Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Η γειτονιά του Αγίου Θωμά στο Αγρίνιο: Η δημιουργία της και ο αυτοπροσδιορισμός της το 1975.


Του Λίνου Υφαντή,

Ο Άγιος Θωμάς είναι μία από τις πιο καινούργιες και ομορφότερες γειτονιές του Αγρινίου. Δημιουργήθηκε από κατοίκους ορεινών χωριών που συνέρρεαν τα μεταπολεμικά χρόνια στην πόλη του Αγρινίου για μια καλύτερη τύχη.......
Διαβάστε περισσότερα »
Ο πρώτος πυρήνας κατοίκων στη βόρεια αυτή πλευρά του Αγρινίου υπήρχε λίγο πιο δίπλα στη σημερινή γειτονιά του Αγίου Θωμά και συγκεκριμένα πίσω από το παλιό νοσοκομείο. Προήλθε από την Κλεπά Ορεινής Ναυπακτίας. Το 1951 ήδη αναφέρεται η συνοικία αυτή στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου σε απόφαση που προτείνεται η κατασκευή μικρής γέφυρας.

Η περιοχή του Αγίου Θωμά οριοθετήθηκε μεταξύ του παλιού νοσοκομείου και των οδών Ξάνθου, Τσακάλωφ και Παλιού Αγίου Χριστοφόρου. Αυτοπροσδιορίστηκε ως Άγιος Θωμάς από τους ίδιους τους κατοίκους το 1975, όταν παραχώρησαν οικόπεδο για την ανέγερση του ομώνυμου ναού, ο οποίος ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια αργότερα. (42/1975). Οι κάτοικοι προέρχονταν από ορεινά χωριά της επαρχίας Τριχωνίδος και Ευρυτανίας. Μερικά ονόματα οδών που δόθηκαν όπως Απεραντίων, Επισκοπής, Ψηλοβράχου, Τατάρνας καταμαρτυρούν την προέλευση των πρώτων κατοίκων της περιοχής. Σε αυτό συντέλεσε και η δημιουργία του φράγματος των Κρεμαστών, η οποία ανάγκασε πολλούς κατοίκους των παραπάνω περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σήμερα ο Άγιος Θωμάς δεν μοιάζει όπως ήταν όταν ξεκίνησε πριν πέντε δεκαετίες. Τα παλιά σπίτια έχουν δώσει ήδη τη θέση τους σε πολυκατοικίες και η περιοχή γνώρισε ραγδαία οικιστική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες. Θεωρείται από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης αλλά και πιο δροσερές διότι συνορεύει με το αλσύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου.

Με πληροφορίες από:

«Αγρίνιο: Νέες μορφές αστικού χώρου και οι αναπαραστάσεις τους, 1900-1980», Mεσολόγγι: Γράμμα, 2021.

agrinionews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο