Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

453η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΩΝ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ Ή ΛΕΠΑΝΤΟ 2024


Ο πολιτιστικός φορέας «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» που συμβάλλει με το έργο του στην ανάδειξη των περιοχών της δημοτικής ενότητας Οινιαδών και των νήσων Εχινάδων, διοργανώνει για 4η συνεχή φορά τις εκδηλώσεις μνήμης για την 453η επέτειο από την ιστορική ναυμαχία των Εχινάδων ή «Λεπάντο»....

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να αναδείξει την σημαντική αυτή μάχη που άλλαξε το ρου της ιστορίας και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης, που περιλαμβάνουν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους πεσόντες στην Ναυμαχία, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και ώρα 11:00, στον ιστορικό τόπο που διεξήχθη η ναυμαχία, στον όρμο Σκρόφα - περιοχή ΙΧΘΥΚΑ.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν :

· Ο «Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου», με επιδείξεις σκαφών OPTIMIST και κανόε – καγιάκ των παιδικών του τμημάτων.

· Η «Οινιαδών Ανάπτυξις» - ΑΜΚΕ, με ομιλία για το ιστορικό γεγονός.

· Η «Δράση Πολιτών Νεοχωρίου», με έκθεση φωτογραφίας τοπίων της περιοχής των Οινιαδών.

· Ο «Χορευτικός και Αθλητικός Όμιλος Νεοχωρίου» σε συνεργασία με την Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου κ. Παπαδημητρίου Κασσιανή, θα παραβρεθεί με φορεσιές εποχής και θα προσφέρει τοπικά κεράσματα στους παραβρισκόμενους.

· Ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου έχει αναλάβει τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου και την βελτίωση των δρόμων πρόσβασης.

Λίγα λόγια για την Ναυμαχία:

Σύμφωνα με της καταγραφές των ιστορικών, η Ναυμαχία έγινε το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 1571 μεταξύ του στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τον Ενωμένο στόλο του Ιερού Συνασπισμού (Holy League) της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Σαβοΐας, της Νεάπολης και Σικελίας και του Παπικού Κράτους που περιλάμβαναν στις τάξεις τους πλήθος Ελλήνων ποτισμένων με την επιθυμία της απελευθέρωσης του υπόδουλου έθνους και την ανασύσταση της Ρωμανίας. 

Η Ναυμαχία στην πραγματικότητα διεξήχθη όχι στη Ναύπακτο, αλλά στις νότιες Εχινάδες νήσους. Το μέτωπό της, αναπτύχθηκε στη νοητή ευθεία από τη νήσο Οξειά και το ακρωτήρι Σκρόφα ανατολικά, τη παραλία Διόνι και τη νήσο Μάκρη δυτικά και μέχρι τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι της Πελοποννήσου νότια. 

Τότε ο σημερινός Πατραϊκός Κόλπος και η ευρύτερη περιοχή ονομαζόταν Κόλπος του Λεπάντο καθώς η Ναύπακτος ή το πάλαι πότε Ενετικό Λεπάντο ήταν η έδρα του Οθωμανικού Στόλου που εποφθαλμιούσε την επέκταση στη Δύση. Έτσι λόγω της σημασίας του χαρακτηριστικού αυτού επικράτησε το όνομά “Κόλπος της Ναυπάκτου” σε ολόκληρο το χώρο. 

Η ναυμαχία του Λεπάντο συγκαταλέγεται στις μεγάλες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας και η συντριβή τής μέχρι τότε ανίκητης τουρκικής αρμάδας από τον συμμαχικό στόλο των χριστιανικών κρατών της Ευρώπης, ανέκοψε την διείσδυση των Οθωμανών στο Ιόνιο και την δυτική Μεσόγειο, γεγονός καθοριστικό για την Δύση.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Πολιτιστικού Φορέα «ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο