Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Προχωρούν οι μελέτες για την προστασία και ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλιό Βασιλόπουλο.


       Προχωρούν οι μελέτες ωρίμανσης για την προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλιό Βασιλόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες με την στατική - γεωτεχνική και την αρχιτεκτονική αποτύπωση, που αφορούν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Το συνολικό ποσό για τις μελέτες είναι 30.000€.


Υπενθυμίζεται πως η διάσωση και ανάδειξη του μοναδικής ομορφιάς, Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλιό Βασιλόπουλο, είναι μία από τις προτεραιότητες του Δημάρχου κ. Τριανταφυλλάκη. Για να υλοποιηθούν οι μελέτες υπήρξε η συνεργασία με τον Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό, την κ. Ολυμπία Βικάτου τότε προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, και σήμερα, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Δημάρχου:  

Προχωράνε οι μελέτες για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλιό Βασιλόπουλο (στατική-αρχιτεκτονική-γεωτεχνική).
Ευχαριστούμε πολύ την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και την αρμόδια Υπουργό, κα Λίνα Μενδώνη, για την συνεργασία και την υποστήριξη .
 
 Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, κηρύχθηκε από την Δ/νση Βυζαντινών Μνημείων, ως μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. 
Πρόκειται για τρίκλητη βασιλική ηπειρωτικού τύπου. Στα ανατολικά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες. 
Ο Ναός χρονολογικά ανάγεται στα τέλη του 19ου , αρχές 20ου αιώνα και είναι λιθόκτιστος και σοβατισμένος εσωτερικά και εξωτερικά.


 



4 σχόλια:

  1. Παναγιώτης Ηλ. Χολής18 Σεπτεμβρίου 2024 στις 3:26 μ.μ.

    Το πρώτο, από τα πολλά στάδια που χρειάζεται ο Ναός για να επισκευαστεί ολοκληρωτικά.
    Ο Ναός είναι μοναδικός και όμοιό του δεν υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο. Ήταν ξεχασμένος και αδικημένος και με την μελλοντική προσπάθεια, όλων όσων ενδιαφέρονται, υπάρχει ελπίδα διάσωσής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΝΟ ΕΣΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβερός Ναός, στολίδι!!!
    Συγχαρητήρια στον δήμαρχο καί όλους τους συνεργούς στην αναστήλωση και ανακαίνιση του Ναού.
    Κρίμα που τόσα χρόνια ήταν εγκατεστημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο