Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡΑΚΤΙΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ


Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατατέθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση το παρακάτω ψήφισμα ενάντια στη δημιουργία Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο.....

ΨΗΦΙΣΜΑ

της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Για την ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την εγκατάσταση γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο. Ο συνολικός σχεδιασμός εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ) και αποτελεί μια ακόμα επιδότηση  της κυβέρνησης, με τις ευλογίες της Ε.Ε., για την στήριξη της υλοποίησης των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων. Επενδύσεις, που ο λαός πληρώνει ξανά και ξανά, στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» και της «απελευθέρωσης» της, με το ρεύμα να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα.


Το συνολικό σχέδιο, προβλέπει την ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και το οποίο περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4GW. Ενώ, για την περιοχή του πατραϊκού κόλπου προβλέπει την εγκατάσταση πάνω από 50 τεράστιων ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 695 MW με έκταση 139τετραγ.χιλιομ. Η εγκατάστασή τους σχεδιάζεται να γίνει πολύ κοντά στην ακτογραμμή, δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, και θα είναι σταθερής έδρασης.


Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού, τόσο στην Αχαΐα όσο και στην Αιτωλοακαρνανία. Επιπλέον, τα όρια του ΥΑΠ είναι κοντά σε υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας του Κορινθιακού κόλπου, σε προστατευμένες περιοχές Natura 2000 και Ramsar, αλλά και περιοχές προστατευμένες για την πανίδα της περιοχής.


Στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» η χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη μετατρέπεται άναρχα σ’ ένα απέραντο αιολικό πάρκο. Αυτή η πολιτική στηρίζεται, όχι μόνο από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ενώ μιλούν για το περιβάλλον και την «πράσινη ενέργεια», είναι οι ίδιοι που το καταστρέφουν με κάθε τρόπο. Μολύνουν το έδαφος, τα ύδατα και τον αέρα, με συνοπτικές διαδικασίες αποχαρακτηρίζουν περιοχές Natura, στήνουν ανεμογεννήτριες στα καμένα.


Η ανάπτυξή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον.


Καλούμε το λαό της Δυτικής Ελλάδας, με την οργάνωση του και τις κινητοποιήσεις του να μπλοκάρει την εγκατάσταση του ΥΑΠ στον Πατραϊκό Κόλπο.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο.

Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική-λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.

Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο