Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Ξεσηκωμός στο Μεσολόγγι για την τιμή της καλαμών – Μαζεύουν υπογραφές οι αγρότες


Μέχρι τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αποφασισμένοι να πάνε το θέμα της εξευτελιστικής τιμής παραγωγού στην Καλαμών οι ελαιοπαραγωγοί του Μεσολογγίου......

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, πρώην αντιδήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και παραγωγός με 2.500 δέντρα Καλαμών στον κάμπο του Μεσολογγίου: «αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο με τις τιμές της ελιάς, που είναι για την περιοχή μας το κυρίαρχο προϊόν, δίνοντας εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες αγροτών. Εμείς ως μέσο αντίδρασης, έχουμε αποφασίσει όταν με το καλό ολοκληρωθεί το μάζεμα, να μαζέψουμε υπογραφές από όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου μας και να φτιάξουμε μια επιτροπή ώστε να θέσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν σε ανώτερο επίπεδο και γιατί όχι και στον Πρωθυπουργό, εφόσον μιλάμε για ένα εθνικό προϊόν που ανήκει στον εθνικό κατάλογο. Ζητάμε μέτρα κατά των ελληνοποιήσεων και επίσης να μας πουν πως είναι δυνατόν το προϊόν μας να αγοράζεται σε μια πανομοιότυπη τιμή σε όλη την Ελλάδα περίπου και να πωλείται σε τιμές πολύ υψηλότερες και διαφορετικές ανά τον κόσμο ανάλογα την αγοραστική δύναμη.
Ο αγρότης δεν πρέπει να αμειφθεί κάποτε με βάση τις τιμές αυτές; Επίσης καθοριστικό για το νομό μας είναι ότι κάθε χρόνο καταβάλλουμε ελαιοπαραγωγοί και οι υπόλοιποι ένα μεγάλο ποσό, αλλά τα χρήματα που λαμβάνουμε πίσω ως αποζημιώσεις είναι ψίχουλα. Η περιοχή μας ήταν η πρώτη τα προηγούμενα χρόνια που επλήγη από το γλοιοσπόριο, αλλά ουδέποτε τέθηκε ή κινήθηκε διαδικασία αποζημιώσεων. Φέτος έχουμε θέμα με την οψίμιση της παραγωγής. Πρέπει να ενεργοποιηθούν τα ΠΣΕΑ και εκτός αυτού να τεθεί η περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Ετοιμάζονται τρεις ομάδες παραγωγών στην περιοχή
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κότσαλος στον ΑγροΤύπο, στην περιοχή του Μεσολογγίου οι αγρότες ετοιμάζουν αυτή την περίοδο τρεις ομάδες παραγωγών, προκειμένου να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους δύναμη και να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για το προϊόν τους.
Πηγή: agrotypos.gr
sinidisi

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο