Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Αντιπαράθεση Γιάννη Λιβιτσάνου-Θανάση Κασόλα στον Prisma 91,6 για τις οφειλές 940.000 ευρώ του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας στον σύνδεσμο ύδρευσης


 Με αφορμή την οφειλή του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στον σύνδεσμο ύδρευσης που αγγίζει τα 940 χιλιάδες ευρώ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας Θανάσης Κασόλας μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6.......
Διαβάστε περισσότερα »

Σχετικά με την πρωτοβουλία του δημάρχου Λευκάδας Xαράλαμπου Kαλού, αναφορικά με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για να καλυφθούν τα χρέη του συνδέσμου στην ηλεκτρική ενέργεια, είπε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί “κάποια στιγμή πρέπει να εξυγιανθούν και οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα.

Δεν μπορεί να διαιωνίζεται εσαεί μία κατάσταση και να δημιουργούνται νέες οφειλές.

Σχετικά με τις οφειλές του δήμου Aκτίου-Bόνιτσας, πρόκειται για συσσωρευμένες οφειλές τουλάχιστον 11 ετών, εκ των οποίων τα 8 έτη είναι δήμαρχος ο κύριος Αποστολάκης,  ο οποίος συνειδητά δεν ήθελε να πληρώσει το σύνδεσμο, με την δικαιολογία ότι κάποια στιγμή είχε σταλθεί ένα ένταλμα στον επίτροπο το οποίο επεστράφη αθεώρητο, όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι αν έγινε το 2015 ή το 2014 .

Από το σύνδεσμο παίρνουν νερό τρία χωριά τουλάχιστον για οκτώ χρόνια που είναι η θητεία του κυρίου Αποστολάκη και δεν έκανε καμία καταβολή ποσού σύνδεσμο ύδρευσης.

Ο σύνδεσμος ύδρευσης έχει στείλει μία ατομική ειδοποίηση βεβαιωμένων οφειλών στις 17-12-2021, συγκεκριμένα  ο Πρόεδρος Γιάννης Λιβιτσάνος που αφορούσε οφειλές του 2016.

Υπήρχε οριακός κίνδυνος παραγραφής γιατί θα είχε παρέλθει η πενταετία. Ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας στη συνέχεια άσκησε ανακοπή κατά της απόφασης αυτής στις 9-3-2022, ο που κατατέθηκε αίτηση αναστολής και αίτημα προσωρινής διαταγής από τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας εναντίον της βεβαιωμένης οφειλής η οποία μέχρι στις 28 Μαρτίου πού έγινε το συμβούλιο του προϋπολογισμού στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας δεν έχει συζητηθεί.

Εφόσον για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει ζήτημα κατεπείγοντος πρέπει να γίνει συζήτηση έπειτα από περίπου μία εβδομάδα και μέχρι τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 940,495 ευρώ μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τόκοι.

Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι το ακριβές ποσό, μπορεί να είναι λιγότερο, δεν μπορώ να προσδιορίσω το ακριβές ύψος του, ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο ποσό ενδεχομένως πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ύδρευσης Γιάννης Λιβιτσάνος θεωρώ πως δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του συνδέσμου, καθώς δεν πράττει αυτά τα οποία λέει ο νόμος.

Εμείς δεν είμαστε εναντίον του δήμου μας, ούτε του συνδέσμου, είμαστε νοικοκυραίοι και θέλουμε ο δήμος μας να μην χρωστάει, να μην δημιουργούνται οφειλές και ο δήμος να μην δημιουργεί φέσια για τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε και στο ηχογραφημένο απόσπασμα που προηγήθηκε ο Γιάννης Λιβιτσάνος δεν πράττει αυτά τα οποία πρέπει, επειδή ο κύριος Αποστολάκης ήταν θετικός να έρθουν τα σκουπίδια της Λευκάδας στην Πάλαιρο.

Ο κύριος Λιβιτσάνος θα μπορούσε να κάνει αναγκαστική εκτέλεση, η πράξη αυτή της ατομικής ειδοποίησης είναι άμεσα εκτελεστή, επίσης θα μπορούσε να κάνει κατάσχεση και θα μπορούσε να πάρει κι άλλα μέτρα.

Εγώ για παράδειγμα ως πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Παλαίρου, έκανα κατάσχεση ύψους 300 χιλιάδων ευρώ επειδή χρωστούσε ο δήμος, εάν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική θα δημιουργούνται συνεχώς φέσια, γιατί ο κύριος Αποστολάκης, είναι ο καθ ύλην αρμόδιος για τη δημιουργία αυτών χρεών στον Δήμο.

Οι οφειλές στο σύνδεσμο ύδρευσης και στα απορρίμματα φτάνουν το ποσό του 1.270.000 ευρώ και με αυτό τον τρόπο υποθηκεύει τους επόμενους προϋπολογισμούς και την επομένη δημοτική περίοδο.

Για αυτό το λόγο έχω σηκώσει το θέμα ψηλά και θέλω τα πράγματα να γίνουν όπως λέει ο νόμος.

Προφανώς αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να αφορά περισσότερο εσάς τους κατοίκους της Λευκάδας, και δευτερευόντως εμάς γιατί κάποια στιγμή τα βάρη αυτά τα οποία δημιουργούνται τα επωμίζεστε και εσείς.

Εμείς δεν θέλουμε να φεσώνουμε, θέλουμε να πληρώσουμε, δεν θέλουμε να πληρώσουμε παραπανίσια, αλλά το ποσό το οποίο οφείλουμε για να μην χρωστάει ο δήμος.

Επίσης πρέπει να σας πω πως τα σκουπίδια τα οποία μεταφέρει η Λευκάδα θα πληρώνει δεν τα μεταφέρει δωρεάν, δεν λέω ότι είμαι υπέρ της μεταφοράς τους το έχω ξεκαθαρίσει αυτό, όμως με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να πληρώνει ούτε ο Δήμος Λευκάδας.

Επίσης υπάρχουν βεβαιωμένα τέλη στις κοινότητες Πλαγιάς, Περατιάς και αγίου Νικολάου για 11 χρόνια. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν προβλήματα με τις μετρήσεις, όμως από αυτά τα τέλη τα οποία έχουν βεβαιωθεί στους δημότες για 10 χρόνια σε τρεις τοπικές κοινότητες προκύπτει το ποσό που πρέπει να αποδώσει ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας στο σύνδεσμο ύδρευσης.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αντιδημάρχου κυρίου Βίτσα ο οποίος αναφέρθηκε στην δικαστική διαμάχη που υπάρχει σχετικά με το ποσό αυτό με το σύνδεσμο ύδρευσης και δεν θα ήταν πολιτικά ορθό να γραφτεί αυτό το ποσό στον προϋπολογισμό, καθώς η δημοτική αρχή Ακτίου-Βόνιτσας δεν αποδέχεται αυτό το ποσό και περιμένει την δικαστική έκφραση, ο κύριος Κασόλας ανέφερε πως αυτό δεν σημαίνει πως η οφειλή είναι μηδενική.

Το ακριβές ποσό δεν είμαι σε θέση να πω το ύψος του όμως η οφειλή παραμένει.

Δεν μπορεί η κατάσταση αυτή να συνεχίζεται και να δημιουργούνται συνεχώς οφειλές και να αυξάνονται τα φέσια που θέλει τόσο ο Δήμαρχος κύριος Αποστολάκης αλλά και ο κύριος Βίτσας να προσθέσουν στο δήμο Ακτίου.

Στη συζήτηση παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του συνδέσμου ύδρευσης κ. Λιβιτσάνος, επαναλαμβάνοντας πώς ο ίδιος άσκησε τα νόμιμα μέσα για να μην διαγραφεί το ποσό οφειλής του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και “να είμαστε σε μία κατάσταση να το ελέγξουμε στα χρόνια που θα βρισκόμαστε εκεί.

Ο κύριος Κασόλας ανακινεί το θέμα για πολιτικούς λόγους, μάλιστα στη φράση που είπε πως είμαι κατώτερος των περιστάσεων δεν θέλω να το απαντήσω δημόσια, αλλά θα του απαντήσω προσωπικά, όταν ο ίδιος επιλέγει να κάνει κατάσχεση στο δήμο του για να πάρει τα χρήματα, αυτό σημαίνει ότι τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος του κυρίου Αποστολάκη και όχι ο δήμος του και το καλό του.

Όταν ένας Δήμος χρωστάει ένα εκατομμύριο ευρώ σε μία συγκυρία δυόμιση χρόνων με κορονοϊό και με έσοδα σχεδόν τα μισά από προηγούμενα χρόνια, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν έσπασε κάνεις αυγά για το συγκεκριμένο θέμα και τα σπάει ο Λιβιτσάνος, άσχετα εάν έχει πολιτική φιλία με τον κύριο Αποστολάκη, προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα με τον κύριο Κασόλα.

Ας κοιτάξει ο κύριος Κασόλας να συμμαζέψει το δήμο του και ας αφήσει τον σύνδεσμο ο οποίος πλέον είναι εξυγιασμένος.

Ο ίδιος μπορεί να συνεργαστεί με το Δήμαρχο του, όπως συνεργάζομαι και εγώ με τον κύριο Καλό και μπορεί να πάρει τα χρήματα όπως πήραμε εμείς τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ για το σύνδεσμο, τον οποίον ξεχρεώσαμε από τα δυσβάσταχτα βάρη της ΔΕΗ.

Μπορούν να πάρουν τα χρήματα από εκεί, να φτιάξουμε σωστά τον προϋπολογισμό τους, υπάρχουν λύσεις, ώστε ούτε να υποθηκεύσουν ακίνητα του δήμου, ούτε να κάνουμε κατάσχεση λογαριασμών, γιατί αν το πράξω αυτό και κάνω κατάσχεση για 1 εκατομμύριο ευρώ ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας έχει κλείσει την επόμενη μέρα.

Στην απάντηση του ο κ. Κασόλας είπε πώς αυτό που ενδιαφέρει τους δημότες είναι να μην δημιουργούνται νέα χρέη στο δήμο, μία τακτική του κυρίου Αποστολάκη.

Στην επισήμανση του κ. Λιβιτσάνου ότι επιδιώκω το πολιτικό κόστος του κυρίου Αποστολάκη αυτό δεν είναι θέμα που τον αφορά, εγώ θέλω την οικονομική εξυγίανση του δήμου, δεν θέλω ένα δήμο στη λογική του μπαταχτσή, να χρωστάει σε όλους και σε όποιον μιλάει ελληνικά.

Όποιος Λιβιτσάνος προέτρεψε για άλλη μία φορά τον κύριο Κασόλα να μην ασχολείται με το σύνδεσμο και να κοιτάξει να εξυγιάνει τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

“Δεν φταίει όμως ο σύνδεσμος εάν ο δήμος σας χρωστάει εδώ και 15 χρόνια και περιμένετε από τον Γιάννη Λιβιτσάνο να σας κάνει ατομική δήλωση οφειλών κάτι που έπραξαν μόνο εγώ και λέτε πως είμαι και κατώτερος των περιστάσεων.

Φέτος με τον κανονισμό που έφτιαξε ο σύνδεσμος ύδρευσης, καθώς και με τα νέα υδρόμετρα που έχει βάλει και στους δύο δήμους, κάθε τρίμηνο θα έρχονται οι λογαριασμοί. Εάν ο κύριος Αποστολάκης, ή ο κύριος Καλός δεν πληρώσουν τις οφειλές τους το νερό θα κόβεται.

Τις παλιές οφειλές όμως θα τις διεκδικήσουμε μέσω δικαστικής οδού εγώ προσωπικά κατάσχεση δεν κάνω, άσχετα με το ποιος θα ήταν δήμαρχος τη συγκεκριμένη στιγμή.

Εγώ ούτε στον κόσμο ούτε στους δήμους θα κάνω κατασχέσεις. Εγώ νόμιμα έχω εκτελέσει τις υποχρεώσεις μου στο σύνδεσμο και δεν μπορεί κανείς να του καταλογίσει καμία ευθύνη, κύριε Κασόλα αυτό μπορείτε να το πράξετε στους προηγούμενους προέδρους του συνδέσμου και τις εκτελεστικές επιτροπές.

Ο Γιάννης Λιβιτσάνος βάζει τάξη στο σύνδεσμο, εάν αυτό σας ενοχλεί δεν με απασχολεί.

Ο σύνδεσμος το 2021 δεν έχει ούτε κανονισμό και εμείς τον φτιάξαμε και σας τον έχω στείλει με email, μην βάζετε μπροστά τον Λιβιτσάνο και το σύνδεσμο ύδρευσης για να κάνετε πολιτική, πολιτική θα κάνετε στον δήμος σας και όχι το σύνδεσμο Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, Λευκάδας.

Εμείς είμαστε το μόνο διοικητικό συμβούλιο που τον έχουμε εξυγιάνει και τον έχουμε μετατρέψει σε σοβαρό οργανισμό, όταν πριν δεν τον γνώριζε κανείς και πλέον ασχολούνται όλοι με αυτόν.

Στην απάντηση του ο κ, Κασόλας διέκρινε έναν εκνευρισμό στην τοποθέτησή του κυρίου Λιβιτσάνου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν τον ενδιαφέρει το άγχος του η ένταση την οποία έχει.

Όπως εγώ δεν ανακατεύομαι στα εσωτερικά του δήμου Λευκάδος και προφανώς και ο κύριος Λιβιτσάνος δεν πρέπει να ανακατεύεται στα εσωτερικά του δήμου Βόνιτσας, ούτε μπορεί να μου κάνει υποδείξεις και να μου πει να συνεργαστώ με τον κύριο Αποστολάκη.

Δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον κύριο Αποστολάκη ούτε επιθυμώ να έχουμε, γιατί Λειτούργησε λάθος τακτική, άρα λοιπόν είναι άκαιρη και άκυρη η υπόδειξη του κ. Λιβιτσάνου ως προς εμένα.

Σχετικά με τα όσα ισχυρίζεται ότι έκανε ο κύριος Λιβιτσάνος και συγκεκριμένα την ενέργεια για την ατομική ειδοποίηση χρεών, αυτά είναι τα ελάχιστα που έκανε ώστε να μην έχει μεγάλα προβλήματα, γιατί εάν δεν έστελνε την ατομική ειδοποίηση του 2021, τα χρέη του 2016 θα είχαν παραγραφεί.

Την δική του την παρτίδα την έσωσε στο τέλος για τον εαυτό του.

Εμένα επαναλαμβάνω με ενδιαφέρει το τι πράττει ο δήμος Βόνιτσας, από εκεί και πέρα εάν ο κύριος Λιβιτσάνος έχει πολιτική φιλία με τον κύριο Αποστολάκη και το κάθε Αποστολάκη, αυτό δεν αφορά τους δημότες, τους αφορά να μην δημιουργηθούν νέα χρέη και να μην φεσώνεται ο δήμος, υποθηκεύοντας την επόμενη δημοτική περίοδο.



https://www.lefkadatoday.gr/

6 σχόλια:

  1. Σχεδόν ένα εκατομύριο ευρώ οφειλές μόνο σε έναν!
    Στο προυπολογισμό που κατέθεσε και τον ψήφισε, τις έχει καταχωρήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Δήμαρχος Ακτίου είχε εντολή πληρωμής 940 χιλιάδες ευρώ και δεν το έφερε στο συμβούλιο.
    Ηθος και νομιμότης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε τους φτάνει τίποτα στο καργιολισταν τα Θέλουν όλα για φαι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τις ημέρες και το τι έκαναν ο Αρχιερέας και τα εξαπτέρυγα του έχουν βγεί πολλά στον αέρα και θα ακολουθήσει καταιγίδα αποκαλύψεων. Ο σώζω εαυτόν σωθήτω. Βέβαια θα τη πληρώσουν και οι Προισταμένοι Υπηρεσιών . Τι να κάνουμε. ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ.
    Τότε Κασόλα θα δούμε τις θέσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή κ Λιβιτσανέ αποκρύπτατε 2,5 χρόνια από τους Δημότες της Λευκάδας και από τους
    Δημότες του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας το τεράστιο χρέος στο σύνδεσμο ύδρευσης του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας;
    Για ποιους λόγους το κάνατε;

    Με την ευκαιρία μπορείτε να μας πείτε τα εγκαίνια του εργοστασίου Απορριμμάτων στη Λευκάδα πότε θα γίνουν;

    Για το θέμα του εργοστασίου και της μεταφοράς των σκουπιδιών της Λευκάδας και του Μεγανησίου στη Πάλαιρο, έχετε υπόψη εσείς κ Λιβιτσάνε, ο Δήμαρχος κ Αποστολάκης , ο Αντιδήμαρχος κ Τσακάλης και ο κ Κασόλας η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτών στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας την αλήθεια την γνωρίζουμε.

    Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΛΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.

    Ελπίζω να έγινα κατανοητός από πολλές πλευρές ένθεν και εκείθε της περαταριάς.
    Αν όχι, θα γίνω κατανοητός ΟΣΟΝΟΥΠΩ.
    Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.

    Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
    Μαθηματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θανάση πάρτο απάνω σου εισπράττουν τα χρήματα από τους δημότες και δεν τα αποδίδουν εκεί που πρέπει βλέπουν ότι χάνουμε καί προσπαθούν να διαλύσουν τα πάντα όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο το καλύτερο για το μέλλον του τόπου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο