Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Αν γίνει το ΥΠΕΡΑΚΤΙΟ ΑΙΟΛΙΚΟ, «Ξεχνάμε» τον ΠΑΤΡΑΙΚΟ!

 Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου



Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Δημοτικός Σύμβουλος

Η κατάσταση είναι άκρως επείγουσα. Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σε απόσταση 1.850 μέτρων από τις ακτές του παραλιακού μετώπου από το Αντίρριο έως και την περιοχή μεταξύ των εκβολών του Ευήνου, ήτοι σε θαλάσσια έκταση 139 τετραγωνικών χιλιομέτρων,...

επίκειται η τοποθέτηση «συστήματος σταθερής έδρασης» υπεράκτιων ανεμογεννητριών με δυναμικό μέγιστης ισχύος μέχρι 695 MW. Γνωρίζοντας πως οι μεγαλύτερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες είναι των 15 MW, τότε δύναται να τοποθετηθούν έως 46 στην περιοχή μας, λίαν συντόμως!

 

Τι είναι το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο;

Η πρότυπη ανεμογεννήτρια αυτού του προγράμματος είναι η Vestas V-236 δυναμικότητας 15 MW. Έχει συνολικό ύψος 280 μέτρα, διάμετρο ρότορα 236 μ. και επιφάνεια σάρωσης 43,7 στρ. Ήτοι 100 μέτρα πιο πάνω από τη ψηλότερη ανεμογεννήτρια στην Ελλάδα σήμερα, τη Vestas V-150. Το ύψος της πλησιάζει το ύψος του Πύργου του Άιφελ. Στη Γερμανία για παράδειγμα, το ύψος των ανεμογεννητριών περιορίζεται στα 125 μέτρα όταν είναι ορατές από τις ακτές.

 Προκρίνεται ο Πατραϊκός γιατί έχει μικρό βάθος πυθμένα (69μ), ενώ οι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας «προτιμούνται» λόγω του λιμανιού της Πάτρας. Όσον αφορά δε το γιατί τόσο κοντά στις ακτές μας, η απάντηση είναι απλή και κυνική. Γιατί εσκεμμένα δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο. Μέχρι το 2050 οι ανεμογεννήτριες μαμούθ θα τοποθετηθούν σε απόσταση από 1 ναυτικό μίλι (ΝΜ), δηλ. 1.852 μ., έως 6 ΝΜ από τις ακτές του Αιγαίου, σε πλήρη αναντιστοιχία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο απόστασης από τις ακτές, που το 2020 ήτοι 23,3 χιλιόμετρα. Όμως στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί η Εθνική Χωρική Στρατηγική για το Θαλάσσιο Χώρο και τα αναγκαία Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια!

 

Οι επιπτώσεις;

Ο Πατραϊκός είναι μια κλειστή θάλασσα που περιβάλλεται από μια ευρύτερη περιοχή στην οποία ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών (Παναχαϊκό, Κλόκοβα, βουνά Ορεινής Ναυπακτίας). Ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που γειτνιάζει με περιοχές Natura (Εκβολές Εύηνου, Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου).

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μαμούθ στον  Πατραϊκό θα επιφέρει αλλοίωση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και διαταραχή των παραγωγικών δραστηριοτήτων της αλιείας, της ναυσιπλοΐας και του τουρισμού που είναι σημαντικές για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Η ίδια ΣΜΠΕ δεν το κρύβει.

 

Τα οφέλη;

Στην «ελεύθερη αγορά» παρά την είσοδο τόσων ΑΠΕ στο σύστημα και εκ των 3 δις εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν στα ύψη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 34% των Ελλήνων δεν ζει σε επαρκώς κλιματιζόμενο σπίτι τους θερινούς μήνες.

 

Τι κάνουμε;

Είναι θετικό πως όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, 14 Δήμοι του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου), έχουν λάβει αρνητικές αποφάσεις. Έπεται η σειρά μας αύριο.

Όμως αυτές οι αποφάσεις Θα φέρουν αποτέλεσμα μόνο αν οι πολίτες και οι φορείς κινητοποιηθούν. Η πρώτη Επιτροπή Αγώνα στην Αχαΐα είναι γεγονός και αντίστοιχη Επιτροπή πρέπει άμεσα να υπάρξει στην Αιτωλοακαρνανία, με άξονα τους δήμους Ναυπακτίας και Μεσολογγίου.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο