Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Κυκλοφόρησαν Τα “Χρυσοβιτσάνικα Νέα” ως γέφυρα επικοινωνίας


Είναι γεγονός ότι μας δυσαρεστεί ως Χρυσοβιτσάνους να μένει χωρίς δραστηριότητες ο Σύλλογός μας και είναι ανάγκη και επιθυμία όλων μας να ενεργοποιηθεί όπως πριν τον Κορονοϊό.......

Για να αναπτύξουμε και να συσφίξουμε όλο και περισσότερο τις μεταξύ μας σχέσει.

Για να κρατήσουμε δυνατούς τους δεσμούς με την γενέτειρά μας και για να μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά μας την αγάπη μας για την Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου και να τα παρακινήσουμε να θέσουν υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές.

Γι’ αυτό ας κρατήσουμε ζωντανή και ενεργητική την έκδοση της εφημερίδας “ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ”. Βασικός και αυτονόητος ρόλος της εφημερίδας μας είναι ότι αποτελεί όργανο ενημέρωσης, επικοινωνίας και μέσο έκφρασης των Χρυσοβιτσάνων της Αθήνας.

Όμως η έκδοση της εφημερίδας είναι δαπανηρή, μα είναι αναγκαία για να συνδέει τους κρίκους της αλυσίδας που ενώνει τωον Χρυσοβιτσάνικο απόδημο πληθυσμό με την γενέτειρα και να διατηρεί δυνατούς τους μεταξύ τους δεσμούς.

Το να μελετήσουμε στις σελίδες της εφημερίδας την ειδησεογραφία του τόπου μας είναι πολύ σημαντικό.

Με χαρά περιμένουμε την συνεργασία και την συνδρομή σας, στην κοινή προσπάθεια που μας ενώνει κι ευχόμαστε να μην ξαναπεράσουμε τον εφιάλτη της πανδημίας και να έρθουμε ακόμα πιο κοντά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος   Ο Γενικός Γραμματέας

Θεόδωρος Γεωργούλας        Αθανάσιος Χαντζής

 

 

Συνδρομές

Γιώτη Μαρία                                                20€

Ζορμπάς-Μακρυπίδη Βασιλική του Γ.       20€

Θεοδώρου-Κατσαρέα Δήμητρα                 20€

Κατσαδούρη-Λιοπίκου Αλεξάνδρα            20€

Λαζαρόπουλος Πάνος                                50€

Μπαρμπαρούσης Νέστορας                      50€

Παύλου Γ. Δημήτριος                                  10€

Ράπτη Κωστούλα                                       20€

Ράπτη Μαρία χήρα Κ.                                20€

Ράπτη-Προτζάκη Παναγιώτα του Κ.         20€

Ράπτη-Συροπούλου Ιωάννα του Κ.           20€

Σώλος Ιωάννης του Αντ.                            50€

Ταπραντζής Λάμπρος                                20€

Τσόμπος Αθανάσιος του Ηλ.                      20€

Χασιώτης Σωτήρης                                     20€

Χρόνη Αγγελική του Γερ.                           20€

 

 

Η ιστορία του δημοτικού τραγουδιού

Το μπλογκ iaitoloakarnania.gr δημοσίευσε ένα κείμενο που αφορά το ξηρομερίτικο δημοτικό τραγούδι “μάνα στο περιβόλι μας” και την σπάνια εκτέλεση του Τάκη Καρναβά.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: “Πρόκειται για ένα ερωτικό τραγούδι από την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου που εν συνεχεία διαδόθηκε σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία.

Το παραδοσιακό ξηρομερίτικο τραγούδι αναφέρεται στην προσέγγιση των νεαρών κοριτσιών από τους άνδρες της εποχής στις αγροτικές εργασίες και στα φρούτα-σύμβολα του έρωτα.

Το μήλο και το πορτοκάλι ρίχνονταν από τους άνδρες στις κοπέλες που ήθελαν να προσεγγίσουν και αν εκείνες τα κρατούσαν τότε εκδήλωναν τα συναισθήματά τους και την αποδοχή του έρωτά τους.

Στο τραγούδι η κόρη περιγράφει στη μάνα της, την ετοιμότητά της να περάσει στο επόμενο στάδιο της ζωής της, αυτό του γάμου, με την μάνα να παρεμβαίνει και να υπενθυμίζει στη κόρη της το νεαρό της ηλικίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σπάνια εκτέλεση από τον Τάκη Καρναβά με κλαρίνο τον Βασίλη Σούκα, πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) που έγινε τον Μάρτιο του 1990 στο γήπεδο Σπόρτινγκ στην Αθήνα.”

 

Επειδή είχα την τύχη στην πιο πάνω εκδήλωση να είμαι πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ, δηλαδή της διοργανώτριας αρχής θεωρώ ότι πρέπει να προστεθούν κι ορισμένα χρήσιμα στοιχεία για την εκδήλωση και για το πως επιτεύχθηκε αυτή η σπάνια εκτέλεση, όχι μονο του συγκεκριμένου τραγουδιού, αλλά όλων των δημοτικών τραγουδιών που ακούστηκαν.

Η ΟΠΣΥΞ για να γιορτάσει τα 5 χρόνια από την ίδρυσή της αποφάσισε στις 15/11/1987 και ώρα 10.30 π.μ. να διοργανώσει στο γήπεδο Σπόρτιγκ στην Αθήνα εκδήλωση αφιερωμένη στο Ξηρομερίτικο δημοτικό τραγούδι και τους παραδοσιακούς χορούς.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι Ξηρομερίτες τραγουδιστές: Τάκης Καρκαβάς, Μαρία Χολέβα, Βασίλης Κολοβός, Νίκος Παπαγεωργίου, Βασίλης Καταγής, Δημήτρης Ψηλός και Αλέκος Γελαδάρης. Επίσης πήραν μέρος αφιλοκερδώς οι τραγουδιστές: Τασία Βέρρα, Στυλιανός Μπέλλος, Γιάννης Κωνσταντίνου, Γιούλα Κοτρώτσου κι ο κλαρινίστας Παν. Βασιλόπουλος, που ήταν δεμένοι τόσο πολύ με το Ξηρόμερο τους τραγουδιστές συνόδευσε η ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη. Παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα παρουσίασαν με επιτυχία οι χορευτικοί όμιλοι του ΜΠΟ Παλαίρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Φυτειών, της ΟΠΣΥΞ και του Συλλόγου Μπαμπινιωτών Αθήνας.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ξηρομερίτικου δημοτικού τραγουδιού και στην ξεχωριστή σημασία που είχε το θέμα της εκδήλωσης, αφού είναι γνωστό, πόσο πολύ οι Ξηρομερίτες είναι δεμένοι με την δημοτική μουσική και την παράδοση.

Η μεγάλη επιτυχία οφείλονταν κυρίως στην πολύ καλή οργάνωση της εκδήλωσης. Το Κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ κατακλύστηκε από κόσμο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι κάλεσα προσωπικά έναν προς έναν τους τραγουδιστές -και πρώτον απ’ όλους τον κορυφαία Τάκη Καρναβά- και τους εξήγησα πως θα εκτελεστεί το πρόγραμμα και συμφωνήσαμε ποια τραγούδια θα τραγουδήσει ο καθένας, τα οποία και εκτέλεσαν υποδειγματικά. Γι’ αυτό είχαμε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Αλέξανδρος Σάββας

 

 

Η ποδηλάτισσα - 1979

Στίχοι:  Οδυσσέας Ελύτης

Το δρόμο πλάι στη θάλασσα

περπάτησα που `κανε κάθε

μέρα η ποδηλάτισσα.

 

Βρήκα τα φρούτα που `χε

στο πανέρι της, το δαχτυλίδι

που `πεσε απ’ το χέρι της.

 

Βρήκα το κουδουνάκι και το

σάλι της, τις ρόδες,

το τιμόνι, το πεντάλι της.

 

Τη ζωνη της, τη βρήκα σε

μιαν άκρη, μια πέτρα διάφανη

που `μοιαζε με δάκρυ.

 

Τα μάζεψα ένα ένα και τα

κράτησα κι έλεγα πού `ναι

πού `ναι η ποδηλάτισσα.

 

Την είδα να περνά πάνω

απ’ τα κύματα, την άλλη μέρα

πάνω από τα μνήματα.

 

Την τρίτη νύχτωσ’ έχασα

τ’ αχνάρια της, στους ουρανούς

άναψαν τα φανάρια της.

 

 

 

 

Ειδήσεις  Σχόλια

ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Στις 13/7/24 στη Χρυσοβίτσα γλιτώσαμε μια καταστροφή. Πράγματι έπιασε φωτιά στην θέση Στουρνάρι. Ευτυχώς εντοπίστηκε νωρίς και κατέφθασαν αμέσως δύο οχήματα της Πυροσβεστικής. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και αεροπλάνα, τα οποία έκαναν ρίψεις νερού 5 φορές. Κάηκε μια μικρή έκταση και κυρίως ένα (1) αμπέλι και τρία (3) λιοστάσια. Πάλι καλά! Με αυτό το διαβολοκαλόκαιρο της ξηρασίας, της ανομβρίας και των καυσώνων πρέπει να προσέψουμε για να το έχουμε!

 

ΒΗΣ. ΖΟΡΜΠΑ

Το Σάββατο 14/9/24 και από ώρα 20.00 στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως η πολυγραφότητα και πολυβραβευμένη συγχωριανή μας συγγραφέας Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου - με 23 συνολικά βιβλία στο ενεργητικό της - υπογράφει το βιβλίο “Ουμπάϊντα, το καραβάνι των ψυχών”. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν οι εκδόσεις “Πατάκη”.

 

ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ

Το προηγούμενο δίμηνο έφυγαν από την ζωή ο Απόστολος Κομπλίτσης από την Μπαμπίνη και ο Δημήτρης Μπολίκας απ’ τα Αγράμπελα, που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια το πατριδοτοπικό κίνημα και χρημάτισαν και πρόεδροι των πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών τους. Υπήρξαν παραδείγματα προσφοράς και πρέπει να βρουν μιμητές.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Στις 8.8.24 και ώρα 7.30 μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης Ξηρομέρου “Χριστόδουλος Παμπλέκης” και οι εκδόσεις “Καστανιώτη” παρουσίασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Μπαμπίνης το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου με τον τίτλο “βαθύ το σκοτάδι, πριν την αυγή”.

Το βιβλίο αναφέρεται στο βιο και το έργο του Φιλοσόφου του 18ου αι. Χριστόδουλου Παμπλέκη από την Μπαμπίνη. Την εκδήλωση συντόνισε ο Άρης Μπιτσώρης, μαθηματικός, ιστορικός ερευνητής, λογοτέχνης και μίλησαν οι: Κων/να Βάλαρη φιλόλογος, Γεώργιος Μπαρμπαρούσης διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ και Ευφροσύνη Χρυσικού, φιλόλογος.

 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Το τελευταίο διάστημα έχουμε μεγάλες καταστροφές από λύκους στην κτηνοτροφία της περιοχής μας. Οι λύκοι έχουν αυξηθεί επικίνδυνα και προκαλούν συνεχείς ζημιές στα κοπάδια αιγοπροβάτων.

Επίσης ελέγχθηκαν όλα τα κοπάδια της περιοχής για πανώλη. Στο χωριό μας δεν βρέθηκε κρούσμα της ασθένειας και μονο στην περιοχή Αστακού στην θέση “Σουπό” εντοπίστηκε ένα κοπάδι με πανώλη που καταστράφηκε.

 

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑϊΚΑ ΣΤΗ ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΑ

Στις 9/8/24 δημοσιεύτηκε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων βιομηχανικού φωτοβολταϊκού σταθμού 82,01 MW στη θέση Νεραντζούλα της Κοινότητας Βασιλόπουλου του Δήμου Ξηρομέρου σε έκταση 1.164 στρεμμάτων, από τα οποία τα 52 χαρακτηρίστηκαν ιδιωτικά και τα υπόλοιπα δημόσιο δάσος και δασικά από την Επιτροπή Δασολογίου. Φορέας του έργου είναι η εταιρεία Voltalia. Η περιοχή χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία του χωριού.

Η περιοχή δεν είναι Δημόσια αλλά Κοινοτική-Δημοτική του Δήμου Ξηρομέρου που οφείλει να την προστατέψει καθόσον είναι βέβαιο ότι το έργο θα οδηγήσει στην ισοπέδωση και το διωγμό της κτηνοτροφίας και στην καταστροφή του δασικού οικοσυστήματος. Αντ’ αυτού ο επανεκλεγείς Δήμαρχος δεν φρόντισε να αντιδράσει καθόλου κι ούτε μια διαμαρτυρία δεν αξιώθηκε να κάνει “για τα μάτια” που λέει ο λόγος.

 

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ ΑΧΥΡΩΝ

Στις 25/8/24 η έγκριτη τοπική εφημερίδα “Συνείδηση” του Αγρινίου δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το Φράγμα των Αχυρών, στο οποίο τόνιζε την αναγκαιότητα το έργο, που εκκρεμεί χρόνια, να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς ζούμε εποχές μεγάλης ανομβρίας.

Απ’ την πλευρά τους η Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο οι Δήμαρχοι: Ξηρομέρου και Ακτίου-Βόνιτσας μονο αυτοί δεν βλέπουν ότι το έργο είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί το Ξηρόμερο; Αν δεν ζητηθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του έργου αυτού πως αλλιώς θα σωθεί ο τόπος που ερημώνεται συνεχώς;

 

ΠΑΝ. ΣΤΑΪΚΟΣ

Στις 31/8/2024 έκλεισε το ιατρείο του ο Παναγιώτης Στάικος. Τέλος εποχής για τον πιο σπουδαίο γιατρό και άνθρωπο που μας τίμησε με τις υπηρεσίες του, την ανθρωπιά του και την ανιδιοτέλειά του. Μεγαλείο ψυχής και ιατρικού καθήκοντος για τον γιατρό Παναγιώτη Στάικο.

 

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ

Στην   Έκθεση Τοπικών προϊόντων και  Δημιουργιών που διοργανώθηκε στις 10/8/24 από τον Σύλλογο Γυναικών Αστακού συμμετείχε με επιτυχία το μέλος του Συλλόγου μας  και πρώην Γενική Γραμματέας Καλλιρρόη Γεωργούλα  όπου και συγκέντρωσε τα θετικά σχόλια των επισκεπτών.

Το περίπτερο της Καλλιρρόης περιλάμβανε χειροποίητα προϊόντα, όπως αρωματικά κεριά σόγιας , μπουκέτα λουλουδιών από κερί , αρωματικά ντουλάπας, Wax melts, αρωματικά αυτοκινήτου, αρωματικά diffuser καυστήρες για wax melts και πολλές ιδέες για μπομπονιέρες.

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε τα περίπτερα των δημιουργών και έμεινε ενθουσιασμένος .Η Έκθεση ολοκληρώθηκε στις 12:00 μ.μ.

 

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΗΛ. ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων θα επανεκδώσει του Τηλεφωνικού Καταλόγου που εξέδωσε το 2020 γι’ αυτό οι Χρυσοβιτσάνοι για οποιεσδήποτε αλλαγές να επικοινωνήσουν με τον Αλεξ. Σάββα στο τηλ. 6974022233.

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Η Γεωργία Γερ. Κατσιγιάννη και ο Νικόλαος Παλαιοπάνος απέκτησαν κοριτσάκι.

Να τους ζήσει.

 

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

Ο Γεώργιος Δημ. Παύλου και η Στυλιανή Μπέκια βάφτισαν το αγοράκι τους και του έδωσαν τα ονόματα Μάριος-Κωνσταντίνος.

Ο Αχιλλέας Δημ. Ζορμπάς και η Δήμητρα Καραγιάννη βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν το όνομα Παναγιώτα.

Η Αναστασία Δημ. Σάββα και ο Νίκος Παντελίδης βάφτισαν το αγοράκι τους και του έδωσαν το όνομα Κωνσταντίνος.

Η Αθανασία-Μαρία Βασ. Χαντζή και ο Ιωσήφ Κων. Γεροντής βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν το όνομα Λυδία.

Να τους ζήσουν.

 

ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ

Ο Γιάννης Βασ. Σάββας αρραβωνιάστηκε την Σταυρούλα Μποζώνη από τα Βλυζιανίτικα Πηγάδια.

Καλά στέφανα.

 

ΓΑΜΟΙ

Ο Αγγελος Βασ. Ζορμπάς παντρεύτηκε την Γιώτα Αντωνιάδου.

Ο Αχιλλέας Δημ. Ζορμπάς παντρεύτηκε τη Δήμητρα Καραγιάννη.

Ο Γεώργιος Δημ. Παύλου παντρεύτηκε τη Στυλιανή Μπέκια.

Η Άννα Ευστ. Αυδή παντρεύτηκε τον Χρήστο Στρατούλη.

Η Αγγελική Τριάντη, κόρη του Αθανασίου Τριάντη και της Σπυριδούλας Δημ. Πίττα παντρεύτηκε τον Γιώργο Αντωνίου.

Να ζήσουν ευτυχισμένοι.

 

ΘΑΝΑΤΟΣ

Έφυγε από κοντά μας η Θεοδώρα Φατσιλέτου-Καρακώστα.

Στους συγγενείς θερμά συλλυπητήρια.

 

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΕ ΑΕΙ & ΤΕΙ

Η Χαρίκλεια Κων/νου Ζορμπά πέτυχε στην Πάντειο, στο Τμήμα Ψυχολογίας - Εγκληματολογίας.

Ο Μάριος Κων. Σάββας πέτυχε στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Θερμά συγχαρητήρια.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 2024

Επιτυχία σημείωσαν και φέτος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν  στο Χωριό μας την  Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου, στις 7,8,  Αυγούστου, που περιλάμβαναν ποδοσφαιρικούς αγώνες   και μουσική βραδιά με την καταπληκτική ορχήστρα, που αποτελούνταν από εξαιρετικούς καλλιτέχνες (Διαλεχτή Φλωροσκούφη,Κώστα Μπανιώτη, Νανσυ Σαραβάκου και στο κλαρίνο ο Δημήτρης Λαμπάκης, οι οποίοι διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους μέχρι τις 07:30 το  πρωί.

 Στην αρχή της Μουσικής εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων "Τα Κόροντα", Θεόδωρος Γεωργούλας καλωσορίζοντας  τους συγχωριανούς και τους φίλους μεταξύ των άλλων τόνισε τα εξής: "Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου  από το χρόνο της ιδρύσεως του  (1976) μέχρι σήμερα και επί 48 χρόνια συνεχίζει το δημιουργικό του έργο και μαζί με τους άλλους τους φορείς του χωριού αγωνίζεται να λύσει τα προβλήματα και να κάνει τη ζωή των κατοίκων με διάφορες εκδηλώσεις καλύτερη και ομορφότερη .

Στα 48 αυτά χρόνια ο Σύλλογος, χάρις στις προσπάθειες των προέδρων του και των Διοικητικών του  Συμβουλίων , κατάφερε να διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις στην Αθήνα ( χοροεσπερίδες, πρωτοχρονιάτικες πίτες, εκδρομές , εκδόσεις βιβλίων και τηλεφωνικών καταλόγων  και τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι στο χωριό) ενώ επί (43) τριάντα χρόνια εκδίδει συνεχώς την εφημερίδα ΄΄ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ ΄΄

Για το δημιουργικό του έργο και την συνεχή προσφορά του ο Σύλλογος βραβεύτηκε πολλές φορές από τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα (ΟΠΣΥΞ και ΠΑΝ.ΣΥ.). Όλα αυτά τα χρόνια πορευόμαστε με γνώμονα την ενότητα, τη συλλογική δράση, την εθελοντική προσφορά και τη συνεργασία με  όλους τους  φορείς του χωριού ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων και με στόχο την  επίλυση των προβλημάτων του χωριού και την ανάπτυξή του.

 Κανένας δεν περισσεύει από τον κοινό αγώνα και η απουσία ορισμένων αδυνατίζει τη φωνή μας".

Ο Σύλλογος μας κατάφερε και φέτος παρά τις αντιξοότητες (τη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα ) και με τη βοήθεια και τη συμμετοχή όλων των συγχωριανών και των φίλων να διοργανώσει 2 ήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν από στις 7 Αυγούστου με ποδοσφαιρικό αγώνα που έγινε στο γήπεδο του χωριού μας με πρωτοβουλία του αρχηγού των παλαιμάχων Παναγιώτη Ζορμπά στην συνέχεια 8 Αυγούστου ακολούθησε μια εξαιρετική μουσική βραδιά που διασκέδασαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν .

Εδώ αξίζει να αναφερθούν οι προσφορές των συγχωριανών και φίλων του Συλλόγου οι χορηγοί μας της οποίες προσφώνησε η  Υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου μας Μίνα Ταπραντζή - Τσέτσου.

Δήμος Ξηρομέρου με το ποσό των 620€

Κύρου Κωνσταντίνος Bread Factory Αθήνα 500€

Κλινική «Ανάσα»,Βόλος Καραστάθης Δημήτριος & Αυφαντής Γεώργιος 400€

Σώλος Σωκράτης ThissioView Αθήνα Θησείο300€

Ταπραντζής Χαρίλαος Ιατρός Αγρίνιο 150€

Γεωργούλα Σοφία 150€ Mini Market Σοφία Κ. Πετράλωνα

Ταπραντζή Έλλη του Γεωργίου Σχολή Οδηγών Αγρίνιο 100€

Ευσταθίου Εύη(Κόρη Αμαλιας Ταπραντζή) 100€

Συγχωριανός που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του 100€

Βασίλης Rusai Super Market Kritikos Αστακός 100€

Κούγγελης Κώστας ψυκτικός Βασιλόπουλο 50€

Σοφία Παβέλη του Επαμεινώνδα Μύτικας,ΙΚΕΠ 30€

Γεωργούλας Κωνσταντίνος Coffee Addicts μπλούζες της εκδήλωσης αξία 200 €

Μελεουνης Γεώργιος εταιρεία μεταφορών Αθήνα 100 €

Κουτρομάνος Εμπόριο ζωοτροφών κάρβουνα Στράτος 2 Τσουβάλια κάρβουνα

Αφοι Κοτρότσου Φούρνος γλυκίσματα Βασιλόπουλο Ξηρομέρου 30 κιλά ψωμί

Μπακογιώργου Αγλαΐα  Μπαμπίνη 30 Ευρώ

Ο Δημήτριος Κίσσας με το ποσό τον 50 Ευρώ

ο Τηλεοπτικός Σταθμός Αχελώος tv

Κατά την διάρκεια της μουσικής Βραδιάς έγινε η διανομή των πρακτικών του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε  πέρσι    από το μέλος του Δ.Σ. Αλέξανδρο Σάββα.

 Τίμησαν με την παρουσία τους οι κάτωθι προσκεκλημένοι: Ο Βουλευτής του Σύριζα Μίλτος Ζαμπάρας,Ο Δήμαρχος Ιωάννης Τριανταφυλλάκης , Αντιδήμαρχος Σωτήριος Μακρής, Αντιδήμαρχος Ελευθέριος Μαντζαρης, Δημοτικός Σύμβουλος Γκούμας Γεώργιος    , Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ  , Τάκης Στεργίου, Γενικός Γραμματέας της ΟΠΣΥΞ Κώστας Γεωργούλας , Πρόεδρος της Τ.Κ. Μπαμπίνης Δημήτριος Μπενέκος  , Πρόεδρος του Συλλόγου Πηγάδια Η Μάνινα Φιλιώ Κοσμά,Σπύρος Μπενέκος από τα μπλοκ Μπαμπίνη ιν και Γάκιας Τσέλιος από το xiromeronews, Ο Πρόεδρος Απανταχού Ξηρομεριτών Μάκης Ζορμπάς , Υποψήφια Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Ρένια Ζαρκαδούλα, ο Πρόεδρος Συλλόγου Βελανιδιάς Γεράσιμος Στρατούλης  .

Το Διοικητικό  συμβούλιο του Συλλόγου μας θέλει να ευχαριστήσει τους χορηγούς, όλους όσους Παραβρέθηκαν, καθώς και τους εθελοντές που με την δική τους βοήθεια οι πολιτιστικές μας  Εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία

Το Δ.Σ. σας εύχεται και του χρόνου με υγεία να είμαστε πάλι καλά να ανταμώσουμε.

                                Για το Δ.Σ.

ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Γεωργούλας  Αθανάσιος Χαντζής

 

 

 

Οι θέσεις του Προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «τα Κόροντα» Θεόδωρου Δ. Γεωργούλα για τα προβλήματα της Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου

Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων συμμετέχει κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση της Τοπικής Κοινότητας του χωριού μας γιατί πιστεύει ότι είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και αναγκαία η συμμετοχή στη διαδικασία αυτή, ιδιαίτερα όταν γίνεται πραγματικός απολογισμός των έργων, προγραμματισμός για το νέο χρόνο και όταν δεν υπάρχουν αποκλεισμοί και γίνεται διάλογος με καλόπιστη κριτική.

Να θυμίσουμε ότι με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας ξεκίνησαν οι Γενικές Συνελεύσεις της Κοινότητας πριν 13 χρόνια στις 14/8/2011, επί προεδρίας της Κοινότητας Σπύρου Δημ. Ζορμπά εφέτος δεν πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο η Γενική Συνέλευση της Τοπικής Κοινότητας. Αυτό όμως δεν εμποδίζει να παρουσιαστούν τα υπάρχοντα προβλήματα οι θέσεις μας γι’ αυτά.

Δυστυχώς, ο θεσμός της τοπικής κοινότητας έχει υποβαθμιστεί και αυτό φαίνεται καθαρά τόσο στις αρμοδιότητές της όσο και από το ύψος της χορηγούμενης αποζημίωσης σε κάθε Πρόεδρο, η οποία είναι πολύ μικρή.

Τα έργα που αναφέρθηκαν ότι προωθούνται στο χωριό μας, είτε από την Περιφέρεια, είτε από τον Δήμο Ξηρομέρου, είτε από την Κοινότητα, είναι καλοδεχούμενα, παρότι γίνονται με καθυστέρηση πολλών χρόνων.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της προώθησης έργων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αγωνίζεται κι ο Σύλλογός μας, είτε μόνος του, είτε σε συνεργασία με τους λοιπούς φορείς.

Στα πλαίσια αυτά έκανε τα τελευταία χρόνια τις παρακάτω προσπάθειες για την επίλυση των εξής προβλημάτων:

1) Έστειλε την υπ’ αριθ. πρωτ. 1/2-1-2024 Επιστολή του στον Δήμαρχο Ξηρομέρου, τον Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χρυσοβίτσας και τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας με θέμα τα προβλήματα και τις προτάσεις του Συλλόγου για την ανάπτυξη της Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας. Την παρακάτω 13σέλιδη επιστολή τη δημοσίευσε στο υπ’ αριθμ. 246 φύλλο της εφημερίδας μας «Χρυσοβιτσάνικα Νέα», 2) ζήτησε από το μέλος του Δημήτριο Β. Κίσσα να υποβάλει προσφορά μελέτης, με συμβολική αμοιβή για την επισκευή του δρόμου Χρυσοβίτσας-Βαλόστρατο, την οποία παρέδωσε στο δήμο Ξηρομέρου, 3) πολλές φορές, μέσω της εφημερίδας του «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ», ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου και ζήτησε να ληφθούν μέτρα (βλ. στο φύλλο 247 της εφημερίδας μας «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» και το κοινό υπόμνημα του Συλλόγου Βελανιδιάς και της ΟΠΣΥΞ, 4) έστειλε επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας κο Σπήλιο Λιβανό για την οικονομική ενίσχυση του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας και παρέστη στη συνάντηση μαζί του, που διοργάνωσε ο Δήμος Ξηρομέρου.

Υπάρχουν όμως μεγάλα προβλήματα που εκκρεμούν και πρέπει να προωθηθούν όπως ο δρόμος Χρυσοβίτσας-Βαλόστρατο για τον οποίο εγκρίθηκε ποσό από το Δήμο για μελέτη και εν συνεχεία έπειτα εντάχθηκε σ’ ένα πρόγραμμα έργων κι αφού έγινε η δημοπράτησή του περιμένουμε να γίνει η ασφαλτόστρωση του δρόμου και τα τεχνικά έργα. Για το ίδιο θέμα ο Σύλλογός μας, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, ζήτησε πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια να υποβληθεί αίτημα στον Περιφερειάρχη για να χαρακτηριστεί ο δρόμος ως επαρχιακός, για να μπορεί να συντηρείται στο μέλλον.

Επίσης σ’ ένα σημείο λίγο έξω από το χωριό στη θέση «Γύρα» και σε απόσταση 50 μ. από το πηγάδι «Πανώριο» η μάντρα στην οποία στηρίζεται ο δρόμος, έχει υποχωρήσει και στο οδόστρωμα έχουν δημιουργηθεί εξ αυτού του λόγου χαραγές-ανοίγματα, με μεγάλο κίνδυνο να καταρρεύσει η μάντρα και να καταστραφεί ο δρόμος. Στο σημείο αυτό άμεσα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να κατασκευαστεί τοιχίο αντιστήριξης. Για το πρόβλημα αυτό έχει επανειλημμένα ενημερωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο κοινοτικός δρόμος στο σημείο μεταξύ των οικιών Σπύρου Ταπραντζή και κληρονόμων Φωτίου Χαντζή έχει επισκευαστεί πρόχειρα με τσιμεντόλιθους, χωρίς να προηγηθεί μελέτη και η απαιτούμενη στέρεη κατασκευή, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνος.

Επίσης: 1) Ο Σύλλογός μας με επιστολή του στο Δήμο Ξηρομέρου ζήτησε να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο τα τέσσερα (4) κοινοτικά αγροτεμάχια και το ακίνητο της Στρατώνας, που διεκδικεί η Εκκλησία, ώστε να κατοχυρωθούν τα συμφέροντα της Κοινότητας και του Δήμου. Για το θέμα αυτό δεν έχουμε καμία ενημέρωση. 2) Πρέπει να αφαιρεθούν από το Κυπαρίσσι της Πλατείας τα ξερά κλαδιά με τη βοήθεια της πυροσβεστικής. 3) Να κοπούν τα έξι (6) μεγάλα πεύκα που βρίσκονται στην αυλή του Δημοτικού σχολείου και είναι επικίνδυνα για τη ΔΕΗ και στη θέση τους να φυτευτούν νέα. 4) Ν’ αφαιρεθούν οι επικίνδυνες πέτρες από το ερειπωμένο σπίτι των κληρονόμων Ιωάννη Σώλου κι εκείνες που έπεσαν κατά την καταιγίδα της 8/7/2022 κι έκλεισαν το δρόμο κι ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα. 5) Να εξασφαλισθεί η παροχή νερού στους κατοίκους που μένουν σε μεγάλο υψόμετρο μέσα στο χωριό. 6) Να δρομολογηθεί μικρό απορριμματοφόρο αυτοκίνητο για την αποκομιδή των απορριμμάτων μέσα από το χωριό για να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι να μεταφέρουν τα σκουπίδια από μεγάλες αποστάσεις. 7) Στη νέα παιδική χαρά να γίνει η Πιστοποίηση από Ανεξάρτητο Διαπιστευμένο Φορέα για το αν υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας και στο γήπεδο 5Χ5, που έγινε χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότησή του από τις αρμόδιες αρχές. 8) Για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου και της Βιβλιοθήκης πιστεύουμε ότι η κατάλληλη λύση είναι να κατασκευαστεί μια μεγάλη αίθουσα πάνω από το υπάρχον Κοινοτικό κατάστημα. Ο Σύλλογός μας κατέθεσε την μελέτη του έργου αυτού, που είναι δωρεά του μέλους μας Δημητρίου Β. Κίσσα, τοπογράφου μηχανικού. 9) Να γίνει ηλεκτροφωτισμός στην περιοχή Λακαφίλη στο δρόμο από το παλιό πρατήριο μέχρι την οικία Σπύρου Δημ. Ζορμπά. 10) Να περιφραχθεί ο χώρος που ήταν παλιά χωματερή και να μπει πινακίδα ότι απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών.

 

Είναι γεγονός ότι το χωριό μας, εκτός από την έλλειψη των παραπάνω έργων, υποφέρει από ένα μεγάλο πρόβλημα που λέγεται πόσιμο νερό κι ένα δεύτερο, την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, που κατά κοινή ομολογία είναι το κορυφαίο πρόβλημα του χωριού.

Είναι αλήθεια ότι στο χωριό μας στις δύσκολες στιγμές ομονοούμε και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όπως έγινε πριν μερικά χρόνια με τα βιορευστά. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται μόνο μία φορά ή όταν υπάρχει κίνδυνος. Πρέπει οι φορείς του χωριού (Κοινότητα, Σύλλογοι) να συνεργάζονται όλο το χρόνο για όλα τα προβλήματα, όπως γίνεται και στα περισσότερα χωριά της χώρας μας, όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός Σύλλογοι.

 

Χρυσοβίτσα 17/8/2024

Θεόδωρος Δημ. Γεωργούλας

 

Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων

Ξηρομέρου «τα Κόροντα»


Στη Δικαιοσύνη η αυθαιρεσία με τις παράνομες συνδέσεις ύδρευσης

Του Θωμά Μπαρμπαρούση

 

Το δρόμο της εισαγγελικής παρέμβασης παίρνει η πρωτοφανής κατάσταση της αυθαιρεσίας στη διαχείριση του πόσιμου νερού στο Ξηρόμερο. Με την Δημοτική Αρχή να μην είναι σε θέση, ή να μην θέλει-το πιο πιθανό- την ριζική αντιμετώπιση του  φλέγοντος ζητήματος και μάλιστα σε μια εποχή λειψυδρίας, που απειλεί να μονιμοποιηθεί, δημότης του Ξηρομέρου που υφίσταται και ο ίδιος τις επώδυνες συνέπειες της λειψυδρίας και της κακής ποιότητας του πόσιμου νερού, προχώρησε σε σχετική καταγγελία προς κάθε αρμόδιο και πρωτίστως προς την Δημοτική Αρχή.

 

Η καταγγελία έφθασε-σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προερχόμενες  από άτομο που θέλησε να παραμείνει υπό καθεστώς ανωνυμίας- στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου, που έχει επιληφθεί του θέματος  και δόθηκε εντολή για την διερεύνηση της βασιμότητάς της.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα των παράνομων συνδέσεων, ο αριθμός των οποίων είναι άγνωστος- ενδεχομένως και στους αρμόδιους του Δήμου- αλλά και για την χρησιμοποίηση του εν  ανεπαρκεία πόσιμου νερού, για το πότισμα καλλιεργειών και κοπαδιών.

Πράγμα που δείχνει και την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής, που ποτέ δεν την απασχόλησε το θέμα  και ποτέ δεν μπήκε στα πλάνα της η λειτουργία γεωτρήσεων , ει δυνατόν και σε κάθε χωριό, που να προορίζονται για τους κτηνοτρόφους και τα κοπάδια τους αλλά και για όσους θέλουν να ποτίσουν κάποιες καλλιέργειες.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος της λειψυδρίας και οι κτηνοτρόφοι και κάποιοι καλλιεργητές θα έλυναν μόνιμα το πρόβλημά τους με κόστος χαμηλό και έσοδα για τον Δήμο , που θα ανταποκρίνονταν μόνο στα λειτουργικά έξοδα λειτουργίας και συντήρησης της κάθε γεώτρησης. Μάλιστα η λειτουργία μικρών φωτοβολταικών πάρκων για τις ανάγκες και μόνον των γεωτρήσεων σχεδόν θα μηδένιζαν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν όλα αυτά είναι εφικτά ;Προφανώς και είναι. Πόσο μάλλον που ο Δήμος θα μπορούσε να εντάξει σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα , που χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της Κεντρικής Εξουσίας. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται πλάνα, σχέδια και συνειδητοποίηση ότι το αγαθό του νερού , με το πέρασμα του χρόνου, θα καθίσταται εν ανεπαρκεία.

Δυστυχώς,  στο Δήμο περί άλλων τυρβάζουν και προς το παρόν ασχολούνται με τα πανηγύρια, τις αγκαλίτσες και τις κωλοτούμπες και τις Δημόσιες Σχέσεις.

Σε ότι αφορά στην καταγγελία έγινε στις αρχές Ιουλίου και απευθύνεται προσωπικά στον Δήμαρχο ενώ κοινοποιήθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους, τους αντιδημάρχους, τον Περιφερειάρχη,  την εισαγγελία Μεσολογγίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τα κόμματα της Βουλής ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Είναι πολύ πιθανόν το θέμα να φθάσει στη Βουλή καθώς ο καταγγέλλων έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δικαιολογημένα αναρωτιέται κάποιος γιατί η Αντιπολίτευση δεν το έφερε προς συζήτηση.

 Πάντως η Δημοτική Αρχή φαίνεται να έχει θορυβηθεί από την έκταση που πήρε και πρόκειται να πάρει και έσπευσε σύμφωνα με πληροφορίες μας να μπαλώσει  τα αμπάλωτα κόβοντας, προς το παρόν, κάποιες συνδέσεις, οι οποίες , προφανώς θα επανέλθουν μόλις κοπάσει ο θόρυβος.

Μάλιστα δεν ανακοίνωσε πρόστιμα για τους παρανομούντες ούτε διευκρίνισε τις προθέσεις της για την ποινική μεταχείρισή τους. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή θέλει να προφυλάξει τα νώτα της και τους  εκλεκτούς παρανομούντες ψηφοφόρους.

Άλλωστε, αν έπραττε κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να αυτοκτονούσε, αφού η Δημοτική Αρχή φέρει τεράστια και την πρώτη ευθύνη για το καθεστώς ανομίας, που υπάρχει στην ύδρευση.

Σε κάθε περίπτωση, στο άμεσο μέλλον θα φανεί εάν τα πράγματα στη θέση τους, ή θα συνεχίσει το ίδιο και χειρότερο καθεστώς. Τα πάντα εξαρτώνται, εν προκειμένω, από τις αποτελεσματικές και σωστές

Καιρός να μιλάμε έξω από τα δόντια, με λόγια καθαρά και σταράτα......

Του Θωμά Μπαρμπαρούση

Παρακολουθώ ανελλιπώς τις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου, είτε πρόκειται για τακτικές, είτε λογοδοσίας κλπ προκειμένου να μορφώσω γνώμη για τα τεκταινόμενα, εν γένει, στην περιοχή , αλλά και για τα μείζονα προβλήματά της.....

Το ίδιο έκανα και χθες, αλλά ομολογώ ότι δεν άντεξα να  παρακολουθήσω έως το τέλος γιατί ένιωσα τον εαυτό μου να εμπαίζεται και να αντιμετωπίζεται -επιτρέψτε μου την φράση- '' ως πρόβατο'', που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται στον περίγυρό του και κάποιοι -έτσι πιστεύουν- ότι μπορούν να με οδηγήσουν, όπου και όπως αυτοί κρίνουν και επιδιώκουν.

Την άποψή μου , γνωρίζω ότι πολλοί τη συμμερίζονται και θεωρώ , πλέον, ότι θα πρέπει να υπάρξει  αντίδραση, ώστε το Ξηρόμερο να βελτιωθεί και ανακάμψει.

Και για να μην μακρηγορώ επισημαίνω, εν συντομία, τις διαπιστώσεις μου , που, προφανώς, είναι και διαπιστώσεις άλλων :

-----Δύο ήταν τα σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Η ερώτηση Πανταζή για το πάρκο Αστακού και την δημιουργία πάρκινγκ στην είσοδο της Πόλης και η ερώτηση Ζώγα για την διαχείριση του Νερού,  τις παράνομες συνδέσεις κλπ.

Αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση  και ταυτόχρονα  έντονο προβληματισμό -και γιατί όχι δυσπιστία-είναι η απουσία του καθύλην αρμόδιου για την ύδρευση  Αντιδημάρχου κ. Μακρή. Σε μια περίοδο, όπου η υπόθεση του νερού είναι καίριας σημασίας, λόγω της λειψυδρίας και των παράνομων συνδέσεων υδροδότησης, δεν ακούστηκε η άποψη του πιο αρμόδιου για το θέμα Αντιδημάρχου. Πως να εξηγήσει κανείς αυτή την πρακτική ; Για πιο λόγο δεν παρέστη ο κ. Μακρής ; Γιατί η Αντιπολίτευση δέχθηκε να συζητηθεί το θέμα, εν τη απουσία Μακρή, ο μόνος που , εξ αντικειμένου είναι γνώστης του θέματος ;

Μοιραία, λοιπόν, έγινε - όπως άλλωστε ήταν φυσικό- μια συζήτηση ''κολοβή', χωρίς να φωτισθεί κάποιος, και χωρίς να δοθούν απαντήσεις και πληροφορίες, που οι Ξηρομερίτες ανέμεναν για το τόσο καυτό θέμα του νερού.

---Ο δήμαρχος κ. Τριανταφυλλάκης, από την πλευρά της Συμπολίτευσης ''πήρε πάνω του'' το θέμα επισημαίνοντας ότι γίνονται έλεγχοι για τον εντοπισμό των παράνομων συνδέσεων, αλλά πολλές από αυτές καταλήγουν σε χωράφια που δεν μπορούν να εντοπισθούν, λόγω του ότι το λάστιχο μεταφοράς του νερού είναι θαμμένο στο έδαφος.......

Θέλει, αλήθεια,  ο κ. Δήμαρχος να πιστέψουμε την εκδοχή αυτή όταν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων  είναι απόλυτοι γνώστες για το τι επικρατεί στο χωριό τους και ενδεχομένως κάποιοι να αποδέχονται τις ενέργειες των συγχωριανών τους για τις παράνομες συνδέσεις;  Προσωπικά, αρνούμαι να πιστέψω, ότι οι Κοινοτάρχες έχουν άγνοια . Οι πληροφορίες μου λένε το αντίθετο. Και μάλιστα , πολλές φορές, γίνονται συζητήσεις στα καφενεία των χωριών  με  αναφορές σε '' ονόματα και διευθύνσεις'' για τις παράνομες συνδέσεις.

 ''  Όλος ο κόσμος τόχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι ''....., όπως λένε στο Ξηρόμερο.

-------

Ο  κ.Δημήτρης Κομπλίτσης, από την πλευρά της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι ουδείς στο Ξηρόμερο πίνει νερό από την βρύση, καθότι σε όλα τα χωρία το νερό έχει γύψο, άλατα κλπ και οι Δημότες καταφεύγουν στο εμφιαλωμένο νερό.

Ο κ. Δήμαρχος χαρακτήρισε ''ψευδές'' αυτό που ανέφερε ο κ. Κομπλίτσης, ο οποίος , προς κατάπληξή μου εσιώπησε και δεν αντέδρασε, όταν ο κ. Δήμαρχος τον αποκάλεσε, ούτε λίγο ούτε πολύ ψεύτη....

Πέρα από την προσβολή που δέχτηκε , δεν μπήκε στον κόπο να ερωτήσει τον κ. Δήμαρχο, αφού το νερό είναι πόσιμο γιατί ο ίδιος πίνει πάντα εμφιαλωμένο νερό, και βέβαια και μέσα στο Συμβούλιο ;

Γιατί δεν τον κάλεσε να πιει νερό βρύσης δημόσια και ενώπιον κόσμου από βρύσες στον Αστακό, τη Μαχαιρά, τη Χρυσοβίτσα κ.α ώστε να πεισθούν οι κάτοικοι ότι όντως το νερό του δικτύου είναι πόσιμο ;

Ο κ. Στάικος, πάντως, το είχε κάνει όταν , στο παρελθόν , ετίθετο θέμα ποιότητας του πόσιμου νερού.

Προσωπικά, θα πεισθώ εάν ειδώ τον κ. Δήμαρχο να πίνει νερό βρύσης στον Αστακό, τη Χρυσοβίτσα , τη Μαχαιρά κλπ.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος , ιδού και το πήδημα... Και όχι μόνον αυτό αλλά ''η γυναίκα του Καίσαρος δεν αρκεί να είναι τιμία αλλά και να φαίνεται....''. Έτσι, στο πλατύ κοινό, δημιουργείται η εικόνα ότι ουδέν πρόβλημα υπάρχει με το νερό στο Ξηρόμερο , κόντρα στην οικτρή πραγματικότητα του μη πόσιμου νερού και των παράνομων συνδέσεων. Δηλαδή, ούτε γάτα , ούτε ζημιά.

Κατόπιν όλων τούτων, μπορεί κάποιος να βασίζεται σε  συμπολίτευση και Αντιπολίτευση ; Προσωπικά έχασα κάθε ίχνος εμπιστοσύνης.

 







1 σχόλιο:

  1. ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο