Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΟΙΗΜΑ απο το Βονιτσιάνο Φιλοκτήτη Λαμπράκη

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Τα πρωτοβρόχι’ αρχίσανε κι η θάλασσα μουγκρίζει
Μα σύ, στον έρημο γιαλό καρδιά, τι καρτερείς;
Του κάκου τα χαλίκια του το δάκρυ σου ποτίζει,
Του κάκου κλαίς και δέρνεσαι.... 
Δεν θα την ξαναδείς...
Φιλοκτήτης Λαμπράκης, 
Πρέβεζα, Αύγουστος του 1927

         Οταν ο σύλλογός μας εξέδωσε το βιβλίο για τον Βονιτσιάνο ποιητή και συμπεριλάβαμε σε αυτό όλα τα ποιήματα που είχε η συλλογή του «Σαν όνειρα και σαν Πόθοι» (Πάτρα 1923), είχαμε παρατηρήσει ότι μετά από αυτή την συλλογή δεν βρέθηκαν άλλα ποιήματα. Από τις συζητήσεις που είχαμε με την μακάρια Ελισάβετ Καββαδία, ήμασταν σίγουροι ότι υπήρχαν και άλλες συλλογές που γράφθηκαν μετά το 1923 και δεν είχαν εκδοθεί.........



           Δεν μπορούσε κανείς μας να διανοηθεί ότι ο Φιλοκτήτης, αυτός ο Ποιητής, ο ζωγράφος, ο μουσικός, είχε σταματήσει την γραφή. Η Ελισάβετ μας μίλησε για ποιήματα μέσα στα μπαούλα του σπιτιού στη Βόνιτσα. Τα είχε δεί όταν μετοίκησαν υποχρεωτικά από τη Πρέβεζα στη Βόνιτσα λόγω των βομβαρδισμών.
      «Όταν το Φαρμακείο του Φιλοκτήτη στη Πρέβεζα ήταν το φιλολογικό στέκι, δεν μπορεί ο Φιλοκτήτης να είχε αποποιηθεί την ποίηση».

         Τις σκέψεις μας αυτές τις μεταφέραμε στον ιστορικό ερευνητή και προϊστάμενο των Αρχείων Κράτους στη Πρέβεζα, τον Κύριο Σπυρίδωνα Σκλαβενίτη.
         Πριν λίγες μέρες ο Σπυρίδων Σκλαβενίτης εντόπισε στο νεοεισερχόμενο υλικό των αρχείων του Κράτους μια συλλογή της εφημερίδας «ΠΡΕΒΕΖΑ» στην οποία αρθρογραφούσε και δημοσίευσε ποιήματα ο Φιλοκτήτης.

Ακολουθεί το φύλλο της εφημερίδας, είναι το φύλλο 2 (Αύγουστος του 1927):

             Στο ποίημα αυτό, ο Φιλοκτήτης αναπολεί τον παλιό φοιτητικό του έρωτα. Στο βιβλίο μας είχαμε αναφερθεί για την αγαπημένη του Φιλοκτήτη. Σε ένα ποίημά του, που το είχε γράψει λίγο μετά τον Εθνικό διχασμό (Βενιζέλος – Βασιλιάς) μιλάει για  τις αναμνήσεις του από το ταξίδι του στην Αθήνα. Δίνει με τον μοναδικό του τρόπο τις περιηγήσεις που έκανε στους τόπους που παλαιοτέρα έζησε με την αγαπημένη του. 
    Μια ποίηση που γεμίζει τη καρδιά, φουσκώνει τα συναισθήματα και  ταξιδεύει τη σκέψη.

Για την Αμφικτιονία
Ο Πρόεδρος                 Ο Αντιπρόεδρος
Φίλιππος Ντόβας             Στυλιανός Ντίνος

***************
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΟΝΙΤΣΙΑΝΟ ΠΟΙΗΤΗ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο