Κατώτερα των προσδοκιών υπήρξαν τα αποτελέσματα της Συνόδου της Γλασκώβης για την προστασία του περιβάλλοντος......
Διαβάστε περισσότερα »
Η δέσμευση των ηγετών αφορά κυρίως τη διάσωση των δασών έως το 2030, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 19 δισ. δολαρίων. Σημαντική υπήρξε και η απόφαση για περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας.
Η δέσμευση των ηγετών αφορά κυρίως τη διάσωση των δασών έως το 2030, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 19 δισ. δολαρίων. Σημαντική υπήρξε και η απόφαση για περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας.
Με το τσεκούρι και τις πυρκαγιές εκατομμύρια στρέμματα πολύτιμου δάσους καταστρεφονται για να μετατραπούν σε καλλιέργειες και βοσκοτόπια. 100 ηγέτες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και συνοδοιπόρο τη Ρωσία δεσμεύθηκαν στη Γλασκώβη να σταματήσουν την αποδάσωση και να αποκαταστήσουν τα δάση, μέχρι το 2030, αλλάζοντας την πορεία του παγκόσμιου κλίματος.
«Η διατήρηση των δασών και των υπόλοιπων οικοσυστημάτων, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων, ως συστατικό της στρατηγικής μας για μηδενικούς ρύπους» επεσήμανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Τα δάση είναι ρυθμιστές του κλίματος αφού απορροφούν το 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων. Η συμφωνία καλύπτει το 85 % των δασών παγκοσμίως, ενώ η χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό ανέρχεται σε 19, 2 δισεκατομμύρια $ και θα προέλθει από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους
«Λαμβάνουμε φιλόδοξα και αποτελεσματικά μέτρα για να προστατέψουμε τα δάση. Βελτιώνουμε τη δασική διαχείριση και αντιμετωπίζουμε τις παράνομες υλοτομίες και τις δασικές πυρκαγιές» σημείωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν συμμετέχει στη διάσκεψη δια ζώσης, αλλά παρεμβαίνει στις εργασίες της με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα.
Σημαντικό ρόλο στις κλιματικές αλλαγές παίζουν και οι βαλτότοποι. Βαλτότοπος που βρίσκεται στη Σιβηρία, καλύπτει έκταση 53.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ο μεγαλύτερος στο βόρειο ημισφαίριο.
Δέσμευση για μείωση των εκπομπών μεθανίου
Οι βάλτοι συγκρατούν μεγάλες ποσότητες μεθανίου που είναι αέριο ιδιαίτερα επιβλαβές για το κλίμα. Στη Βόρεια Σιβηρία οι βαλτότοποι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για το κλίμα γιατί αποτελούν πηγή ισχυρών εκπομπών μεθανίου, Το οποίο είναι 30 φορές ισχυρότερο θερμοκηπιακό αέριο από το διοξείδιο του άνθρακα.
Ενενήντα χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν κατά 30% τις εκπομπές μεθανίου, που προέρχονται από χωματερές, γεωργία, κτηνοτροφία και εξόρυξη πετρελαίου και αερίου. Στόχος να αποφευχθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος ρυπαντής μεθανίου αρνήθηκε να το υπογράψει.
Την παγκοσμιοποίηση του συστήματος αγοράς ρύπων προτείνει η Ευρώπη.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό πλαίσιο κανόνων, για παράδειγμα, το να κάνουμε πραγματικότητα το παγκόσμιο χρηματιστήριο του άνθρακα. Το να βάλουμε μια τιμή στις εκπομπές αερίων, γιατί η φύση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει αυτό το τίμημα” υποστήριξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η επιβολή τιμής άνθρακα και στις μεταφορές θα βοηθήσει στην γρήγορη ενεργειακή μετάβαση στα κτίρια και στον εξηλεκτρισμό των οδικών μεταφορών.
Στη Σύνοδο της Γλασκώβης δεν έλειψαν απρόοπτα και ευτράπελα που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου
Επιμέλεια – Απρόοπτα: Κλειώ Νικολάου
Πηγή: ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο