Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ! Γράφει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ


Κόλαφος για την ομαλή, σύννομη και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου Ξηρομέρου έχουν καταστεί οι απ ευθείας αναθέσεις έργων......
Διαβάστε περισσότερα »
Πρακτικές, που ακολουθήθηκαν από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές εξακολουθούν και σήμερα να υιοθετούνται και να εφαρμόζονται με την ίδια ένταση και ρυθμό, διαιωνίζοντας έτσι μία απολύτως προβληματική κατάσταση, που μετουσιώνεται σε τροχοπέδη για την οποιαδήποτε εκτέλεση Δημοτικού έργου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη του τόπου και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Συμπολίτευση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται και έχουν μπει σε μια άχαρη, όσο και αποκρουστική προσπάθεια να αποδείξουν ότι ο ‘’αντίπαλος΄΄ είναι αυτός που έκανε τις περισσότερες πράξεις απευθείας αναθέσεων έργων, και όχι οι ίδιοι.

Πράγμα, που, αν μη τι άλλο, αποτελεί αψευδή ομολογία και των μεν και των δε, ότι έχουν προβεί , ή προβαίνουν, έως και σήμερα, σε τέτοιου είδους αναθέσεις.

Και οι Δημότες άναυδοι ,οι περισσότεροι, παρακολουθούν αυτή την επιζήμια αντιπαράθεση, που μερικές φορές λαμβάνει διαστάσεις κοκορομαχίας, πληρώνοντας , ωστόσο οι ίδιοι, το τίμημα αυτής της πρακτικής, που πλέον έχει γίνει καθεστώς στο Δήμο. Φοβάμαι, ότι ο Δήμος Ξηρομέρου είναι, ίσως, από τους λίγους Δήμους με τις περισσότερες αναθέσεις σε σχέση με το σύνολο των Δήμων της χώρας.

Το κακό είναι ότι ένα μείζον θέμα, όπως αυτό, λειτουργεί με όρους ‘’χουλιγκανισμού’’ σε ένα , περιορισμένο- ευτυχώς- αριθμό συνδημοτών μας , που ως φανατικοί οπαδοί της μιας, ή της άλλης πλευράς, τις ακολουθούν και τις υπερασπίζονται με πάθος, αδιαφορώντας για την ουσία του θέματος και κυρίως για την νομιμότητα και την ορθότητα των αναθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των απευθείας αναθέσεων έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της ανοχής της τοπικής κοινωνίας και θα πρέπει, πάση θυσία, αυτή η απεχθής, όσο και έκνομη τις περισσότερες φορές διαδικασία, να παύσει να υιοθετείται από την παρούσα Δημοτική Αρχή, δημιουργώντας έτσι μια θετική υποθήκη για τις επερχόμενες Δημοτικές Διοικήσεις.

Τώρα, ήγγικεν η ώρα. Οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες καθότι το θέμα έχει ανοίξει και έχει πάρει πρωτόγνωρες διαστάσεις, που ξεπερνούν όχι μόνο τα όρια του Δήμου, αλλά και του Νομού.

Τώρα οι αιρετοί του Δήμου θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ανεξαρτήτως πολιτικής ή παραταξιακής τοποθέτησης, όχι μόνο να στηλιτεύσουν τις δοκιμασμένες, αποτυχημένες και καταδικαστέες πρακτικές των απευθείας αναθέσεων, αλλά να αξιώσουν και να υποχρεώσουν τη Δημοτική Αρχή να ακολουθεί τις διαδικασίες της Δημοπράτησης των έργων, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη διάθεση των Δημοτικών κονδυλίων και προστατεύουν τα οικονομικά του Δήμου Ξηρομέρου, που είναι από τους φτωχότερους Δήμους της χώρας.

Τα τερτίπια της κατάτμησης των έργων θα πρέπει να καταδικασθούν και να πάψουν να εφαρμόζονται. Στο εξής, απευθείας αναθέσεις έργων μόνο σε πραγματικά επείγουσες και εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως άλλωστε ορίζει ο Νόμος. Αν η Δημοτική Αρχή εξακολουθήσει ‘’το βιολί της’’, γράφοντας στα παλαιά των υποδημάτων της αιρετούς και Δημότες, τότε υπάρχει και η Δικαιοσύνη, όπου με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και ντοκουμέντα μπορούν να προσφύγουν οι αιρετοί αλλά και ο κάθε πολίτης, ή ομάδα πολιτών.

Υπάρχει βέβαια και η αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά θα έλεγα ότι είναι μάταιος κόπος η προσφυγή σε αυτήν.

Thomas, barmparousis@gmail.com

6 σχόλια:

  1. Για τα 2500000 Γιατί δεν σχολίασες κάτι Θωμά κατάΠιες την γλώσσα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μέτρο σύγκρισης το βάζουν μόνοι τους είμαστε λίγο καλύτεροι από τούς προηγούμενους λένε
    Εμείς δεν σάς φέραμε στην διοίκηση του Δήμου για να μάς λέτε αυτά διότι στης επόμενες εκλογές θα γίνετε οι προηγούμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που είχες χαθεί τόσες μέρες ανησύχησαν όλοι οι αναγνώστες του αγαπητού Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το λογότυπο χρώμα λαχανί!!! με την ωραία φωτογραφία σου!!! έστω κ πολύ αργά το είδατε κ εσείς ότι ήρθε η ώρα να σπάσει το απόστημα των απ'ευθείας ανάθεση έργων!! Αν και δεν το πολύ βλεπω είναι πολλά τά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο