Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Στο Αγρίνιο το Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας


       Στο Αγρίνιο πραγματοποιείται φέτος το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας και ο  Δήμος Αγρινίου διοργανώνουν μια  ξεχωριστή συνάντηση μνήμης και πολιτισμού.

Οι Μικρασιάτες, όλης της Ελλάδας, μέσα από το χορό και τα τραγούδια, μέσα από τη μουσική και τους στίχους, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τις φορεσιές, τη μαγειρική παράδοση, τα βιβλία, ......

τις εικόνες διατηρούν τον πολιτισμό της Γης της Ιωνίας, έναν πολιτισμό που άκμασε από την αρχαιότητα, πριν οι άνθρωποι αυτοί εκδιωχθούν οριστικά από τον τόπο τους. Διατηρούν αυτόν τον πολιτισμό και τον μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές.

Στο Αντάμωμα συμμετέχουν 65 Σύλλογοι και 1000 χορευτές από όλη την Ελλάδα. 

Το πανελλήνιο αντάμωμα θα ξεκινήσει  νωρίς το απόγευμα  του Σαββάτου 29 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού Δημοτικού Καταστήματος Αγίου Κωνσταντίνου.

Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

ΩΡΑ 17.00 Συνάντηση Προέδρων στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κωνσταντίνου (χτισμένο απο πρόσφυγες)

ΩΡΑ 18.30 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Μικρασιατών & Ποντίων Προσφύγων

ΩΡΑ 19.00 Πατινάδα (αφετηρία απο πλατεία Παναγοπούλου και διά της κεντρικής πλατείας Δημοκρατίας, θα καταλήξει στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια Αγρινίου)

ΩΡΑ 20.30 Τελετή παραλαβής - παράδοσης Λαβάρου & Εικόνας του Ανταμώματος, στον προαύλιο χώρο των Παπαστρατείων Εκπαιδευτηρίων

ΩΡΑ 21.00 Έναρξη - καλωσόρισμα με μουσικοθεατρικό δρώμενο απο χορωδίες και ορχήστρα του τόπου μας και την χορευτική του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας. Χοροί και τραγούδια της Μικράς Ασίας, με χορευτικά τμήματα απ΄όλη την Ελλάδα

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

ΩΡΑ 11.00 π.μ. με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγρινιώτη  Μακεδονομάχου Ν. Παναγιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο