Σιωπηρή πορεία υποστήριξης στα θύματα της έμφυλης βίας και της πιο ακραίας μορφής της, την γυναικοκτονία, με συμβολική εκδήλωση στο Αγρίνιο....
Σιωπηρή πορεία υποστήριξης και συμβολική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο το απόγευμα του Σαββάτου για τα θύματα της έμφυλης βίας και της πιο ακραίας μορφής της, την γυναικοκτονία!
Η αφετηρία της πορείας η πλατεία Φλέμινγκ στην «καρδιά» του Αγρινίου και η κατάληξή της στον πεζόδρομο της οδού Βότση.
Την πρωτοβουλία αυτή πήρε η ομάδα «Παρούσες», η οποία δημιουργήθηκε όταν, εντελώς συμπτωματικά, τέσσερις γυναίκες στο Αγρίνιο, η Κατερίνα Κιτσάκη, η Πασιούλα Καρακώστα, η Βανέσα Μιμμή και η Κατερίνα Πελέκη, το καλοκαίρι του 2021 αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσουν, να εξωτερικεύσουν την αγωνία τους, τη στενοχώρια τους, το θυμό και την πλήρη εναντίωσή τους απέναντι στην έμφυλη βία και στην πιο ακραία μορφή της, την γυναικοκτονία.
«Ο στόχος μας ήταν να συμβάλλουμε και εμείς στην ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου και να ενημερώσουμε στο μέτρο και στον βαθμό που μπορούμε για αυτό το μείζονος σημασία ζήτημα, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με δράσεις.
Η γυναικοκτονία (femicide) αποτελεί ένα νέο εγκληματολογικό, κοινωνιολογικό και ανθρωπολογικό φαινόμενο που αφορά στην ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση, λόγω φύλου, με σεξιστικά κίνητρα. Πρόκειται για έγκλημα με έμφυλο χαρακτήρα με κίνητρο την πατριαρχική αντίληψη ότι η γυναίκα (μητέρα, κόρη, σύζυγος, σύντροφος, αδελφή) είναι ιδιοκτησία του άνδρα και ότι αυτός μπορεί να ελέγχει και να ορίζει την ίδια και τις ελευθερίες της, ότι η γυναίκα είναι αδύναμη κι ο άντρας ο δυνατός, που μπορεί να παίρνει αποφάσεις και για τους δύο.
Η δημιουργία και νομική αναγνώριση του όρου αυτού όχι μόνο δεν «υποβαθμίζει» όπως σχολιάζεται ενίοτε, ούτε διαφοροποιεί την αντιμετώπιση του ανδρικού φύλου από το γυναικείο, αλλά στοχεύει ακριβώς στον εντοπισμό αυτής της μορφής έμφυλης βίας ως υπαρκτό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας και των μελών της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισότητα δικαιωμάτων και πρόληψη ομοίων εγκλημάτων.
Το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχει λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιαίτερες διαστάσεις στη χώρα μας, που εκφεύγουν το επίπεδο της συνήθους εγκληματικότητας και οδηγεί στην αδήριτη ανάγκη να ληφθούν μέτρα από την συντεταγμένη Πολιτεία που αφορούν στην πρόληψη, στη λυσιτελή αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, αλλά και στην έμπρακτη στήριξη των θυμάτων .
Το πρώτο 15νθήμερο του φετινού Αυγούστου οι αρμόδιες υπηρεσίες διαχειρίστηκαν συνολικά 554 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την ελληνική επικράτεια. Δυστυχώς η ΕΛ.ΑΣ καταγράφει τα στοιχεία που αφορούν σε ανθρωποκτονίες με ποσοτικούς και όχι με ποιοτικούς όρους, χωρίς να αναφέρονται δηλαδή τα κίνητρα του δράστη, οπότε εντοπίζεται δυσκολία στην σωστή καταγραφή των γυναικοκτονιών» αναφέρουν η Κατερίνα Κιτσάκη, η Πασιούλα Καρακώστα, η Βανέσα Μιμμή και η Κατερίνα Πελέκη μιλώντας στη «Σ».
Δίνοντας ταυτόχρονα και την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας «Παρούσες» σημειώνουν : «Στις 28-6-2021 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας δράση, μια συμβολική εκδήλωση στη μνήμη των δολοφονημένων γυναικών, η οποία αγκαλιάστηκε ποικιλοτρόπως από πολλούς και πολλές στην πόλη μας αλλά και από άλλα μέρη, ενώ σήμερα έχει σειρά η σιωπηρή διαμαρτυρία συμπαράσταση στα θύματα των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες. Τώρα είναι η ώρα που μπορούμε και πρέπει όλοι και όλες μαζί να διεκδικήσουμε αλλαγές. Τώρα που επίσημα χείλη, όπως η ΠτΔ και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν ψιθυρίζουν πλέον, αλλά υιοθετούν τον όρο γυναικοκτονία. Το 2021, αν και ακόμη δεν έχει τελειώσει, θα το θυμόμαστε –μεταξύ άλλων- για όλα εκείνα τα κορίτσια που βρέθηκαν δολοφονημένα από «ανδρικά» χέρια. Προσπαθούμε λοιπόν να βάλουμε ένα λιθαράκι για όλες εκείνες που δεν είναι ούτε ζωντανές, ούτε νεκρές. Που είναι Παρούσες».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο