Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ-''Μάνα εξ ουρανού'' για τους καπνοκαλλιερητές του Ξηρομέρου



Γράφει-Σχολιάζει 
ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Τρεις του Σεπτέμβρη του 1974 ο Μεγάλος, ο παγκοσμίου εμβέλειας  ηγέτης, Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα-Πολιτικό κόμμα, που έμελλε να αλλάξει τον πολιτικό ρου της χώρας και να δημιουργήσει ελπίδες και προοπτική για τον ελληνικό λαό, που μέχρι τότε καταδυναστευόταν από την Χούντα και τις σκληροπυρηνικές Δεξιές Κυβερνήσεις.......


Βάλσαμο για τους κατατρεγμένους, αδύναμους και φτωχοποιημένους Έλληνες, που ένοιωσαν το ΠΑΣΟΚ και τον ηγέτη του ως ''μάνα  εξ ουρανού''.
Ξεπέρασαν, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το όριο της φτώχειας και άφησαν πίσω τους την πείνα, από την οποία υπέφεραν δεκαετίες ολόκληρες.
Είδαν την αγροτική τους παραγωγή να αξιοποιείται και άφησαν οριστικά και αμετάκλητα, πίσω τους τις εικόνες να θάβουν την παραγωγή τους, ή να αναγκάζονται να καίνε τον μόχθο τους, όπως συνέβαινε με τα καπνά του Ξηρομέρου.
Θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου οι εικόνες , όπου στο Κέντρο του χωριού μου, τη Μαχαιρά, οι δύσμοιροι καπνοκαλλιεργητές έφερναν την σοδειά τους την οποία παρέδιδαν σε κυβερνητική Επιτροπή, και η οποία τα έκαιγε, γιατί ήταν αδύνατη η απορρόφησή τους από το εμπόριο. Έτσι όριζαν οι μεγαλοκαπνέμποροι εκείνης της εποχής και έτσι έπρατταν οι τότε κυβερνήσεις.
Μνήμες, που σημάδεψαν τη ζωή μου, όπως και τη ζωή άλλων νέων , που πήραν των ομματιών τους και αναζήτησαν ελπίδα σωτηρίας σε άλλα μέρη, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Αυτό το απάνθρωπο , αντιοικονομικό και αντιπαραγωγικό μοντέλο το ανέτρεψε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι σοδιές έπαψαν, πλέον, να καταλήγουν στις χωματερές, ή στην πυρά. Να γιατί κάποιοι έπιναν και πίνουν νερό στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και του Α. Παπανδρέου.
Ιστορικές θα μείνουν οι αλλαγές που επέφερε το ΠΑΣΟΚ στην ελεύθερη έκφραση , τα δικαιώματα όλων των πολιτών , την ισότητα ανδρών και γυναικών κλπ.
Στην ιστορία θα μείνει και η αγέρωχη και ελληνική  εξωτερική πολιτική, που έκαναν τον Α. Παπανδρέου ηγέτη παγκοσμίου κύρους και αναγνωρίσιμο ακόμη και στο τελευταίο σημείο του πλανήτη.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, γνωστή ως Σιδηρά κυρία, Πρωθυπουργός της Βρετανίας και άσπονδος ΄΄ φίλος΄΄ του Α. Παπανδρέου-  άκουγε το όνομά του και χοροπηδούσε από τα νεύρα της- σε μια κρίση ειλικρίνειας,  αποκάλεσε τον Α. Παπανδρέου Χαρισματικό ηγέτη.














15 σχόλια:

  1. Γράψε την αλήθεια. Κύριε Θωμά , οι σοδειές δεν καίγονταν γιατί οι αγρότες έπαιρναν για τον καπνό επιδότηση υψηλή από την ΕΟΚ ( ευρωπαϊκή ένωση ) που έβαλε την χώρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και που ο μεγάλος ηγέτης ο δικός σου Άνδρεσς ήταν αρνητικός στο να μπει η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο!! Αυτό θα πει αδέσμευτη και αντικειμενική δημοσιογραφία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι να πρωτοθυμηθουμε,, Αναγνωριση εθνικης αντιστασης, Νομος για την ισοτητα των γυναικων, ΑΤΑ, καταργηση του φακελλωματος των πολιτων, ΕΣΥ, η πρωτη χωρα που αναγνωρισε την PLO, , Κινημα Αδεσμευτων, ,νεο αμυντικο δογμα , λειτουργια των ΚΕΠ, συνταξεις στις Αγροτισες,Λεσχες φιλιας στους Δημους, συνδικαλιστικος νομος 1264,,,ΜΟΠ, τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου,την κατάργηση των «κοινωνικών φρονημάτων»,, την Αποκέντρωση με τους βαθμούς Αυτοδιοίκησης, την αποκατάσταση αναλογικών μισθών και συντάξεων, και πολλα πολλα αλλα ΧΡ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Χ. Μπόνη σοσιαλιστή ,
      ξέχασες να μας πείς για τα, μνημονια
      και την Συνεργασία το 2012 με την ΔΕΞΙΑ ;

      Διαγραφή
    2. κ. Χ. Μπόνη σοσιαλιστή ,
      ξέχασες να μας πείς για τα, μνημονια
      και την Συνεργασία το 2012 με την ΔΕΞΙΑ ;

      Διαγραφή
    3. Κύριε Μπόνη γιατί να έλθουμε εμείς οι Συριζέοι στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη
      και να μήν ελθετε εσείς του ΠΑΣΟΚ στον Κασσελάκη
      δέν κατάλαβα,
      είναι πιό δημοκρατικός λές , ο Ανδρουλάκης απο τον Κασσελάκη ;
      Εκτός και άν θέλεις κύριε Μπονη τον προοδευτικό άνθρωπο και πολιτικό Αλέξη Τσίπρα
      για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
  4. ΠΑΣΟΚ ΜΝΗΜΌΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΊΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έμαθε τον Έλληνα στη διαφθορά, στο τεμπελιό και στο εύκολο κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΣΟΚ?είναι ακόμα δεν ήταν ελιά? Κάντε το ξανα ελιά τόσο ακριβό που είναι το λάδι έτσι θα πάρει αξία και σαν κόμμα,!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θυμαμαι το εξω οι βασεις του θανατου εοκ και νατο το ιδιο συνδυκατο κατεστρεψε την ελληνικη οικογενεια ερημωσε τα χωρια κατηργησε ελεγκτικους μηχανησμους για να επελθει η σαπιλα και η διαφθορα πηρε τα μεσογειακα προγραματα τα πακετα ντελορ και μοιρασε και ενα ξεροκοματο στους αγροτες κατεστρεψε τις μεγαλες εργοστασιακες μοναδες πειραικη πατραικη και ποσες αλλεσακομα νατον θυμαστε με νοσταλγια…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σταματησα να διαβαζω οταν ειδα<>να ειστε καλα με κανατε και γελασα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε.Ο.Κ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΟΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΗΚΗ ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΛΑΣ ΘΥΜΑΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ《 ΠΡΟΩΔΕΥΤΙΚΟΥΣ》ΣΗΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΟΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.ΤΟ ΒΡΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΟΥ ΒΓΕΝΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΡΩΤΑΓΑΝΕ ΜΠΗΚΑΝ Η ΕΠΗΔΟΤΗΣΗΣ.ΧΑΧΑΧΑΧΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα μας κυβε
    Ρνησσουν πάλι οι πρρασινοφρουροι ωχ τη μας περιμενει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ζήτω τα λουλούδια του ΠΑΣΟΚ που καταληστεψαν την ερμη ελλαδιτσα μας με ασημένιες μπουμπουνιερες στο Παρίση στο γάμου του Άκη οι άλλοι Γιάννος Μαντέλης Νεονακης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο