Η πρώτη εβδομάδα της Ρούλας Πισπιρίγκου στη φυλακή ήταν αναγνωριστική. Τοποθετήθηκε σε ένα «αποστειρωμένο» περιβάλλον, σε μονόκλινο κελί, μακριά από άλλες συγκρατούμενες, στο πλαίσιο ενός ειδικού σχεδίου ασφαλείας που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, για να μην κινδυνεύσει η σωματική της ακεραιότητα, ακόμη και η ίδια της η ζωή. Η 33χρονη φαίνεται ότι σιγά-σιγά αρχίζει να συνειδητοποιεί πώς θα κυλήσει το επόμενο διάστημα η ζωή της. Συναντήθηκε με την εισαγγελέα των Φυλακών για τρεις ώρες, έδειξε να είναι απόλυτα συνεργάσιμη χωρίς ξεσπάσματα, εντάσεις και επεισόδια, προσπαθώντας να βρει τα πατήματά της και να προσαρμοστεί στη Γυναικεία Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού.
Το 24ωρό της είναι πλέον αυστηρά καθορισμένο. Έχει δικαίωμα προαυλισμού δύο φορές την ημέρα, όταν οι άλλες συγκρατούμενές της έχουν ήδη επιστρέψει στα κελιά τους. Η ίδια προτιμά τον χρόνο αυτό να τον περνά στο καρτοτηλέφωνο που βρίσκεται ακριβώς έξω από τον θάλαμό της μιλώντας για ώρες με την αδερφή, τη μητέρα της και τους δύο δικηγόρους της. Τον Μάνο Δασκαλάκη τον κάλεσε αρκετές φορές. Ο ίδιος όμως, βλέποντας τον απόρρητο αριθμό στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, δεν της απάντησε ποτέ. Η μοναδική τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ήταν από τα κρατητήρια του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ, μία ημέρα πριν η Πισπιρίγκου απολογηθεί, με τον ίδιο να της λέει ψυχρά ότι θα στηρίξει την κατηγορία σε βάρος της.
Τσιγάρα χωρίς φωτιά
Όταν το πρωί της περασμένης Τρίτης οι αστυνομικοί μετέφεραν τη Ρούλα Πισπιρίγκου από τα κρατητήρια στις Φυλακές Κορυδαλλού, ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής της είχε ανοίξει. Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου είχε ζητήσει από τους υπεύθυνους των φυλακών να εφαρμοστεί ένα ειδικό σχέδιο που θα στηρίζεται σε δύο άξονες. Από τη μία, να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και, από την άλλη, να γίνουν τα προβλεπόμενα έτσι ώστε η «Μήδεια της Πάτρας» να μη γίνει βορά στα χέρια οργισμένων συγκρατούμενών της.
Έτσι, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», επέλεξαν ένα από τα δύο κελιά χωρίς αριθμό που βρίσκονται στη Γυναικεία Πτέρυγα στον 1ο όροφο, απέναντι από τα κελιά που φιλοξενούσαν μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» και της 17Ν. Άλλαξαν το στρώμα προκειμένου να μην παίρνει φωτιά, απομάκρυναν τα σεντόνια για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσει να βάλει τέλος στη ζωή της, ενώ, αντί για μεγάλες πετσέτες, της έδωσαν κάποια μικρά πετσετάκια. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν της επέτρεψαν να έχει στο κελί σπίρτα ή αναπτήρα προκειμένου να ανάβει τα τσιγάρα της. Οι λόγοι, προφανείς... Όπως αποτυπώνεται στα καρέ του «ΘΕΜΑτος», το κρεβάτι είναι πακτωμένο, αντικατέστησαν το κλασικό στρώμα με ένα ειδικό που δεν παίρνει φωτιά και για να σκεπάζεται υπάρχει μια χοντρή κουβέρτα.
Οι ζωγραφιές στον τοίχο προϋπήρχαν και δεν τις δημιούργησε η Πισπιρίγκου, ούτε η ίδια έκανε το κολάζ με τις σελίδες των περιοδικών. Η μοναδική παρέμβαση ήταν και αυτή για την οποία έκανε επίμονα συζήτηση με τη διεύθυνση των Φυλακών, η τοποθέτηση της τηλεόρασης προκειμένου να παρακολουθεί καθημερινά τα επεισόδια από το σίριαλ της ζοφερής ζωής της. Μανιώδης καπνίστρια, ζητούσε φωτιά από τον υπάλληλο των φυλακών που ήταν επιφορτισμένος με τη διακριτική επιτήρησή της, κάθε φορά που ήθελε να ανάψει ένα τσιγάρο, ενώ ενδεικτικό του πόσο βέβαιη ήταν ότι δεν θα προφυλακιζόταν θεωρείται το γεγονός ότι δεν πήρε μαζί της σαμπουάν και σαπούνι για την προσωπική της υγιεινή. Ωστόσο, μετά τον εγκλεισμό της ζήτησε και της έφεραν τα απαραίτητα, ενώ, όπως φαίνεται, το μονόκλινο κελί χωρίς αριθμό διαθέτει ατομικό ντους.
Τα επισκεπτήρια
Από την πρώτη συνάντησή της με την εισαγγελέα των φυλακών, της ζητήθηκε να είναι προσεκτική και να μην απαντά σε τυχόν προκλήσεις από άλλες συγκρατούμενές της. Η ίδια το δέχτηκε, ήταν απόλυτα συνεργάσιμη και ζητούσε συνεχώς εξηγήσεις για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει μέσα στο κελί της. Οι πρώτες ημέρες κύλησαν δύσκολα για την Πισπιρίγκου, καθώς μπαίνοντας δεν είχε πάνω της χρήματα. Αδέκαρη, δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει τίποτα από το κυλικείο και έτσι η διατροφή της περιοριζόταν στα πιάτα που της έφερναν από το μενού της φυλακής. Για να περνάει την ώρα της ζήτησε από τη βιβλιοθήκη του καταστήματος να της φέρουν κάποια βιβλία, αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε άμεσα. Στο πρώτο επισκεπτήριο είδε τον δικηγόρο της. Συνομίλησε μαζί του για δύο ώρες ζητώντας συνεχώς να μάθει νέα για τον Μάνο Δασκαλάκη, τη στάση του, για την οποία μάλιστα εξέφρασε ότι την απογοήτευσε, επέμενε στον ισχυρισμό της για την κεταμίνη, ότι δηλαδή δεν γνωρίζει πώς χορηγήθηκε η ουσία που πήρε τη ζωή της 9χρονης Τζωρτζίνας, ενώ ζήτησε από τον νομικό της υπερασπιστή να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης.
Προμήθειες και 100 ευρώ
Στο δεύτερο επισκεπτήριο, το μεσημέρι της Παρασκευής, το κατώφλι των φυλακών πέρασε και η μητέρα της με την αδερφή και τον πατριό της. Μαζί τους κουβαλούσαν μια βαλίτσα με ρούχα, μια τηλεόραση 24 ιντσών και μια φορητή κεραία. Οι δικοί της άνθρωποι κάθισαν περίπου μία ώρα μαζί της, ενώ χαρακτηριστικό των μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν είναι την ώρα εκείνη κόπηκαν όλα τα υπόλοιπα επισκεπτήρια προκειμένου να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα και προκύψουν ένταση ή αντιδράσεις. Η οικογένειά της τής έδωσε μόλις 100 ευρώ, χρήματα ιδιαίτερα λίγα για να περάσει τόσες ημέρες, γεγονός που αποτυπώνει και την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγγενείς της. Για δεύτερη φορά την επισκέφθηκαν και οι δύο δικηγόροι της, χωριστά από τους δικούς της, συνομιλώντας για αρκετή ώρα μαζί της και καθορίζοντας τη συνέχεια της υπερασπιστικής της τακτικής που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αλλάξει.
Θα επιμείνει στην αθωότητά της και θα δηλώσει άγνοια για το πώς βρέθηκε η κεταμίνη στον οργανισμό της πρωτότοκης κόρης της. Ζήτησε και πήρε από τους δικηγόρους της την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη στην 18η ανακρίτρια και, όπως λένε, της έκανε εντύπωση που, αν και μάρτυρας κατηγορίας, ουσιαστικά την υπερασπιζόταν κάνοντας λόγο για μια εξαιρετική μητέρα, την ίδια ώρα βέβαια που αρνείται ακόμη και τηλεφωνικά να μιλήσει μαζί της.
Η μοναξιά του κελιού και η αρνητική στάση του Μάνου Δασκαλάκη σε συνδυασμό με τη σωστή αντιμετώπιση που έχει στο σωφρονιστικό κατάστημα ίσως την κάνουν να αλλάξει τακτική και να προσεγγίσει με άλλο τρόπο τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε. Άλλωστε θα έχει πολύ χρόνο να βρεθεί αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό, ενώ κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να σκέφτεται ένα μυαλό πνιγμένο στις εμμονές με φόντο τον εν διαστάσει σύζυγό της. Σίγουρα όλα όσα λέει και ο τρόπος που λειτουργεί ο 30χρονος θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Πισπιρίγκου και δεν αποκλείεται, όταν συνειδητοποιήσει πλήρως ότι ο Μάνος Δασκαλάκης έχει πετάξει μακριά, να αποφασίσει να σπάσει τη σιωπή της.
Πηγή: protothema.gr
Όχι άλλο Πισπιρίγκου και τους γνωστούς της. ΕΛΕΟΣ. Κρίμα τα παιδιά, δεν λέω, αλλά έχουμε δυο μήνες που μας τρελαίνουν κάθε μέρα όλη μέρα με την συγκεκριμένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛουλουδένιο το βλεπω κ όχι λυπημένο
ΑπάντησηΔιαγραφή