Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Αλληλογραφία Ανδρέα Μουντούρη και Άγγελου Προβελέγγιου


Επιστολή του Ανδρέα Μουντούρη προς
τον  συγγραφέα κ. Άγγελο Προβελέγγιο

Αγαπητέ  Άγγελε  χαίρε!
      Σου γράφω από το Αγρίνιο, όπου και ο τόπος της μόνιμης κατοικίας μου. Η εκπαιδευτικός  κ. Ρούλα Τσάκου- Σταμάτη, μου προμήθευσε  το βιβλίο σου, «Χερουβίμ»,  με την παράκληση ν’ ασχοληθώ μαζί του, γιατί θεώρησε πως αξίζει τον κόπο……..
       Πράγματι, η καλή μου κ. Σταμάτη είχε δίκιο. Μέσα σε δύο κιόλας μέρες διάβασα ήδη, όλο το βιβλίο σου και μπορώ να πώ, πως η αρτιότητα του με εξέπληξε ευχάριστα!.........



       Αγαπητέ μου, έχεις γράψει ένα καταπληκτικό βιβλίο, τεράστιο θα έλεγα, σε όγκο αλλά και σε ποιότητα. Μέσα απ’ τα «Χερουβίμ» διαπιστώνω, πως  ο συγγραφέας θεωρεί το σήμερα, τρέχει στο χτες , παραδίνεται στις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων,  και με έντεχνο ύφος, με ζωηρότητα και ρεαλισμό, αφού χτυπά στη ρίζα της ανθρώπινης ψυχολογίας, αφού ακτινογραφεί τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα, επιτυγχάνει με ανάλογη δεξιοτεχνία  την παρουσίαση των διαδραματιζόμενων γεγονότων, με παραστατικό τρόπο και με μια φυσικότητα, που έλκει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και δεν κουράζει αυτόν. Πράγματι δύσκολα τσακίζει τη σελίδα ο αναγνώστης,  για να συνεχίσει την επόμενη μέρα.
     Ο συγγραφέας είναι ένας στοχαστής και μαχητής, ασυμβίβαστος όπως διαφαίνεται μέσα απ’ τη γραφή του, και εδραιώνει τα συμπεράσματά του με εποικοδομητικό λόγο, για να κινήσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας μας. Αναδεικνύει ο συγγραφέας τις αξίες της ζωής για να ανέρχονται οι πολύ σκληρά δοκιμαζόμενοι άνθρωποι.
    Διατυπώνονται δε όλα αυτά με πρωτότυπο εκφραστικό τρόπο που μας συγκλονίζουν.
      Έτυχε, περισσότερο από δέκα πέντε χρόνια, να εργαστώ ως υπεύθυνος διοικητικής εκτέλεσης στο Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ.  Αγρινίου και λόγω της μεγάλης εμπειρίας,  που απέκτησα μέσα στις δικαστικές αίθουσες, ομολογώ, πως οι σκηνές που διαδραματίζονται εκεί  μέσα απ’ το βιβλίο σου, είναι τόσο παραστατικές, τόσο αληθινές, που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Πράγματι, είναι γεμάτες  από δύναμη και ομορφιά και με βοηθούν να διακρίνω σε σας, τον πολυτάλαντο, ένα ακόμη ταλέντο, αυτό του ρήτορα. Κύριε Προβελέγγιε,  αξίζετε γνησίων συγχαρητηρίων !

Με φιλική εκτίμηση    
Ανδρέας Μουντούρης 
Τ. εφοριακός – συγγραφέας 
Ζευγαράκι – Αγρινίου 
Τ.Κ. 30011  - ΤΗΛ. 6933301987

Υ. Γ. :  Η  κ. Σταμάτη, μου είπε, ότι πρόκειται να έρθεις στο Αγρίνιο, όπου   θα παρουσιάσεις και το καινούριο σου βιβλίο. Θα χαρώ πολύ να συναντηθούμε και να τα πούμε από κοντά.
Τον τελευταίο καιρό γράφω ποιήματα, μάλιστα σου στέλνω και δύο απ’ αυτά, για να μου πείς και τη γνώμη σου………..

Απάντηση του Άγγελου Προβελέγγιου.

Φίλε μου Ανδρέα,
    Πραγματικά, πολύ όμορφα τα ποιήματά σου και τόσο μα τόσο ρεαλιστικά. Στο μεν πρώτο ο ρομαντισμός σου με παρέσυρε και διέκρινα έντονη την ερωτική ορμή του «αιώνιου νέου» μέσα σου.
    Το δε δεύτερο με αφόπλισε με την ειλικρίνεια και την σκληρότητά    του, απέναντι σ’ αυτούς τους «δήθεν» καλλιτέχνες, που με δικαιολογία την πνευματική τους υπόσταση, δεν υπήρξαν παρά τεμπέληδες, ζηλόφθονοι και «Μικροί» με «Μ» κεφαλαίο.
     Άνθρωπος που δεν παιδεύτηκε ( με την διπλή έννοια της λέξης ) στη ζωή του, δεν είναι σε θέση να αποθέσει ούτε μια λέξη με ουσία επάνω στο χαρτί. Οι πραγματικά μεγάλοι καλλιτέχνες (Λουντέμης, Καζαντζάκης, Καρκαβίτσας, Παπαδιαμάντης κ.α ) βίωσαν τον πόνο  και την αδικία γύρω τους και δούλεψαν μέχρι αίματος, για να φτάσουν στο ύψος που έφτασαν.
     Ώσπου, η ψυχή τους γλύκανε τόσο, που όλοι τους αγάπησαν, καθώς αγάπησαν οι ίδιοι τον άνθρωπο, ώσπου εξαγνισμένοι ανέβηκαν στο Πάνθεο των Αθανάτων.
Και πάλι συγχαρητήρια. Εύχομαι χίλια ακόμα ποιήματα !

Με τη φιλία και την εκτίμησή μου.
Άγγελος Προβελέγγιος.

Ποιος είναι ο Άγγελος Προβελέγγιος 
Ο Άγγελος Προβελέγγιος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γόνος μεγάλης καλλιτεχνικής οικογένειας. Είναι εγγονός του μεγάλου ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και πολιτικού Αριστομένη Προβελέγγιου. Στα έξι του χρόνια ξεκινάει τις σπουδές του στη μουσική και στα δεκαοχτώ επιστρέφει στην Ελλάδα συνεχίζοντας με σπουδές θεάτρου και σκηνοθεσίας. Άλλοτε σαν σκηνοθέτης, άλλοτε σαν ηθοποιός, σεναριογράφος και μουσικός, έχει ανεβάσει ή παίξει ο ίδιος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικά σήριαλ έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου. Σημαντικό είναι και το έργο του σαν συνθέτης στη δισκογραφία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
 Η τελευταία του δουλειά στο θέατρο ήτανε η διασκευή σε Rock Opera που έκανε το 2005-2006 στο ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ, το γνωστό έργο του Σαίξπηρ όπου σκηνοθέτησε και έγραψε τη μουσική. Με τα «ΧΕΡΟΥΒΙΜ» κάνει την πρώτη του απόπειρα στο χώρο του Μυθιστορήματος.
Το μυθιστόρημα ΧΕΡΟΥΒΙΜ είναι ένα σύγχρονο, δυνατό, κοινωνικό-ερωτικό θρίλερ που εξελίσσεται στο σήμερα, σφυρηλατημένο απαράμιλλα με τρομερή πλοκή, σασπένς, πολιτική ίντριγκα και απρόβλεπτη εξέλιξη που κάθε λεπτό ανατρέπεται. Προκαλεί δυνατή συγκινησιακή φόρτιση που κορυφώνεται με τα φλας μπακ, που μας γυρνάνε πίσω στις τρυφερές μα και ταυτόχρονα σκοτεινές μέρες της δεκαετίας του ’60,  που πολλοί από μας ακόμα νοσταλγούμε, μα συνάμα θέλουμε να σβήσουμε απ’ τη μνήμη μας.
Κι όλα αυτά κάτω από την ασφυκτική και εκρηκτική πολιτική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Ένα τσουκάλι που βράζει……. Μια βροχή που όλο έρχεται……έτοιμη να ξεσπάσει από ώρα σε ώρα…….. Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου όλα  εντείνονται !

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

3 σχόλια:

  1. τα χερουβιμ τα διαβασες τωρα σκαλισε τον κηπο να φαμε κανα ζαρζαβατικο και μετα διαβαζεις και τα σεραφειμ κυριε μουντουρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να υπήρχαν περισσότερες πένες σαν του κύριου Προβελέγγιου...Μόλις χθες τελείωσα το βιβλίο του Χερουβιμ και θεωρώ ότι είναι αφοπλιστικά ρεαλιστικό!!!Όποιος το αντέχει,και είναι έτοιμος να αποδεχτεί την αλήθεια ως έχει κι όχι με φτιασίδια όπως μας την πασάρουν και την τρώμε αμάσητη,ας το ανοίξει να το διαβάσει.όποιος πάλι δεν έχει το σθένος να αντιμετωπίσει την αλήθεια κατάματα...καλά θα κάνει να μην μιλάει για κάτι που δεν ξέρει και σαν κακότροπο παιδί αρνείται να αποδεχτεί.Τιμή μας να υπάρχουν στον χώρο αυτό και πένες που χαράζουν ανεξίτηλα σημάδια στην συνείδηση του ανθρώπου...και πάνω απ' όλα...την αφυπνίζουν!Συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό κυρία κ. Ρούλα Τσάκου- Σταμάτη,για την πρότασή της.Κι επειδή ξέρω πολύ καλά κι έχω πλήρη συνείδηση του τι λέω,αφήνω το σχόλιο μου με όνομα.Καλή σας μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο