Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Μνήμες και ιστορίες από έναν τσέλιγκα 90 ετών | Νοσταλγία για μια άλλη εποχή


Greek Village Life

Συγκίνηση και χαμόγελα | Μια ανέλπιστη επίσκεψη στην Άνω Κλειδωνιά

Ένα ταξίδι στην Άνω Κλειδωνιά Κόνιτσας έγινε αφορμή για μια συγκινητική συνάντηση με το παρελθόν. Ο αγέρωχος τσέλιγκας κύριος Νίκος και η σύζυγός του Ελευθερία, μας άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους, δύο χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία.....

Μετά το ζεστό καλωσόρισμα και το σπιτικό γλυκό του κουταλιού, ο κύριος Νίκος ξεδίπλωσε μνήμες μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής που τα βουνά γύρω από το χωριό έσφυζαν από ζωή, γεμάτα γιδοπρόβατα. Μιας εποχής που η κατασκευή ενός σπιτιού ήταν ένας άθλος, με τα υλικά να μεταφέρονται με κόπο, συχνά στην πλάτη των ίδιων των ανθρώπων.

Σήμερα, ο κύριος Νίκος περνά τις μέρες του φροντίζοντας τον κήπο του, μια όαση γαλήνης στο ήσυχο χωριό. Η απουσία ζώων είναι μια υπενθύμιση της ανισορροπίας που έχει δημιουργηθεί στη φύση, με τα άγρια ζώα να έχουν πολλαπλασιαστεί και να προκαλούν ζημιές.

Η επίσκεψή μας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για το ζευγάρι. Φεύγοντας μας φίλεψαν με την παραδοσιακή γενναιοδωρία που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Δώσαμε την υπόσχεση να ξανασυναντηθούμε την επόμενη χρονιά, μια υπόσχεση που σφραγίζει τη σύνδεσή μας με αυτό το ζευγάρι και την ιστορία που κουβαλούν.

Η συνάντηση με τον κύριο Νίκο και την Ελευθερία ήταν ένα ταξίδι στον χρόνο, μια υπενθύμιση της αξίας της παράδοσης και της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο