Επειδή δεν πρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες, οφείλω κάποιες απαντήσεις στην ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Λευκάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις λιμνοδεξαμενές Βασιλικής και Εγκλουβής........
Τα δύο αυτά έργα πράγματι συζητούνται από το 2007 και από το 2012 υπήρχαν κάποιες μελέτες που δεν υλοποιήθηκαν και τα δύο έργα χάθηκαν στην πολιτική λήθη.
Πριν 2 χρόνια τα ανασύραμε και πλέον τα δρομολογούμε.
Ήδη, η Λιμνοδεξαμενή Βασιλικής έχει προενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 για χρηματοδότηση ύψους περίπου 12.000.000 ευρώ.
Για να ενταχθεί ωστόσο το έργο και να υλοποιηθεί υπήρχαν εκκρεμότητες που έπρεπε να κλείσουμε ώστε να κατατεθεί ένας πλήρης φάκελος τους επόμενους μήνες.
Χρειάζεται αύξηση χωρητικότητας από τα 750.000 m3 σε 1.000.000 m3 ώστε να καλύπτονται περισσότερες εκτάσεις και επιπλέον ανάγκες, σχεδιασμός αρδευτικού δικτύου, επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία λήγει στις 29.1.23, με βάση τις νέες, βελτιωμένες προδιαγραφές του έργου, και σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης.
Όλα αυτά λοιπόν απαιτούν επικαιροποίηση και συμπλήρωση των μελετών – όχι νέες μελέτες όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για τους ίδιους λόγους απαιτείται επικαιροποίηση των μελετών και για τη λιμνοδεξαμενή Εγκλουβής, όπου πέραν από το σχεδιασμό του αρδευτικού δικτύου, θα εξεταστεί η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ενώ θα χρειαστεί να εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ΔΕΝ υπάρχει για το συγκεκριμένο έργο.
Επομένως επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας πήραμε αυτά τα έργα και τα δρομολογούμε – και είμαι βέβαιος ότι επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας θα τα δούμε και να κατασκευάζονται.
Τέλος, δεν μπορώ να μην μνημονεύσω την προσπάθεια που κάναμε για να αναβιώσει το έργο της λιμνοδεξαμενής Καρυάς. Φέραμε τεχνικό κλιμάκιο που αξιολόγησε την κατάσταση και συνέταξε έκθεση με μια εκτίμηση για τις απαιτούμενες εργασίες και το κόστος επισκευής. Το αν θα προχωρήσει θα είναι συνάρτηση της εφικτότητας του έργου αλλά και του κατά πόσο θέλουν οι κάτοικοι να γίνει.
Και δεν ασχοληθήκαμε μόνο με τις λιμνοδεξαμενές. Εξασφαλίσαμε πρωτοφανείς χρηματοδοτήσεις για έργα αγροτικής οδοποιίας:
- 4.019.552 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για το Δήμο Λευκάδας
- 3.350.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για το Δήμο Μεγανησίου
- 500.000 ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Σχεδόν 8.000.000 ευρώ λοιπόν για αγροτική οδοποιία στο Νομό.
Ξέρουμε και αναγνωρίζουμε τις ανάγκες, είμαστε εδώ, και για τα μόνιμα έργα και για τις έκτακτες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό πετύχαμε την αναγνώριση ζημιάς σε ποσοστό 96% στην σοδειά της φακής Εγκλουβής του 2021 (ΦΕΚ Β’ 6877/29.12.22) για την οποία δρομολογείται κρατική οικονομική ενίσχυση.
Για πρώτη φορά λοιπόν έχει ξεκινήσει μία σοβαρή προσπάθεια για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του νησιού μας από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
Μία προσπάθεια που δεν μένει στα λόγια, αλλά προχωρά σε έμπρακτα αποτελέσματα – και είμαι βέβαιος ότι αυτό μπορεί να το αναγνωρίσει κάθε καλοπροαίρετος πολίτης.
Έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και μια κυβέρνηση με ξεκάθαρη βούληση να στηρίξει τον αγροτικό τομέα και να διασφαλίσει με σχέδιο και αναπτυξιακό πρόγραμμα το μέλλον του.
Συνεχίζουμε, και ελπίζουμε να έχουμε στο πλευρό μας και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και όλους όσοι έχουν προτάσεις για το αύριο της Λευκάδας και των ανθρώπων της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο