Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Σπύρος Ζώγας-Πρόεδρος Παλαιομάνινας: Να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Λαογραφικό Μουσείο που οφείλονται σε κακοτεχνίες και προχειρότητες

                  Με αφορμή τις πρόσφατες ζημιές του κτηρίου που στεγάζει το λαογραφικό μουσείο του χωριού μας νιώθω την ηθική υποχρέωση να πάρω θέση πρώτον ως κάτοικος και δεύτερον ως πρόεδρος της κοινότητας Παλαιομάνινας της οποίας οι κάτοικοι μου έκαναν την ιδιαίτερη τιμή να με εκλέξουν. 
        Το κτήριο και το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται μέσα σε αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελεί μια πολιτισμική αναφορά για τον τόπο μας, και την κληρονομιά μας. Αντί αυτού σήμερα το λαογραφικό μουσείο αποτελεί μια τρανταχτή αναφορά κακοτεχνίας και κατασκευαστικής προχειρότητας. 
       Και αυτό διότι η κατάσταση του μουσείου σήμερα πέρα από την απέραντη θλίψη που μας γεμίζει από τις πρόσφατες ζημιές που υπέστη μας δημιουργεί και ένα ερώτημα. Πρόκειται περί κακοτεχνίας ή αμέλειας? Και το λέω αυτό γιατί δεν θέλω να σκεφτώ κάτι άλλο! Τα αρμόδια θεσμικά όργανα πρέπει να απαντήσουν......



        Όπως επίσης η νέα Δημοτική Διοίκηση Ξηρόμερου πρέπει να αναλάβει την επισκευή του κτηρίου που στεγάζει το λαογραφικό μουσείο με ότι αυτό συνεπάγεται. 
        Για το λόγο αυτό είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο της κοινωφελούς κύριο Λευτέρη Μάντζαρη ο οποίος μαζί με τον Δήμαρχο από την πρώτη στιγμή έδειξαν ενδιαφέρον και ήρθαν αμέσως και οι ίδιοι να δουν από κοντά το μέγεθος της ζημιάς. Συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επισκευαστεί ο χώρος που στεγάζει το μουσείο όσο το δυνατόν ταχύτερα.

          Σε μια εποχή που οι αξίες είναι τόσο ρευστές η παράδοση και τα ήθη μας δοκιμάζονται από την καθημερινή μας αποξένωση από τις ρίζες μας, το κτήριο το οποίο είναι 120 χρονών και ήταν το σχολείο για πολλές γενιές των κατοίκων του χωριού μας μαζί με το λαογραφικό μουσείο που στεγάζει μέσα αποτελεί φάρο για το τόπο μας και είναι αναμφίβολα ένα κομμάτι από την ιστορία μας. 

Ζώγας Σπύρος 
Πρόεδρος Παλαιομάνινας

8 σχόλια:

  1. """Πρόκειται περί κακοτεχνίας ή αμέλειας? Και το λέω αυτό γιατί δεν θέλω να σκεφτώ κάτι άλλο! Τα αρμόδια θεσμικά όργανα πρέπει να απαντήσουν....."""
    Εχεις δίκιο αλλά.....ποια συγκεκριμένα θεσμικά όργανα πρέπει να απαντήσουν;Ονόματα παρακαλούμε. Και εκτός απο αυτην την δηλωσή σου ποιές συγκεκριμένες θεσμικές-διοικητικές ενέργειες εχεις κανει για να υπάρξουν συγκεκριμενες απαντησεις και οχι να ξεχαστει και αυτό και μείνουν απλα καποιες εντυπώσεις.. ως συνήθως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σας τα φτιάξει ο πρώην πρόεδρος ο ,,(καλός) ΧΑ χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόεδρε μου φαίνεται ότι πρόσφατα ανακαινισμένο.κ με χιλιάδες ευρώ τοποθετημένα στην συντήρηση του κτιρίου αν ζητάς κάτι..μπες πρώτα στο Διαύγεια κοίτα τα έργα και τά χρήματα που δόθηκαν,γραψτα αναλυτικά να δούμε τι δόθηκε κ τό αποτέλεσμα κ το βασικότερο τί έργα έγιναν γιατί έχει χαθεί μάλλον η μπάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σπύρο ο δημος ουτε πρίν πήγαινε, ούτε και τωρα πάει καλά
    Ολοι είναι για τους Τίτλους και άνευ ουσίας πολιτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλβανικές δουλειές χωρίς σχέδιο Μπάλτσα μπλουτσα ψάξτε να βρείτε το μάστορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρόεδρε γιατί δεν ρωτάς τον πρώην πρόεδρο Γεωργουλα κια τον πολιτικό μηχανικό που ανέλαβε το έργο Κο Αυδη να σας πούνε......Να ξέρει ο κόσμος που να ζητήσει ευθύνες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ερχόμαστε λίγες μέρες μετά και ο καθένας μπορεί να αντικρύσει, αν κάνει μία βόλτα στην Παλαιομάνινα, ότι το έργο στο μουσείο έχει κακοτεχνίες και προχειρότητες:

    Ερωτήματα:
    -Τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος Ξηρομέρου για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την προχειρότητα των έργων στο εν λόγω λαογραφικό μουσείο;
    -Γιατί οι υπηρεσίες του Δήμου υπέγραψαν οριστική παραλαβή στο συγκεκριμένο έργο με τις οφθαλμοφανείς ατέλειες και κακοτεχνίες; -Ποιοί υπέγραψαν; -Ποια είναι τα κριτήρια της επίβλεψης και της αυτεπιστασίας;
    -Υπάρχουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες όσων συνήργησαν και είναι υπαίτιοι για τη σημερινή εικόνα του μουσείου;
    -Μήπως είναι συνειδητή η υποβάθμιση και η απαξίωση του μουσείου, με σκοπό να μεταφερθουν τα σπάνια εκθέματα σε άλλο μέρος; (Εξάλλου η πινακίδα ότι τα λαογραφικά αντικείμενα είναι δωρεάν στο Δήμο ξηρομέρου τα λέει όλα).

    Μουσείο προχειρότητας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
      ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ
      περιμένουμε.

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο