Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Γ.Παπαναστασίου: Το μεγάλο στοίχημα είναι η παραγωγή έργου με δεδομένες τις πενιχρές δυνατότητες και μακριά από λαϊκισμούς του παρελθόντος

Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του Δήμου Αγρινίου παρουσίασε ο  Δήμαρχος κ. Γιώργος Παπαναστασίου στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 23/11/2015, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου απαρίθμησε με συγκεκριμένα στοιχεία τις τεράστιες δυσκολίες που προκαλεί, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των έργων, η αδυναμία της Κεντρικής Κυβέρνησης να αποδώσει τα οφειλόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στα προβλήματα που κληρονόμησε η Δημοτική Αρχή από την εποχή των «παχέων αγελάδων» και του λαϊκισμού, οπότε όχι μόνο δημιουργούνταν αλλά και χαρίζονταν χρέη....

«Υπήρχαν Δήμαρχοι που κέρδιζαν τις εκλογές μόνο και μόνο επειδή δεν εισέπρατταν ή διέγραφαν τις οφειλές στην ύδρευση, για αυτό και βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Και καλείται  αυτή η Δημοτική Αρχή να πράξει ότι δεν έκαναν άλλοι, ως όφειλαν, στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να εμφανίζονται κάποιοι, ακόμα και σήμερα, ως «πατέρες» έργων, ή να χαρακτηρίζουν το Τεχνικό Πρόγραμμα  φτωχό, γνωρίζοντας  ότι σε αυτό  δεν είναι ενταγμένα καν τα έργα του  ΕΣΠΑ, γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμη η νέα προγραμματική περίοδος.
   «Φέτος θα κληθούμε με πολύ λιγότερα χρήματα, να κάνουμε πολύ περισσότερα, καθώς οι περικοπές στους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ είναι τεράστιες. Κι εγώ αν διέθετα μια ΣΑΤΑ 4,3 εκ. ευρώ θα μπορούσα να τη μοιράσω καλύτερα και να το παίξω και μάγκας. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ φτάνουμε στον Δεκέμβριο η κυβέρνηση έχει αποδώσει μόλις τις 4 από τις 12 δόσεις της ΣΑΤΑ, ενώ από την οφειλή του Δημοσίου, δεν έχει αποδοθεί ένα εκατομμύριο ευρώ. Οφείλονται δηλαδή περίπου 1,8 εκ. Ευρώ και κανείς δεν εγγυάται ότι θα αποδοθούν το 2016! Σε μια χώρα  που καταρρέει, με τεράστιες μειώσεις στους πόρους, με υπέρογκες υποχρεώσεις σε δάνεια και χρέη που κληρονομήσαμε, το Τεχνικό πρόγραμμα που συντάχθηκε, ως αποτέλεσμα συλλογικής, μεθοδικής δουλειάς και δημοκρατικού διαλόγου, είναι το καλύτερο δυνατό και κατανέμει τους διαθέσιμους πόρους σε όλες τις περιοχές του Δήμου με δικαιοσύνη και διαφάνεια. Δεν υποκύψαμε στον πειρασμό –που ήταν συνήθεια κατά το παρελθόν- να απαριθμήσουμε απλά έργα προς χάριν εντυπωσιασμού, τα οποία δεν πρόκειται να εκτελεστούν ή να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία, απλά φορτώνουν με χρέη το Δήμο».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου τόνισε με νόημα ότι πρέπει να λέμε ολόκληρη την αλήθεια στους δημότες, χωρίς να δημιουργούμε έριδες, αντέκρουσε το επιχείρημα περί απραξίας και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έγιναν από τη σημερινή Δημοτική Αρχή (π.χ. αποκατάσταση γεφυριού Νεάπολης και Λεπενούς),σε δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ. Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο), αλλά και στην εξασφάλιση επιπλέον πόρων για νέα έργα σε όλο το εύρος του Δήμου (π.χ. δημοτική οδοποιία πέντε δημοτικών ενοτήτων, υδροδότηση του Αγρινίου από τη λίμνη Καστρακίου κ.α).

Υπενθύμισε ταυτόχρονα λάθη του παρελθόντος και τα άσκοπα δάνεια, που υποθήκευσαν το μέλλον της περιοχής, για έργα που θα μπορούσαν να γίνουν με χρήματα που υπήρχαν στα γεμάτα ταμεία του Δήμου. Έργα χωρίς σχεδιασμό και τις προαπαιτούμενες μελέτες, έργα όπως διανοίξεις οδών, επέκταση του κοιμητηρίου χωρίς την στοιχειώδη περίφραξη, η δημιουργία πεζοδρομίων χωρίς φωτισμό κ.α.

«Κάποιοι μιλούν για πληθώρα έργων, όμως τα εγκαινίασαν ή τα παρέδωσαν ανολοκλήρωτα. Χωρίς πεζοδρόμια χωρίς φωτισμό. Κουραστήκαμε να ακούμε για το έργο της υδροδότησης της Μακρυνείας, ωστόσο δεν έχει προβλεφθεί καμία μελέτη για την κατασκευή αγωγού που θα φέρει από το Καστράκι στο Αγρίνιο το νερό που απαιτείται για την υδροδότηση των περιοχών της Μακρυνείας» σημείωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος Αγρινίου.

«Τα 165 εκ. που πήγαν και τι αναπτυξιακή προοπτική δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο» αναρωτήθηκε με έμφαση ο κ Παπαναστασίου, και τόνισε τέλος ότι «δεν πρέπει να πετάμε νούμερα στον αέρα, στη λογική του «κατόπιν ενεργειών μου» ,παρακάμπτοντας την ουσία, η οποία είναι η ολοκλήρωση -και όχι η δημοπράτηση- των έργων που δεν ανήκουν σε κανέναν άλλον, παρά μόνο στους πολίτες»

Υπενθυμίζεται  ότι το  νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου, ανέρχεται στα 3.022.190€   εκ των οποίων 2.781.690 € κατανέμονται σε  νέα έργα και 240.500 € σε μελέτες.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα ηλεκτροφωτισμού, διαμορφώσεων κοινόχρηστων χώρων, συντηρήσεων – βελτιώσεων δημοτικών οδών, συντήρησης δημοτικών κτιρίων και σχολείων,  έργων αυτεπιστασίας και πολιτικής προστασίας σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου.
Ειδικά τα έργα ύδρευσης που αφορούν τις 9 δημοτικές ενότητες (πλην του Αγρινίου) προϋπολογίστηκαν σε 350.000€. Επιπλέον ολοκληρώνονται οι διαμορφώσεις χώρου επέκτασης του  κοιμητηρίου Αγρινίου, συντηρείται και ανακατασκευάζεται το γήπεδο Αγίου Κων/νου και βελτιώνονται  οι εγκαταστάσεις λειτουργίας του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου «Μιχάλης Κούσης».
Οι μελέτες εστιάζονται στην προετοιμασία του Δήμου για ένταξη έργων στην νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014 -2020.



 Οι πηγές χρηματοδότησης είναι:

1.    ΣΑΤΑ   2016                                                                          1.330.590,00
2.    ΟΣΚ  ΣΑΤΑ  2016                                                                   227.600,00
3.    ΥΠΕΣΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ                                                   114.000,00
4.    ΟΦΕΙΛΗ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ  2016                   1.000.000,00
5.    ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΙΩΤΙΚΑ                                         50.000,00
6.    ΟΦΕΙΛΗ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ        2015                  300.000,00
ΣΥΝΟΛΟ                                                                               3.022.190,00


Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Δημάρχου Αγρινίου
 Video







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο