Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ



      Γιορτάζουμε τούτες τις μέρες την εργατική πρωτομαγιά. Ημέρα απεργίας και όχι αργίας για τους εργαζομένους που ζούμε μια πρωτόγνωρη κρίση πολυεπίπεδη. Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος μεταφέρεται στις πλάτες των εργαζομένων μέσα από πανίσχυρους μηχανισμούς προπαγάνδας και ανιστόρητων πολιτικών κυβερνήσεων και ηγεσιών. 
     Θα ξεκινήσουμε με την απαραίτητη ιστορική αναφορά. Γνώση της ιστορίας σημαίνει προβληματισμός και προσαρμογή στη σημερινή πολιτικοοικονομική συγκυρία.

Πως καθιερώθηκε η εργατική Πρωτομαγιά 
     Την 1η Μάη 1886 ξεσπούν στο Σικάγο ταραχές, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών που ζητούν οκτάωρο. Σε ανάμνηση της εξέγερσης στο Σικάγο καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.......

 
     Η προετοιμασία της γενικής απεργίας στο Σικάγο άρχισε το 1884, όταν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας, ελήφθη η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα των εργατών ήταν η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα « Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Τα γεγονότα
    Την 1η Μάη του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη τη χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Εκείνο το Σάββατο του 1886, που ήταν εργάσιμη μέρα οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket. Στη γύρω περιοχή ,είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
     Την ώρα που το συγκεντρωμένο πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Την ίδια ώρα μια βόμβα εξερράγη κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους αδιακρίτως.
    Από τη «σφαγή» που ακολούθησε δεν έγινε ποτέ γνωστός ο τελικός απολογισμός των θυμάτων, αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Επισήμως έχουν επαληθευτεί μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές.
    Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αυτοκτόνησε στη φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ Γ ΙΟΡΤΗΣ.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το 1892 έγινε η πρώτη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Το 1893, 2000 άνθρωποι διαδήλωναν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Το 1894 γίνεται μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που έληξε με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολούθησε σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

ΟΙ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
     Το Μάη του 1936 συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα με τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, τα οποία άρχισαν το Φεβρουάριο, με την κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση των καπνεργατών από άλλα εργοστάσια.
    Το Μάη του ίδιου έτους εναντίον των απεργών χρησιμοποιήθηκε η αστυνομία και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Στις 9 Μάη σε μία συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 8 εργάτες. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και ο συνολικός απολογισμός των αιματηρών γεγονότων ήταν τουλάχιστον 12 νεκροί και 300 τραυματίες. Οι ωμές δολοφονίες των εργατών αποτέλεσαν έμπνευση για το μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο που έγραψε τον «Επιτάφιο».

ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 72 ΧΡΟΝΙΑ
         Η 1η Μάη 1944 συνέβη μια ακόμα τραγωδία που τιμάται την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Εκείνη την ημέρα στην Καισαριανή οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές αιχμαλώτους, πρώην πολιτικούς κρατούμενους ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας στις 27 Απριλίου του 1944.
     Η πλειονότητα των εκτελεσθέντων-περίπου 170- ήταν πρώην κρατούμενοι της δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία που οι αρχές τους παρέδωσαν με πρωτόκολλο παράδοσης στους Ιταλούς κατακτητές μετά την πτώση του ελληνοαλβανικού μετώπου. Το Σεπτέμβριο του 1943 , ύστερα από τη συνθηκολόγηση των Ιταλών , οι Ναζί μετέφεραν τους κρατουμένους στο Χαϊδάρι και τελικά τους εκτέλεσαν στην Καισαριανή. Οι άλλοι 30 περίπου από τους εκτελεσμένους ήταν εξόριστοι από την Ανάφη.
     Την Πρωτομαγιά, η Καισαριανή δεν τιμά μόνο τους αγώνες των εργατών αλλά και τα ηρωικά θύματα της θηριωδίας των Ναζί.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
     Σήμερα η εργατική πρωτομαγιά βρίσκει το συνδικαλιστικό κίνημα σχεδόν ανύπαρκτο, διασπασμένο και εκτός συγκυρίας. Ενώ η επίθεση στις κατακτήσεις των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα είναι μετωπική οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος βρίσκονται σε χειμερία νάρκη μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων.
    Χάνονται μέρα με τη μέρα βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων και το συνδικαλιστικό κίνημα έχει περιοριστεί σε επετειακές κινήσεις που αντικειμενικά αποθαρρύνουν την ανάγκη για μαζικούς και ταξικούς αγώνες.
    Σήμερα που ο μύθος της ενωμένης Ευρώπης έχει μετατραπεί στην επικυριαρχία της Γερμανίας η χώρα μας περνά πρωτόγνωρη κρίση σε καιρό ειρήνης. Η κοινωνική συνοχή έχει υποστεί ρωγμές, η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα νούμερα, η υγεία , η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση έχουν χάσει προ πολλού την ταυτότητα τους. Αυτά σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης.

Αγαπητοί Αναγνώστες
    Με την ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ότι αν δεν αφήσουμε τον καναπέ της τηλεόρασης και της αδράνειας, μας περιμένουν ακόμη χειρότερες ημέρες.  Η αδρανοποίηση των εργαζομένων, η μη συμμετοχή σε αγώνες ταξικούς και η λογική ότι όλοι ίδιοι είμαστε είναι η ασφαλής μέθοδος της εξαθλίωσης των εργαζομένων.
     Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι μόνο με αγώνες και θυσίες κερδίζονται οι εργατικές κατακτήσεις. Εμπρός λοιπόν όλοι στο δρόμο του αγώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο