Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Κατώτατος μισθός: Με «δώρα» οι γαλάζιοι βουλευτές για Πάσχα στο χωριό – Σενάρια για επίσπευση των μέτρων για την ενέργεια


Θετικό αφήγημα στην οικονομία - με ανακοινώσεις νέων μέτρων - επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με το κύμα των ανατιμήσεων.......

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό, μέτρο που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα επιδόματα ανεργίας. Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο για ένα πακέτο μαμούθ - ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ - με μέτρα πρωτίστως στο ενεργειακό πεδίο.

Στην κυβέρνηση θέλουν να επιταχύνουν τις ανακοινώσεις, καθώς το κύμα ακρίβειας έχει και πολιτικό αντίκτυπο. Οι πολίτες αναμένουν τη διεύρυνση του πλέγματος στήριξης, ενώ δεν αποτελεί μυστικό πως «γαλάζιοι» βουλευτές δέχονται παράπονα από ψηφοφόρους που τους επισκέπτονται με τους λογαριασμούς στο χέρι.




Πάντως το μπαράζ ανακοινώσεων μέτρων στήριξης αναμένεται να δώσει μια «ανάσα» στους κυβερνητικούς βουλευτές για να μεταβούν με μεγαλύτερη άνεση στις εκλογικές τους περιφέρειες για το Πάσχα. Μάλιστα στην αντιπολίτευση «βλέπουν» πως γι / αυτό ακριβώς το λόγο επιταχύνθηκαν οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό και οι ανακοινώσεις προηγήθηκαν της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει την άλλη εβδομάδα.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που επισημαίνεται είναι πως εφόσον είχε κλειδώσει η αύξηση δεν υπήρχε λόγος να καθυστερήσουν οι ανακοινώσεις και έτσι χθες το πρωί υπήρξε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Το απόγευμα ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που σε τηλεοπτικό του μήνυμα αναφέρθηκε στην δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως προστίθεται στο εισόδημα «ένας 15ος μισθός».




Παράλληλα από την κυβέρνηση έσπευσαν να προλάβουν τυχόν … παράπονα, κάνοντας δύο επισημάνσεις:




Το πρώτο μήνυμα πηγαίνει προς την εργοδοτική πλευρά και τονίζεται πως οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα (με λιγότερους φόρους και εισφορές) και τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων.

Το δεύτερο μήνυμα πηγαίνει σε όσους ασκούν κριτική στο ύψος της αύξησης και τονίζεται πως πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανταγωνιστικότητα αλλά και οι δυνατότητες κυρίως των μικρών επιχειρήσεων.

Πάντως με τον πληθωρισμό να έχει αγγίξει το 8.9% στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης, ωστόσο στόχος είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Στο πλαίσιο αυτό το πακέτο μέτρων είναι εστιασμένο πρωτίστως στους πλέον ευάλωτους, όπως έγινε με την αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά 650.000 χαμηλόμισθους.

Υπενθυμίζεται πως χθες και σήμερα καταβάλλεται η «επιταγή ακρίβειας» σε 1.7 εκατομμύρια πολίτες, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμα «επιταγή» ή ένα «κουπόνι τροφίμων» ανάλογα με την πορεία των τιμών. Τον Ιούνιο έρχεται και μια ακόμα μείωση των εισφορών της τάξης των 0.5 ποσοστιαίων μονάδων.




Πάντως οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις μέτρων και η προσπάθεια από την κυβέρνηση καλλιέργειας ενός θετικού αφηγήματος «φουντώνουν» την εκλογολογία. Βέβαια σε αυτή την συγκυρία το θέμα δεν είναι η προκήρυξη εκλογών αλλά η αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων.

Ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν «γαλάζιες» φωνές υπέρ της προκήρυξης εκλογών το φθινόπωρο και αφού ο τουρισμός έχει δώσει «ανάσα» στην οικονομία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ακρίβεια έχει επηρεάσει τα «γαλάζια» ποσοστά, ωστόσο στην κυβέρνηση αναμένουν το Μάιο να δουν αν τα νέα μέτρα θα αντιστρέψουν αυτό το κλίμα.




Με σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» προχωρά η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι επόμενοι μήνες θα έχουν δυσκολίες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. «Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως θα μείνει πιστός «στην γλώσσα της αλήθειας».




Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στις δυνατότητες της οικονομίας και προτάσσουν το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους». Στο πλαίσιο αυτό βάρος δίνεται σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων όπως η έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Αύριο αναμένονται τα στοιχεία της Eurostat που θα δείξουν πως έκλεισε το έλλειμμα το 2021 (που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο) και σήμερα θα δοθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.




Η… μητέρα των μαχών θα δοθεί στο ενεργειακό πεδίο

Η τιθάσευση των αυξήσεων στην ενέργεια αποτελεί το κεντρικό θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Προς ώρας τηρείται στάση αναμονής καθώς εκκρεμεί η συζήτηση του θέματος στην Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις για ένα ευρωπαϊκό πακέτο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις.




Το μεγάλο βέβαια ζητούμενο είναι να αποσυνδεθεί η τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και ουσιαστικά να περιοριστεί η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την «ρήτρα αναπροσαρμογής». Πρόκειται για μια άσκηση για δυνατούς λύτες, καθώς θα πρέπει να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για να μην οδηγηθεί η χώρα σε δημοσιονομικές περιπέτειες.




Παράλληλα στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος και στο πλαίσιο αυτό γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις. Για παράδειγμα ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο σχήμα 3 συν ένα - δηλαδή Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ - και αναμένεται σχετική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου. Κατά την συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως το σημείο εισόδου του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη».

ethnos

1 σχόλιο:

  1. Μου αρέσει που έχουν στρατηγική και σχέδιο. Δεν κάνουν κινήσεις παρασυρόμενοι από την συγκυρία.

    Το κατόπιν ενεργειών μου, επέστρεψε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο