Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

O Εμπεσός γιόρτασε τον πολιούχο του Άγιο Θωμά


 Μεγάλη επιτυχία είχε και φέτος η διοργάνωση του παραδοσιακού πανηγυριού για τον εορτασμό του πολιούχου της τοπικής κοινότητας Εμπεσού, Αγίου Θωμά, με προσκυνητές και επισκέπτες να κατακλύζουν το χώρο στον οποίο πραγματοποιείται η γιορτή. Μετά τη θεία λειτουργία και τη δοξολογία...
DEITE FOTO 



...ακολούθησε το παραδοσιακό πανηγύρι, το οποίο διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή όλων των μαζικών φορέων της τοπικής κοινότητας Εμπεσού. Μια γιορτή η οποία βασίζεται κυρίως στον εθελοντισμό και στις προσφορές των κατοίκων και όχι μόνο, καθώς το τραπέζι της γιορτής είναι προσφορά των παραγωγών  και των γυναικών του χωριού. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης, οι βουλευτές του νομού κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης και Γιαννακά Σοφία, ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Αμφιλοχίας κ. Βασίλας Μάρκος, οι αντιδήμαρχοι Αμφιλοχίας κ. Γάκης Βασίλειος, Παπούλιας Γρηγόριος, Σιατής Γεώργιος και Ψωφάκη Παρασκευή, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσόγκας Γεώργιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κακαρούνας Αθανάσιος, Μπαλάσκας Αθανάσιος, Μάργαρη Ελευθερία, Λαμπράκη Φρειδερίκη, Πρεβεζάνος Ιωάννης, Κατσούλης Μάρκος, Ανδρίκουλα Σοφία, Ρεντζούλας Κωνσταντίνος και Κατσιούλης Μάρκος, ο πολιτευτής κ. Νικόλαος Καραπάνος, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Βρουβιανών Ροΐδης Γιώργιος, Πατιοπούλου Δημοβασίλης Πέτρος και Χαλκιοπούλων Τηγάνης Νεκτάριος, ιοι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Καραγκούνης Απόστολος, Θυάμου Δημοβασίλης Παύλος ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΜΦΙΛΟΧΟΣ κ. Ρούλιας Γιώργος, ο εκπρόσωπος του Πανευρυτανικού συλλόγου κ. Κουτσουπιάς Δημήτριος και ο πρώην δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Νικόλαος Τέλωνας.

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης απεύθυνε χαιρετισμός, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και συγχάρηκε όλους για την εθελοντική προσφορά και προσπάθεια για τη διοργάνωση αυτής της όμορφης γιορτής.

Ομιλία του συντονιστή της επιτροπής μαζικών φορέων τοπικής κοινότητας Εμπεσού κ. Καπέρδου Λεωνίδα.

«Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Τοπικού Συμβουλίου και των τοπικών μαζικών φορέων καλωσορίζω όλους εσάς τους προσκυνητές και τους επισκέπτες στην κορυφαία γιορτή του χωριού μας.
Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τους υψηλούς προσκεκλημένους μας και τους συμπολίτες μας από τα άλλα χωριά της περιοχής, που τιμούν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας.
Για μας τους Εμπεσιώτες το πανηγύρι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό θρησκευτικό και κοινωνικό γεγονός.
Ο Άγιος Θωμάς είναι σύμβολο και σημείο αναφοράς για καθέναν που κατάγεται από τούτο το χωριό.
Το μοναστήρι ετούτο είναι επίσης συνυφασμένο με την ιστορική διαδρομή της ευρύτερης περιοχής.
Ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και φαίνεται ότι διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στα προεπαναστατικά χρόνια αλλά και στη μετέπειτα ιστορική περίοδο.

Κυρίες και Κύριοι,
Εδώ και μερικά χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης του μοναστηριού και προβολής του ως ένα  σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο της περιοχής μας. Στην πορεία αυτή σημαντικό σταθμό αποτέλεσαν η ανακαίνιση του ναού και των κελιών, οι εργασίες που έγιναν στο κοιμητήριο και η ανάπλαση των εξωτερικών χώρων. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα αναβιώνουμε το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού μας. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις, τα έθιμά μας το λαϊκό μας πολιτισμό, όχι ως νοσταλγία για το παρελθόν, αλλά ως πηγή αυτογνωσίας για να πορευτούμε στο σήμερα και το μέλλον.

Κυρίες και Κύριοι,
Η σημερινή εκδήλωση είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς.
Ευχαριστώ τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς για την πολύτιμη συνεισφορά τους.
Ευχαριστούμε τις γυναίκες και τους άνδρες που εργάσθηκαν εθελοντικά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φίλους και συγχωριανούς μας πλέον, οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία που εργάσθηκαν εθελοντικά.
Αγαπητοί μου συγχωριανοί,
Ο καθένας σας συνέβαλε με το δικό του τρόπο στη διοργάνωση της εκδήλωσης και στη φιλοξενία όλων όσων μας τιμούν με τη παρουσία τους.
Πέρα όμως από την προφανή επιτυχία της εκδήλωσης θέλω να καταγράψω και μια άλλη πτυχή ίσως πιο σημαντική για το χωριό μας που είναι επίσης αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας.
Η συλλογικότητα, η ομαδική δουλειά, ο εθελοντισμός, η διάθεση προσφοράς, προάγουν την κοινωνική συνοχή της μικρής μας κοινωνίας.
 Δυναμώνουν τα αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς.
 Αμβλύνουν αντιθέσεις και ανατρέπουν στερεότυπα. Σηματοδοτούν μια αισιόδοξη προοπτική.
Αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον και αποκούμπι για την παρούσα συγκυρία και τις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας. 

Κυρίες και Κύριοι,
Η παρουσία τόσων πολλών ανθρώπων εδώ σήμερα μας δίνει ιδιαίτερη χαρά.
Με τη συλλογική μας προσπάθεια επιδιώκουμε να αναδείξουμε ευρύτερα τη γιορτή μας να προβάλλουμε την περιοχή μας. Θέλουμε όμως να περάσουμε και ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής. Θέλουμε να τονίσουμε  ότι και τούτος ο τόπος και τούτα τα χωριά έχουν μέλλον και προοπτική.
Δράττομαι της ευκαιρίας σήμερα να αναδείξω δυό κατά τη γνώμη μου σημαντικά ζητήματα που θα συμβάλουν στην πνευματική, πολιτιστική και γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας.

Πρώτον το Λαογραφικό Μουσείο. Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Απομένει η τοποθέτηση των εκθεμάτων. Τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η πλήρης λειτουργία του θα αποτελεί ένα καύχημα για τα χωριά μας.

Δεύτερο η Βιβλιοθήθη.
Δέκα χιλιάδες τίτλοι βιβλίων περιμένουν στο κοινοτικό μας γραφείο που λειτουργούσε για πολλά χρόνια ως δανειστική βιβλιοθήκη.
Μια ομάδα ανθρώπων περιμένει, να παραδοθεί το καινούργιο κτίριο, για να εργασθεί εθελοντικά για το στήσιμο αλλά και τη λειτουργία μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης – αναγνωστηρίου.
Ευελπιστούμε ότι η Δημοτική αρχή θα διαθέσει τα ελάχιστα που απαιτούνται πλέον για να τεθούν σύντομα σε παραγωγική λειτουργία αυτά τα έργα.
Φίλες και φίλοι
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.
Να είστε καλά.
Και του χρόνου να ανταμώσουμε πάλι
Χρόνια σας Πολλά».
                    Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κοιμήσης Απόστολος

       Ο συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής κ. Καπέρδος Λεωνίδας









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο