Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: "Η αποκατάσταση" -Λασκαρίνα Γρίβα. Η Κόρη του Θοδωράκη

 ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

“Η αποκατάσταση"

Λασκαρίνα Γρίβα

Η Κόρη του Θοδωράκη

Γράφει ο 
Στυλιανός Ντίνος


 Ντοκουμέντο (1)

    Κάστρο Ναυπλίου, σωτήριο έτος 1827. Η Ελένη Μπουμπούλη,  κόρη της Μπουμπουλίνας, σύζυγος του Θοδωράκη Γρίβα, γεννά το πρώτο τους παιδί. Ήταν κορίτσι και πήρε το μικρό όνομα Λασκαρίνα.  Η προέλευση του μικρού ονόματος μας οδηγεί στο όνομα της γιαγιάς της, της Λασκαρίνας Μπουμπούλη.

(1) Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων, από το 2011 και μέχρι το 2019   έχει  καταγράψει και έχει παρουσιάσει σε τέσσερις ενότητες, την ζωή και την δράση του Θοδωράκη Γρίβα.
Όμως το όνομα Λασκαρίνα δεν ήταν άγνωστο στο γενεαλογικό δέντρο των Γριβαίων. .....
Ελένη Μπουμπούλη

Η μεγαλύτερη σε ηλικία αδελφή του Θοδωράκη λέγονταν Λασκαρίνα(2). Λόγω της κοινής καταγωγής ως Αρβανίτες, του Γρίβα και της Λασκαρίνας Μπουμπούλη, αυτό το μικρό όνομα ήταν συχνά χρησιμοποιούμενο. 
 (2)Παντρεύτηκε τον Οπλαρχηγό των Αγράφων, τον Γιάννη Μπουκουβάλα.

Λασκαρίνα Γρίβα
Η Κόρη του Θοδωράκη

Η ύπαρξη δεύτερου παιδιού του Θοδωράκη Γρίβα, εκτός από τον γνωστό Δημητράκη Γρίβα (ο  οποίος γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1829), μέχρι πρόσφατα ήταν ένα υπό αμφισβήτηση θέμα, αμφισβήτηση προερχόμενη από μερικούς απογόνους του Δημητράκη Γρίβα.

Αυτοί υποστήριζαν ότι  ο Θοδωράκης είχε αποκτήσει μόνο ένα παιδί, τον Δημητράκη, ενώ η Γριβοπούλα που παντρεύτηκε με Άγγλο αξιωματούχο, ο οποίος υπηρέτησε για κάποιο διάστημα στην Λευκάδα, ήταν αδελφή του Θοδωράκη και όχι κόρη του.
Οι απόγονοι αυτής της Γριβοπούλας υποστήριζαν  ότι αυτή ήταν κόρη του Θοδωράκη.
Όλα διαλευκάνθηκαν όταν πρόσφατα ήρθε στο φως  το σκίτσο που φιλοτέχνησε Βέλγος πρόξενος Μπέντζαμιν Μαρί., όταν το 1839 επισκέφτηκε την Κούλια του Γρίβα στη Περατιά Βόνιτσας.
Το σκίτσο έχει στην μέση την Ελένη Μπουμπούλη, αριστερά  τον νεαρό Δημητράκη Γρίβα και δεξιά την κόρη του Θοδωράκη, την Λασκαρίνα Γρίβα
Μάλιστα στο σκίτσο αναγράφεται και το όνομα της κοπέλας «Λασκαρίνα Θ. Γρίβα». 


   Η Λασκαρίνα Γρίβα από τον γάμο της με τον Άγγλο αξιωματούχο(3) απέκτησε τρία παιδιά, ένα αγόρι και δύο κορίτσια. Όταν ο Άγγλος αξιωματούχος επέστρεψε στην πατρίδα του, πήρε μαζί του την Λασκαρίνα και τρία παιδιά. Μετά από λίγα χρόνια απεβίωσε. Τότε ο Θοδωράκης Γρίβας έδωσε εντολή στον γιό του Δημητράκη να μεταβεί στην Αγγλία και να παραλάβει την κόρη του μαζί με τα παιδιά της.
(3)Μέχρι στιγμής η  ιστορική έρευνα έχει ως όνομα του Αγγλου αξιωματούχου το  Τζών Φρειδερίκο.

 Με την επιστροφή της οικογένειας στην Ελλάδα, ο Θοδωράκης τα πολιτογράφησε Έλληνες πολίτες με νέα μικρά ονόματα και επώνυμο Γρίβας.
Έτσι έχουμε τον Θεόδωρο Γρίβα, την Κέρκυρα Γρίβα και την Ελένη Γρίβα.
Με την ενηλικίωσή τους, ο Θεόδωρος Γρίβας μετέβει στην  Κανδήλα, μάλλον  λόγω της περιουσίας των κατά τρεις συνεχόμενες γενιές συγγενών του, δηλαδή το γένος Βαρνακιώτη(4)  Από αυτό το γένος έχουμε τους Γριβαίους της Κανδήλας, του Αγρινίου και γενικά της Αιτωλίας.

(4)Ο Νικολός Βαρνακιώτης είχε νυμφευτεί την πρωτοθειά του Θοδωράκη (αδελ, ο Γεώργιος Βαρνανιιώτης -γιός του Νικολού- νυμφεύτηκε την πρωτοανηψιά του Θοδωράκη και ο γιός του Θοδωράκη, ο Δημητράκης, νυμφεύτηκε την κόρη του Γεώργιου Βαρνακιώτη).

 Η Κέρκυρα Γρίβα  έμεινε στην Περατιά και παντρεύτηκε τον Ασδραχά. Από αυτό το γένος έχουμε τον σημαντικό ιστορικό Σπύρο Ασδραχά, τον Καταγή, τον Σκανδάλη της Ζαβέρδας, Βρακατσέλη Λευκάδας, τον Ράπτη της Λευκάδας, τον γιατρό και Βουλευτή Λευκάδας Ξενοφώντα Γρηγόρη, τον γιατρό και  Βουλευτή Λευκάδας Σταύρο Γρηγόρη, την συνεργάτισσα της Αμφικτιονίας Αλεξανδροπούλου - Γρηγόρη Βασιλική  και άλλους..
Η Ελένη Γρίβα  παντρεύτηκε τον Σιδερωμένο στον Μύτικα και από αυτό το γένος έχουμε την Λαμπρινή  Κανδυλιώτη  την Ειρήνη Ζαβογιάννη και άλλους.

Με αυτή την ιστορική έρευνα, λαμβάνει τέλος μια αμφισβήτηση που υπήρχε για την ύπαρξη ή μη της κόρης του Θεοδωράκη Γρίβα και την καταγωγή επιφανών προσώπων (ιστορικοί – επιστήμονες – έμποροι) απευθείας από τον Οπλαρχηγό Θεοδωράκη Γρίβα, τον Σταυραετό της Λάμιας.
Η έρευνα αυτή ξεκίνησε από το 2011, όταν η  Αλεξανδροπούλου-Γρηγόρη  Βασιλική (αδελφή του ιατρού και μετέπειτα  Βουλευτή Λευκάδας, Κου Σταύρου Γρηγόρη)  ήρθε στη Βόνιτσα και μας έδωσε τα αρχικά στοιχεία.  Τότε είχε μαζί της το γενεαλογικό δέντρο που ξεκινούσε από τον Δράκο Γρίβα, μετά τον Θοδωράκη (γιό του Δράκου),  μετά την κόρη του Θοδωράκη Γρίβα και όλα τα κλαδιά από τα παιδιά της.  Την ευχαριστούμε για την πρώτη πηγή της έρευνας αλλά και για την επιμονή της για την ύπαρξη μίας κόρης από τον Θεόδωρο Γρίβα.
Επίσης ευχαριστούμε την Ανδρομάχη Βρακατσέλη και την θεία της Κα Μαίρη Παπανικολή-Γρίβα, για όλη την βοήθεια που μας προσέφεραν αλλά και συνεχώς μας προσφέρουν.
Η έρευνα θα συνεχιστεί για να βρεθούν οι απόγονοι του Άγγλου αξιωματούχου, αυτού που νυμφεύτηκε την κόρη του Θοδωράκη. Επίσης η έρευνα συνεχίζεται για την σχέση που είχε ο Θοδωράκης Γρίβας λίγα χρόνια μετά τον θάνατο της γυναίκας του, της Ελένη Μπουμπούλη.
Η έρευνα έχει φτάσει στο σημείο που ο Θοδωράκης βρίσκεται στα Ιωάννινα μετά τον αποκλεισμό που του είχε κάνει ο Οθωνας στην Περατιά και την άρνηση των Άγγλων να τον αφήσουν να περάσει στην αγγλικής κατοχής Λευκάδα. Ο Γρίβας συνθηκολογεί με τους διώκτες του και αυτοεξορίζεται στα Ιωάννινα. Εκεί διαμένει  με σημαντικό αριθμό παλικαριών του και επί μήνες φιλοξενείται στο αρχοντικό του  εκ της Ζαβέρδας καταγωγής, ιατρού  Βαρζέλη. Ο Γρίβας συνάπτει σχέση με μια γυναίκα που από τότε οι Γιαννιώτες την προσφωνούσαν ως «Γρόβονα». Μέχρι σε αυτό το σημείο όλες οι πληροφορίες βρέθηκαν σε γραπτά. Από προφορικές μαρτυρίες (εξιστορήσεις από γενιά σε γενιά) η σχέση αυτή του έδωσε και ένα γιό ακόμα, τον οποίο όταν είχε μεγαλώσει τον έφερε στην Περατιά και του έδωσε το επώνυμό του. Από αυτό το κλάδο, έχουμε μια ακόμα γενιά με σημαντικούς απογόνους στο εμπόριο, στα γράμματα και τα όπλα.


Η έρευνα συνεχίζεται, γιατί εκεί βρίσκεται η αξία, στην συνέχεια….

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Ο Πρόεδρος                                            Ο Αντιπρόεδρος
Φίλιππος Ντόβας                                     Στυλιανός Ντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο