Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΛΩΝ 2024


 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΛΩΝ 2024

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ   ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ   Αιτωλικό  9  Σεπτεμβρίου 2024

«ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»     Προς:   α.    Όλα τα Μέλη και Φίλους  

Πληροφορίες: Πρόεδρος                           του Συνδέσμου μας

Χρήστος Γερ. Σιάσος                          β. Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο

Σταυροπούλου 1, τ.κ. 30200                                                                                                                                                                                                                         

mail: siasoschristos@gmail.com                                

Κιν. 6972706793                                            

                                                                                                                                  

Θέμα: Οκτώ χρόνια αδιάκοπης Θρησκευτικής – Πολιτιστικής προσφοράς του Συνδέσμου μας στον τόπο μας και όχι μόνο.,,,,,

Ο Σύνδεσμός μας ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια, μετά από πρωτοβουλία επιφανών Συμπολιτών μας, Κληρικών και λαϊκών από όλο το Νομό και οι προσδοκίες - δραστηριότητές του  ήταν και παραμένουν πολύ μεγάλες. 

Τούτος εδώ ο παινεμένος και όμορφος τόπος που εμείς ζούμε, είναι ευλογημένος.  Η Αιτωλοακαρνανία των Αγίων και των Δασκάλων του Γένους, χαρακτηρίζεται ως Αγιοτόκος, ως τόπος αγώνων και θυσιών και  έγραψε λαμπρή ιστορία.

Εδώ γεννήθηκαν, ο προστάτης Άγιός μας Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός, ο Χρύσανθος,  αδελφός του Αγίου Κοσμά, ο Άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης, το σύνολο των Αγίων μας είναι δέκα εννέα. 

Ο Όσιος Ευγένιος Ιωαννούλιος ή Γιαννούλης ο Αιτωλός, που ο Σύνδεσμός μας φέρει το όνομά Του γεννήθηκε στις αρχές του 1597 στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε από τον Ιερομόναχο Αρσένιο στο Μοναστήρι της Ιεράς Μονής Βλοχού. Το 1616 βρίσκεται στην Ιερά Μονή Τατάρνας όπου χειροτονήθηκε Διάκονος. Το 1626 πηγαίνει στην Ιερά Μονή της Παναγίας στη Βαρνάκοβα για περισσότερη μόρφωση από τον καλογεροδιδάσκαλο Καλλίνικο. 

Μετά από πολύχρονη περιπλάνηση στα μεγάλα Θρησκευτικά κέντρα της εποχής εκείνης έρχεται στην Πατρίδα του την Αιτωλοακαρνανία και ιδρύει Σχολεία, στο Αγρίνιο, στο Αιτωλικό, στο Μεσολόγγι. Στο Αιτωλικό έμεινε πολύ χρόνο διδάσκοντας στη Σχολή που ίδρυσε. Μαθητές του μεταξύ των άλλων ήταν, ο Γρηγόριος Μάνεσης και ο Επίσκοπος Αγράφων Ιάκωβος. Ο Ευγένιος φρόντισε και έφερε καταξιωμένους Δασκάλους στη Σχολή του Αιτωλικού η οποία λειτουργούσε ανελλιπώς για διακόσια περίπου χρόνια. 

Ο Όσιος Ευγένιος πεθαίνει στις 5 Αυγούστου 1682 στην Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής, στη Γούβα των Βραγγιανών, όπου ασκήτεψε και δίδαξε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. 

Ο Σύνδεσμός μας, από ιδρύσεώς του έχει ως σκοπό την ανέγερση παρεκκλησίου στο Αιτωλικό. Όλα αυτά τα χρόνια έχει στο ενεργητικό του πλειάδα Θρησκευτικών – Πολιτιστικών υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις. 

Με την ίδρυση του Συνδέσμου μας, ο Αιτωλικιώτης Αγιογράφος Κόκκαλης Φώτης αγιογράφησε τον Όσιο Ευγένιο κρατώντας στο χέρι Του τη Σχολή του Αιτωλικού. Την εικόνα αυτή την πρόσφερε αφιλοκερδώς στο Σύνδεσμό μας την οποία την έχουμε στα έγγραφά μας, την τυπώσαμε και την προσφέρουμε ως ευλογία στους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις μας. Για την προσφορά του αυτή ο Σύνδεσμό μας, αφού τον ευχαρίστησε τον τίμησε κάνοντάς τον Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου μας.  

Στην αρχή κάθε χρόνο και στην αίθουσα της Χριστιανικής Στέγης Αιτωλικού πραγματοποιεί την εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας με πλούσιο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ιεροψαλτών Μεσολογγίου και Περιχώρων με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Γιάννη Δακαλάκη και τη Σχολή ΕΠΑΣ/ΟΑΕΔ Μεσολογγίου. Στους συμμετέχοντες, με απόφαση του Δ.Σ. χορηγούνται Έπαινοι.

Κάθε χρόνο συμμετέχουμε στις Γιορτές Εξόδου Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων στον Κήπο των Ηρώων.

Τον Οκτώβριο του 2016 συμμετείχαμε στο 5ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Φιλοσοφία και Κοσμολογία» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη. 

Δημοσιεύσαμε ψήφισμα για τον ξαφνικό θάνατο του Αείμνηστου Καθηγητή Αθανάσιου Παλιούρα, μέλους του Συνδέσμου μας.

Δημοσιεύσαμε ψήφισμα για τη Μακεδονία μας τονίζοντας ότι είναι μία και μοναδική και αυτή είναι Ελληνική.

Πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία τιμητική εκδήλωση προς τιμή του αείμνηστου Ιερομόναχου Ιεροθέου Σπανομήτσου Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Ελεούσας Αιτωλικού.

Στις 14 Ιανουαρίου 2018 τιμούμε με τον Τίτλο του Επίτιμου Προέδρου τον Αείμνηστο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά Παπαχρήστο για την προσφορά του στον Σύνδεσμό μας.

Πραγματοποιούμε εκδήλωση Μνήμης στον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης, και Αλμωπίας Καλλίνικο Πούλο, Άγιό μας, στο Θέρμο με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας αείμνηστου Κοσμά και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ, Κληρικών και πλήθους πιστών.

Συμμετέχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Πραγματοποιούμε εκδήλωση και προσφέρουμε Τιμητική Διάκριση στην αείμνηστη Ηγουμένη Βερονίκη Καμζέλα της Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών Μεσολογγίου.

Πραγματοποιήσαμε παρουσιάσεις βιβλίων, στο Αγρίνιο, στον Αη Συμιό, στην Αθήνα, στο Θέρμο κλ.

Συμμετέχουμε μαζί με το Δήμο Αγρινίου, την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και τη Χορωδία «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» στην Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο Αθηνών, ψάλλοντας τα Κάλαντα.

Σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου και υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πραγματοποιούμε ημερίδα στο Αγρίνιο και με ψήφισμα αιτούμαστε την ονομασία της Σήραγγας της Κλόκοβας σε «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» ο φάκελος μαζί με την Ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλαδος, αρ. πρωτ. 104/9-2-2017 και των επιστολών, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη βρίσκεται στο Υπουργείο Μεταφορών, αρ. πρωτ. 269604/1-9-2022.

Εκκρεμή αίτημά μας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την πραγματοποίηση Ντοκιμαντέρ στην  εκπομπή του Χρήστου Μυλωνά «Από τόπο… σε τόπο» της τηλεόρασης της Βουλής με θέμα: «Δημιουργία Ντοκιμαντέρ των ιστορικών Μοναστηριών του Νομού μας κατά την Επανάσταση του 1821»

Κάθε χρόνο, 4 & 5 Αυγούστου μνήμη του Οσίου Ευγενίου, πραγματοποιούμε  στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Αιτωλικό, διήμερο λατρευτικών εκδηλώσεων με Αρτοκλασία και ομιλίες με εκλεκτούς ομιλητές όπως, τους κ.κ.  Ιατρό – Θεολόγο Παντελή Λεονάρδο, τους Καθηγητές Σπύρο Παπαθανασίου, Φώτη Μάλαινο, Γιάννη Κωστάκη, Διονύση Μπερερή καθώς και την χορωδία «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» με Χοράρχη την κ. Χρυσούλα Τασολάμπρου.  

Στις 11 Φεβρουαρίου 2023 ο νέος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευλόγησε την κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Αιτωλικό όπου και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και τους μελλοντικούς προγραμματισμούς του Συνδέσμου μας. 

Αγαπητά Μέλη και φίλου του Συνδέσμου μας, σας ευχόμαστε καλό Φθινόπωρο, καλή Εκκλησιαστική χρονιά, πάντα με Υγεία προσωπική και οικογενειακή, καλές και όμορφες εκδηλώσεις να έχουμε. 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος


Χρήστος Γερ. Σιάσος

Καθηγητής - Συγγραφέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο