Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Ίδρυση της Βόνδιτζας 675-681 μ.Χ. Προέλευση του ονόματος- πρώτη τοποθεσία

 ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ

 


Στις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα, τα σλαβικά φύλα, μετακινήθηκαν από τα βόρεια και πέρασαν τον Δούναβη, ποταμό στα όρια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Οι επιδρομές τους έφτασαν μέχρι και τα τρία ακρωτήρια της Πελοποννήσου.......

Διαβάστε περισσότερα »


Σύμφωνα με τον Ιωάννη τον Εφέσιο, αλλά και τον Κάρολο Hopf[1], οι Βαϊουνίτες , μια φυλή Σλάβων vojnici, καταστρέφουν τη Νικόπολη, και μαζί με μια ομάδα κατοίκων της Νικόπολης, που έχουν συνείδηση ότι οι πρόγονοί τους κατάγονται από τα νότια παράλια του Αμβρακικού, την πάλι κραταιά αποικία των Κορινθίων, το Ανακτόριο, φτάνουν στην περιοχή κάτω από τον λίθινο γίγαντα και ιδρύουν την Βόνδιτζα ή Βουνδίτσα, την σημερινή Βόνιτσα.

Το γεγονός της ίδρυσης της πόλης από τους Βαϊουνίτες ήταν γνωστό (οι αναφορές του Ιωάννη Εφέσιου και Καρόλου Hopf είχαν καταχωρηθεί στο βιβλίο «Το κάστρο των 18 Εθνοτήτων»).

Η φυλή των Βαϊουνιτών είχε την ονομασία vojnici (προφορά λέξης «Βονίτσι»).

Ο Ηλίας Τσαλίκης, συνεργάτης της Αμφικτιονίας και γνώστης όλων των γλωσσών της Βαλκανικής, ταυτίζει την λέξη vojnici με την δική μας «στρατιώτες», από το vojnic που αντιστοιχεί στο  «στρατιώτης».  

Η ονομασία της πόλης προήλθε από την σλάβικη λέξη  vojnici (πολεμιστές-στρατιώτες) ,  λέξη που ήταν ταυτόσημη με την ονομασία της φυλής αυτής, η οποία λέγονταν και "φυλή πολεμιστών"[2].

 ·                     

·                    [1] Ο Karl Hopf  γεννήθηκε στην Βεστφαλία  στις  19 Φεβρουαρίου 1832 και απεβίωσε  σε ηλικία 41 ετών στην  Βισμπάντεν στις  , 23 Αυγούστου 1873). Ηταν ιστορικός και αναφέρθηκε αναλυτικά στην Μεσαιωνική Ελλάδα. Σημαντικό του έργο ήταν το «Ιστορία της Ελλάδος από τις αρχές του Μεσαίωνα έως το έτος 1821», καθώς και το «Οι Σλάβοι εν Ελλάδι :ανασκευή των θεωριών Φαλλμεράυρ».




1.     [1] Meeting, European Association of Archaeologists.· Pearce, Mark· Tosi, Maurizio (1998). Papers from the EAA Third Annual Meeting at Ravenna 1997: Pre- and protohistory. Archaeopress. ISBN 978-0-86054-894-2. Its name is defined as denoting "a tribe of warriers" - "vojnici,"41 but a possibility ...

2.      Zbornik Istorijskog muzeja Srbije. Muzej. 1982. σελ. 51. ... Вајунити (можда Војнићи) ...


Άλλη σημαντική πληροφορία προερχόμενη από τον Κάρολο Χοπφ , είναι ότι η Βόνιτσα σύντομα εξελίχθηκε σε θρησκευτικό κέντρο με την πρώτη στην τάξη επισκοπή, αυτής της Βονδίτζης, στην οποία ενσωματώθηκε η καταργηθείσα επισκοπή της Δωδώνης. 


Η περιοχή στην οποία έγινε η πρώτη εγκατάσταση της πόλης Βόνδιτζα, σύμφωνα με τον Goesw Faisst[3], πρέπει να ήταν από το σημερινό  τοπωνύμιο «Ραφτάκια»(Αρχοντικό Σπυρίδωνα Παπακώστα) μέχρι την σημερινή Κουκουμίτσα. Αναλυτικά  στοιχεία στην εργασία «Βυθισμένη Βόνδιτζα».

Στο χάρτη που ακολουθεί (χάρτης του Goesw Faisst) βλέπουμε  ότι η τότε ακτογραμμή (η παραλία) ήταν  από 200 έως και 500 μέτρα  πιό βόρεια (δηλαδή πιο μέσα στην σημερινή θάλασσα. Από τότε μέχρι σήμερα,  έχουμε βύθιση μιας μεγάλης λωρίδας παραλιακής γής. Η σημερινή Κουκουμίτσα ήταν ακρωτήριο με διπλάσια  έκταση από την σημερινή.

Στον χάρτη η διακεκομμένη γραμμή ταυτίζεται με την σημερινή ακτογραμμή, ενώ η συνεχόμενη γραμμή με την ακτογραμμή που υπήρχε τουλάχιστον μέχρι και τον 13ο αιώνα.

  



3      

[3] Goesw Faisst: Γερμανός Αρχιτέκτονας-Αρχαιολόγος. Πρίν πεθάνει, παρέδωσε σημαντικό μέρος του αρχείου του,  στην Αμφικτιονία Ακαρνάνων. 

Ακόμα και σήμερα τα μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, η πλατεία, το πηγάδι, διακρίνονται σε βάθος από 2 μέχρι τέσσερα μέτρα.


 Η θεωρία του Goesw Faisst επικουρείται από την αλληλογραφία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου, Ιωάννη Απόκαυκου, με τους τέσσερες διαδοχικούς επισκόπους Βονδίτζης (1218-1230). Βλέπε σύγγραμμα «Αχτίδες πολιτισμού από την Μεσαιωνική Βόνδιτζα).

Για την αιτία της βύθισης αλλά και το χρονικό σημείο αυτής, αναλυτικές πληροφορίες στο προαναφερόμενο σύγγραμμα.

 

Οι Βαϊουνίτες  ονόμαζαν τις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις με το όνομα «Σκλαβηνία», μια πληροφορία που μας θέτει σε μια νέα έρευνα για το δικό μας χωριό Σκλάβαινα, χωριό ανάμεσα στην Βόνιτσα και στην Ζαβέρδα.

 

Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων

 


Ο Πρόεδρος                                  Ο Αντιπρόεδρος

Φίλιππος Ντόβας                          Στυλιανός Ντίνος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο