θα ήθελα να θέσω και ένα θέμα που μας απασχολεί τον τελευταίο καιρό,  σχετικά με την πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος να προχωρήσει στη δημιουργία άλλης μιας Μητρόπολης στην Αιτωλοακαρνανία με έδρα το Αγρίνιο. Θέλω να πω ρητά και κατηγορηματικά κάποιοι να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Ας βγουν δημόσια να πούνε τι πιστεύουν, ξεκάθαρα.  Να σας επισημάνω ότι στο Δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου, τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης,  δεν ψήφισαν την πρόταση αναφέροντας  ότι η Εκκλησία της Ελλάδας είναι κατάλληλη να κρίνει. Αυτό λέμε και εμείς και αυτό πρέπει να πει και το επίσημο κράτος».

 

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ανέφερε μεταξύ άλλων : “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί ως Αιτωλοακαρνάνας συμμετέχω στην πρώτη επέτειο της επίσημης αργίας της 11ης Ιουνίου.

O εορτασμός συμπίπτει χρονικά με ιστορικές εξελίξεις. Η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός δεν θα δεχτούμε από κανέναν παραχάραξη της ιστορίας».

 

Στη δεξίωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου - Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Ιερόθεος, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες.

  ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ






φωτογραφιες από Δοξολογια Μητρόπολη








4 σχόλια:

  1. Aφού ο δήμαρχος συμφωνεί με τις παρατάξεις στο δήμο Μεσολογγίου που λένε ότι το θέμα του διαχωρισμού είναι θέμα εκκλησιαστικό ..... γιατί επιμένει ο ίδιος καί ανακατεύετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου με την παρουσία του δέχθηκε την αλλαγή της επίσημης γιορτής της πόλης του Αγρινίου από θρησκευτική σε πολιτική. Εγώ σαν πιστός δεν πήγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν ο μακαριστός Κοσμάς ήθελε να χωρίσει την ενορία του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου για την καλύτερη λειτουργία της ο Δήμαρχος ποια στάση κράτησε;; Τώρα γιατί θέλει το χωρισμό της Μητρόπολης... Ο νοών νοείτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό θα είναι να μνημονεύονται και οι οπλαρχηγοι που συνετελεσαν στην απελευθερωση του Αγρινίου. Γρίβας Μάκρης Βλαχόπουλος Σιαδημας με αρχηγό το γενικά αποδεκτό Γιωργάκη Νικολου ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ, όχι μόνο απελευθερωσαν γρήγορα το Αγρινιο( η πιο σημαντική πόλη της Δ. Ελλάδας) αλλά δεν εγινε και αιματοχυσια .Το αντίθετο στη Τρίπολη όπου απελευθερωθηκε μετά από 3 μήνες από Κολοκοτρώνη και τους Μανιατεςκαι με τρομακτική αιματοχυσία (15.000 Τούρκοι σφαγιαστηκαν ) και ακόμη επικαλείστε από τους Τούρκους πολιτικούς σαν βαρβαροτητα. Στρατιωτική και πολιτική μορφή ο Βαρνακιωτης είχε την ατυχία να συγκρούστει με το Μαυροκορδατο και δεν τον τίμησε η ιστορία σύμφωνα με την προσφορά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο