Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Δημοπράτηση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αγρίνιο εντός του 2020

Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι  μέσα στο 2020 να έχουν δημοπρατηθεί σε όλη την Ελλάδα 17 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Αυτό τονίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την προεδρία του Υπουργού ΠΕΝ, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκου, της Ειδικής Γραμματέως Διαρθρωτικών Ταμείων του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κας Νίκης Δανδόλου, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και μελετητών έργων από 17 περιοχές της Επικράτειας.

Η Σύσκεψη είχε θέμα την επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης της αδειοδότησης και της δημοπράτησης Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και την αντιμετώπιση επιμέρους γραφειοκρατικών προβλημάτων. Οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν την πρόοδο των έργων και υπέβαλαν συγκεκριμένα αιτήματα στο ΥΠΕΝ. 

Ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους μετέχοντες στη σύσκεψη, τόνισε χαρακτηριστικά:
Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και δεν γίνεται να καθυστερούμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε συστηματικά έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Πολλοί λένε: «να μη χάσουμε τα λεφτά της ΕΕ, άλλοι λένε να μην πληρώσουμε άλλα πρόστιμα». Προσωπικά δεν τα λογαριάζω τόσο όλα αυτά, όσο λογαριάζω το ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι πρώτιστα θέμα εθνικού φιλότιμου, δημόσιας υγείας και Πολιτισμού. Θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση όλων μας, αυτές οι μονάδες να δημοπρατηθούν, να γίνουν και να αλλάξει η όψη της κάθε περιοχής. Πρέπει να προχωρήσουμε παντού. Αυτό αφορά στο τι χώρα είμαστε, στο τι χώρα θέλουμε να είμαστε!

Οι εν λόγω Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων αφορούν στις εξής 17 περιοχές:

·         Δυτική Θεσσαλονίκη
·         Πάτρα
·         Βόλος
·         Λαμία
·         Βόρειος Έβρος
·         Λέσβος
·         Χαλκίδα
·         Λάρισα
·         Ηράκλειο
·         Αγρίνιο
·         Σητεία
·         Χερσόνησος
·         Μύκονος
·         Φωκίδα
·         Άνδρος
·         Τήνος
·         Κεφαλονιά
Να σημειωθεί ότι σε όλη την Επικράτεια, αυτήν την στιγμή λειτουργούν μόνον 4 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά και 2 πεπαλαιωμένες που χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (Φυλή) και στην Κρήτη (Ηράκλειο).

Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες ώστε μέχρι τα τέλη του 2020 να έχουν δημοπρατηθεί και οι 17 μονάδες, ύψους χρηματοδότησης άνω των 400 εκατ. ευρώ και η κα Δανδόλου, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η χρονική συγκυρία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, μιας και είναι η τελευταία ευκαιρία για τα αστικά απόβλητα.

5 σχόλια:

  1. H Λευκάδα που είναι; Ψέματα έλεγε ο Γιωργβωοθόδωρφος και ο Θ2ν@σάκης. Ζαβερδιανοί αντιδράστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eίναι απαράδεκτο. Μας κορόιδεψαν προεκλογικά , μας κορόιδεψαν και μετεκλογικά. Εργοστάσιο στην Λευκάδα δεν πρόκειται να γίνει. Γιατί βιάστηκαν να φέρουν τα σκουπίδια της Λευκάδας Μπούχαλη και πρατήριο; Mήπως τα ευρώπουλα είναι πάρα πολλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Tριαντακωνσταντής μου το είπε όταν τελείωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στη Βόνιτσα. Εργοστάσιο στη Λευκάδα δεν πρόκειται να γίνει . Που το ξέρεις τον ρώτησα. Η κοινή λογική αυτό λέει μου είπε. Την περιοχή τη ξέρω πολύ καλά. Εκεί δεν πρόκειται να γίνει. Και εδώ τι γίνεται του λέω. Γράψτο μου είπε. Εργοστάσιο θα γίνει στο Αγρινίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μούγκα στην ... Λευκάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποια Λευκάδα?
    Αυτοί απαλλάχτηκαν μια για πάντα!!!!
    Γελούν και τα μουστάκια τους!!!
    Ζαβέρδα ο απέραντος σκουπιδότοπος?
    Ο κ. Μασούρας? Γιατί άραγε συμφώνησε και δεν μας ρώτησε? Αφερεγγυος τουλάχιστον.
    Αλλά θα απολογηθεί κι αυτός σε όσους τον πίστεψαν
    Ο Χυτα από την στιγμή που δεν εξυπηρετεί τον λόγο που έγινε δηλαδή μόνο την Πάλαιρο πρέπει να κλείσει. Αλλά η Βόνιτσα βολέυτηκε μια χαρά! Η Ζαβέρδα τι κάνει? Φυσικά κοιμάται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο