Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Γιώργος Βαρεμένος για Πανεπιστημιακά Τμήματα Αιτωλοακαρνανίας: Τί δεν είχα την δυνατότητα να πω στον κ. Πρύτανη


Στο συνέδριο “Δυτικά Επιχειρείν”, επειδή δεν είχα το δικαίωμα λόγου, αναγκάσθηκα να διακόψω τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, κυρίως για να καταδείξω ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να οδηγηθούν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, σ’ έναν λιγότερο ή περισσότερο αργό θάνατο και μάλιστα μέσα σε μία πνιγηρή νεκρική σιγή από την πλευρά θεσμών και τοπικής κοινωνίας.....

Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα Τμήματα που συγκροτούν την Γεωπονική Σχολή, όπως αποφασίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μαζί με αυτά που παίρνουν τον δρόμο για την Πάτρα, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι σημαντικό στην περιφερειακή εκπαίδευση και οικονομική ανάπτυξη, να το πει ανοιχτά και να γίνει συζήτηση ή ακόμη και ένα ad hoc περιφερειακό συνέδριο. Όχι όμως η σιωπή μίας νεκρικής πομπής.

Η υπόσχεση για δημιουργία Κτηνιατρικού τμήματος στο Αγρίνιο, ενταγμένο στην υπάρχουσα Γεωπονική Σχολή με έδρα το Μεσολόγγι, θα ήταν μία θετική είδηση, αν δεν υπήρχε η προοπτική να αποδειχθεί επικοινωνιακή πομφόλυγα διότι, όπως γνωρίζει πολύ καλά η Πρυτανεία, για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται τεράστιες εγκαταστάσεις, που προσιδιάζουν σε μία Ιατρική Σχολή. Πού, πώς και πότε θα γίνουν, ούτε ως θεωρητική προϋπόθεση δεν έχει εξετασθεί. Γιατί η δημιουργία Κτηνιατρικού τμήματος δεν περιλήφθηκε στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας; Πρόκειται μήπως για ένα εκ των υστέρων κυβερνητικό πυροτέχνημα;

Η εξαγγελία για δημιουργία 200 κλινών για φοιτητική στέγαση είναι θετική, αρκεί -μέχρι να γίνουν- να υπάρξουν φοιτητές για να τις χρησιμοποιήσουν. Ο κ. Μπούρας έκανε λόγο για μελλοντικούς Κινέζους μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν νομίζω να εννοούσε ότι θα έλθουν οι Κινέζοι στο Αγρίνιο για να χρησιμοποιήσουν τις κλίνες.

Σε κάθε περίπτωση, έχω ζητήσει στοιχεία για τους φετινούς εγγεγραμμένους στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, όπως επίσης για τα περιουσιακά στοιχεία του τ. Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως και άλλα που είναι απαραίτητο να συνεκτιμηθούν για την αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης.

Εμείς επιθυμούμε το Πανεπιστήμιο Πατρών να έχει ένα λαμπρό brand name. Ομολογώ πως μου έκανε εντύπωση ότι, ενώ ο κ. Πρύτανης παρουσίασε σωρεία στοιχείων, για να καταδείξει ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένα εύρωστο Ίδρυμα με διεθνή ακτινοβολία, καταλήγοντας είπε ότι, αν δεν αλλάξει, την επόμενη φορά θα έλθουμε για το μνημόσυνό του. Εκτός κι αν εννοούσε το μνημόσυνο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο προφανώς έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και σπρώχνει μπροστά την Πρυτανεία, ελπίζοντας ότι θα απορροφήσει τους κραδασμούς. Η αλήθεια είναι ότι η βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης επικρατεί της Ακαδημαϊκής αυτονομίας. Άλλο όμως αυτό και άλλο να “υποχρεώνονται” οι Πρυτάνεις να εκφέρουν τα κυβερνητικά σλόγκαν περί “αριστείας” κλπ.

1 σχόλιο:

  1. Παρ' ό, τι η αντίδραση των Συριζαίων ήταν πολύ αργή και νωθρή στις αρπακτικές πρακτικές του πρύτανη, ωστόσο ο κύριος Βαρεμένος σε γενικές γραμμές είναι μέσα στο θέμα κι ανταποκρίθηκε στον ελεγκτικό ρόλο των πεπραγμένων στην περιοχή.
    Τα πυρά των Συριζαίων όμως θα έπρεπε πρώτα να κατευθυνθούν στις τεράστιες ευθύνες του πρώην περιφερειάρχη Κατσιφάρα, ο οποίος επέτρεψε στην προηγούμενη πρυτανική αρχή να μη συγχωνεύσει αλλά να αλώσει το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αφού μόνο ως λεόντεια συμφωνία μπορεί να κατανοηθεί η δήθεν συγχώνευσή του με αυτό. Το κυριότερο πλήγμα που του κατάφερε, ήταν η αναίρεση του περιφερειακού του χαρακτήρα. Κι όλα αυτά γιά να ιδρυθεί η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο των Πατρών. Και η Νομική δεν ιδρύθηκε, αλλά και πάρα πολλά τμήματα έκλεισαν και ως γνωστικά αντικείμενα ενώ άλλα μεταφέρθηκαν γιά πάντα στην Πάτρα.
    Ο νυν πρύτανης, λοιδόρησε τις προβλέψεις του δήθεν κακού νομοσχεδίου του Γαβρόγλου πετώντας στα σκουπίδια την προοπτική ίδρυσης τμήματος Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο και τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής στον Πύργο. Προφανώς λοιπόν κι έχει δίκιο ο βουλευτής γιά την υποκρισία του πρύτανη ο οποίος καθόλου δεν ενδιαφέρεται γιά τους Αιτωλοακαρνάνες, αλλά μόνο γιά τους καθηγητές που θέλουν όλοι να μείνουν στην Πάτρα και πουθενά αλλού.
    Οι τρεις τελευταίοι πρυτάνεις κρύφτηκαν πίσω από την προβολή του με πολλούς αγώνες κερδισμένου brandname του Πανεπιστημίου Πατρών, θυσιάζοντας όμως έτσι ολόκληρο το λαό της Δυτικής Ελλάδας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών πρέπει να μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας χτες, αλλιώς τη συγχώνευση που έγινε το 2019 με το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, θα τη διηγούμαστε στα παιδιά ως σύντομο ανέκδοτο ή σα μία ακόμα απάτη του Πανεπιστημίου Πατρών. Προφανώς και είναι πολιτικό το ζήτημα και τίθεται θέμα ανισοκατανομής τμημάτων στην Περιφέρεια που φυσικά δεν ενδιαφέρει τους πρυτάνεις του, αλλά κυρίως την εκάστοτε Πολιτεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο