Αρωγός η ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας στην προσπάθεια των ΤΟΕΒ
Στόχος να ενταχθούν στο ΠΑΑ και άλλες μελέτες για τις υποδομές των ΤΟΕΒ όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία σειρά μελετών χρειάζονται οι ΤΟΕΒ. Ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου, Κ.Βήτας τονίζει μεταξύ άλλων: "Πρέπει να οργανωθούμε ακόμα καλύτερα". Αρωγός η ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας στην προσπάθεια των ΤΟΕΒ.....
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Αλλάζουν σιγά – σιγά προς την θετική κατεύθυνση τα πράγματα και στην Αιτωλοακαρνανία όσον αφορά τους ΤΟΕΒ (και το πεπαλαιωμένο δίκτυο τους), οι οποίοι είναι νευραλγικοί οργανισμοί για τον πρωτόγεννη τομέα. Μάλιστα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα διεκδικήσει την περαιτέρω χρηματοδότηση μελετών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σκοπός της διεκδίκησης αυτής, όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Σάββας Βλάχος και Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου Κώστας Βήτας, είναι η Περιφέρεια να κατοχυρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπορεί, ώστε να δώσει «ζωή», να εκσυγχρονίσει δηλαδή το δίκτυο των ΤΟΕΒ και έτσι να ανασυνταχθούν και οι ΤΟΕΒ της περιοχής που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην κοστοβόρα συντήρηση των πεπαλαιωμένων δικτύων.
Σημασία πλέον έχει να αξιοποιηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, ενώ εξίσου σημαντικό, όπως τονίζει ο κ. Βλάχος και ο κ. Βήτας, είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία όπου κάνουν μελέτες με σκοπό να τις καταθέσουν στην επόμενη πρόσκληση του ΠΑΑ (Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης).
Ειδικότερα, τοποθετούμενος ο κ. Βλάχος και ο κ. Βήτας για τα σημαντικά αυτά ζητήματα που αφορούν τους ΤΟΕΒ, το μέλλον τους και κατ’ επέκταση το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στο νομό, εστίασαν στην ουσία του ζητήματος επισημαίνοντας την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια των ΤΟΕΒ .
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αχελώου Κώστας Βήτας μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:
«Πέρασε ως γνωστόν, από την Περιφερειακή Επιτροπή η δημοπράτηση τεσσάρων μεγάλων έργων στην Αιτωλοακαρνανία μέσα από το ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) ύψους 9.393,807,20. Το ένα έργο αφορά τον ΓΟΕΒ Αχελώου, το άλλο το ΤΟΕΒ Λεσινίου, το άλλο το ΤΟΕΒ Κατοχής και τέλος το ΤΟΕΒ Νεοχωρίου. Όλα τα έργα αυτά είναι σημαντικά, διότι θα γνωρίζουμε πλέον τι εισροές και τι εκροές έχουμε.
Το νερό είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα και αφορά άμεσα την επόμενη ημέρα των εγγειοβελτιωτικών στην Ελλάδα και φυσικά στην Αιτωλοακαρνανία που διαθέτει πολύ νερό αλλά πεπαλαιωμένο δίκτυο. Ήταν σε διαβούλευση ένα σχέδιο που πρότεινε η εργολαβική εταιρεία για τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης υδάτων, αλλά γενικότερα η Διεύθυνση του Υπουργείου είναι υπέρ της δημιουργίας υπηρεσιών εγγείων βελτιώσεων, έτσι ώστε και οι οργανισμοί να αρχίσουν να οργανώνονται όπως παλιά, αλλά και για να μπούμε σε μια διαδικασία, ώστε να μπορούμε ορθά να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ, όπου δυστυχώς οι οργανισμοί δεν έχουν τη δυνατότητα να τα εκμεταλλευτούν, γιατί οι μελέτες είναι δαπανηρές, οι οργανισμοί διαθέτουν λίγα χρήματα, ενώ συνάμα έχει παρέλθει το προσδόκιμο ζωής των εγγειοβελτιωτικών. Συνεπώς, ο εκσυγχρονισμός τους είναι μονόδρομος.
Είχαν κατατεθεί ακόμη τρείς μελέτες για αντίστοιχα ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία, στην τελευταία πρόσκληση συγκεκριμένα, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα προσδοκώμενα, αλλά το ζήτημα είναι να επανέλθουμε με νέες μελέτες για να εκσυγχρονίσουμε όσο περισσότερες εγκαταστάσεις μπορούμε, ώστε να βάλουμε τους οργανισμούς σε μια νέα τροχιά όπου θα είναι νοικοκυρεμένη η τροχιά αυτή, συνεπώς και οι οργανισμοί. Αυτή είναι και η πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρείας Φίλιας ασχολείται πολύ έντονα με τον στόχο αυτό, καθώς οι οργανισμοί χρειάζονται στήριξη και το θετικό είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει πολύ καλές σχέσεις με το Υπουργείο.
Οι τελευταίες παρεμβάσεις που είχαν γίνει στην κεντρική διώρυγα ήταν το 2005, όταν το σύνολο του δικτύου των ΤΟΕΒ είναι της εποχής του 1960. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε πόσο ανάγκη υπάρχει για τον εκσυγχρονισμό του. Το κράτος όμως πρέπει να σταθεί δίπλα στα έργα αυτά, διότι η Περιφέρεια διαθέτει πενιχρά χρήματα.
Αυτό που χρειάζεται είναι να οργανωθούμε καλύτερα, ώστε να μπορούμε να είμαστε και περισσότερο διεκδικητικοί. Η διεκδικητικότητα και η οργάνωση φάνηκε αμέσως μόλις το κάναμε με την ένταξη των τεσσάρων αυτών έργων που προαναφέραμε που αφορούν τέσσερα ΤΟΕΒ του νομού».
Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Σάββας Βλάχος σημείωσε μιλώντας στη "Σ":
«Οι ΤΟΕΒ επειδή είναι αυτόνομοι οργανισμοί έχουν δικό τους Δ.Σ., γνωρίζουν τα προβλήματα της περιοχής ευθύνης του ΤΟΕΒ τους. Εκπροσωπούνται δηλαδή από τον Πρόεδρο τους, ο οποίος πρέπει να έχει τις κατάλληλες γνώσεις, όρεξη και θέληση για να προχωρήσει και να προοδεύσει το εκάστοτε ΤΟΕΒ. Συνεπώς, αν δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον και οι γνώσεις, ώστε να εντοπίσουν τα προβλήματα και να τεκμηριώσουν μια μελέτη, έτσι ώστε να πάρουν ένα έργο βελτίωσης, τότε δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Υπάρχουν ΤΟΕΒ στην περιοχή μας που δεν διαθέτουν ούτε μια πρόταση – μελέτη για να ενταχθεί κάποιο έργο στο ΠΑΑ ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Οι υπηρεσίες μας είναι εδώ για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μας μεταφέρουν τα προβλήματά τους, να μάθουμε δηλαδή που πάσχει το εκάστοτε ΤΟΕΒ, ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε ουσιαστικά. Το κάθε ΤΟΕΒ γνωρίζει τα προβλήματά του, ενώ οι υπηρεσίες μας είναι εδώ για να κατευθύνουν τους ΤΟΕΒ όχι μόνο για την κατάθεση μελετών, αλλά και για τη συντήρηση των εγγειοβελτιωτικού τους».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο