Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

H Ελλάδα Πρωταγωνιστεί στην Ευαισθητοποίηση για τις Βιομηχανικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

 


Ενημέρωση στον ΟΗΕ έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία

υποστηριζόμενη από 160 Διεθνείς Οργανισμούς και προβολή από το BBC.
 
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2024. Τις τελευταίες μέρες, η παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες και η προσοχή της διεθνούς ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα έντονες, μέσα από δύο πρωτοβουλίες με ελληνικές ρίζες. 
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνικής καταγωγής Εύα Δουζίνα, Πρόεδρος του Ιδρύματος Rauch, απέστειλε επιστολή(Δείτε εδώ) στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), .....
με την υποστήριξη 160 υπογραφών από οργανώσεις και κοινότητες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων οι BlueMarine Foundation, Greenpeace Africa, Patagonia και Mission Blue, ζητώντας να εξαιρεθεί η καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών από τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια. Η επιστολή υπογραμμίζει τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών, όπως η καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας, οι μαζικοί θάνατοι ψαριών και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και φορμαλδεΰδης. Όλα τα στοιχεία βασίζονται σε εμπεριστατωμένες μελέτες διεθνώς αναγνωρισμένων ιδρυμάτων και φορέων, όπως οι Feedback Global, 
Greenpeace και Changing Markets.

Παράλληλα, η κα Δουζίνα παραχώρησε συνέντευξη στο BBC, σε εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως, όπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, ανέλυσε τις σοβαρές επιπτώσεις της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας και την ανάγκη για αυστηρότερες προδιαγραφές.
Στο πλαίσιο της συνέντευξής της, η κα Δουζίνα επεσήμανε: «Η βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες. Πρέπει να προωθήσουμε βιώσιμες μορφές υδατοκαλλιέργειας που δεν επιβαρύνουν το οικοσύστημα.»
Ανάμεσα στα αποτελέσματα των διεθνών μελετών τα οποία επισημαίνονται στην επιστολή και τη συνέντευξη της κας Δουζίνα περιλαμβάνονται: 

  • Αύξηση των Επιβλαβών Εξάρσεων Φυτοπλαγκτόν: Η καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών συμβάλλει στην αύξηση των επιβλαβών εξάρσεων φυτοπλαγκτόν, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
  • Καταστροφή των Λιβαδιών Ποσειδωνίας: Οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν αρνητική επίδραση στα λιβάδια Ποσειδωνίας, στο «μαιευτήριο» του βυθού.
  • Μαζικοί Θάνατοι Ψαριών: Σοβαροί μαζικοί θάνατοι ψαριών έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές.
  • Υπερβολική Χρήση Αντιβιοτικών και Φορμαλδεΰδης: Η βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα αντιβιοτικά και φορμαλδεΰδη, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την υγεία.
  • Μικροπλαστικά και Απορρίμματα: Μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών και απορριμμάτων αφήνονται πίσω από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε την επιστολή στα συνημμένα και τη συνέντευξη της Εύας Δουζίνα στο BBC εδώ.
 
Σχετικά με την Εύα Δουζίνα:
Η Εύα Δουζίνα είναι συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Katheti στον Πόρο και πρόεδρος του Ιδρύματος Rauch, ενός οργανισμού που έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Με πολυετή εμπειρία στον χώρο της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, το Rauch Foundation έχει καταφέρει να ενώσει διάφορες κοινότητες και οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο