Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΟΑΣ-ΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ


Η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας χαιρετίζει την κινητοποίηση του Αγροτικού Συλλόγου Καινούριου και των αγροτών της περιοχής, στην πλατεία του χωριού με τα τρακτέρ τους....

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Γιάννης Καρναβιάς, πρόεδρος του ΑΣ Καινούργιου, ενώ χαιρέτισαν, ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, ο Περικλής Παπασάϊκας, πρόεδρος Αγρ. Συνεταιρισμού Καινούργιου και ο Γιώργος Ντουντούμης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Οι αγρότες της περιοχής, με το Σύλλογο τους, ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας μας, που με πολύμορφες κινητοποιήσεις, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της σύσκεψης που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας, στις 8 Γενάρη, που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο δρόμο μας βγάζουν για μια ακόμη φορά, το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων μας, με το αίσχος των ανοικτών τιμών, οι ζημιές που έχουν συμβεί, που όχι μόνο δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί, αλλά ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ δεν έχουν σταλεί σε πολλούς παραγωγούς 6 ως και 10 μήνες μετά από τη στιγμή που έγιναν οι ζημιές.

Οι παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα και στο νομό μας, είναι ο μόνος δρόμος για να σπάσει η αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Ο ενωτικός, μαζικός μας αγώνας, μπορεί να φέρει αποτελέσματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μηλοπαραγωγούς στην Αγιά της Λάρισας, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματος.

Η αναπλήρωση εισοδήματος είναι επείγουσα για σειρά προϊόντων στο νομό, από την ελιά Καλαμών, μέχρι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, ακόμα και το γάλα που μπορεί να ανέβηκε 30%, αλλά οι ζωοτροφές και τα εφόδια 80%, με την απώλεια να ξεπερνά το 50% του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

Τα προβλήματά δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα», αντίθετα αποτελούν μόνιμο βραχνά για μας με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή μας.

Οι αγρότες διεκδικούμε:

· Αναπλήρωση του εισοδήματος στην ελιά, στο μανταρίνι, στα πορτοκάλια, στα ακτινίδια, σε όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους.

· Η μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο.

· Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

· Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο