του Γιώργου Βαρεμένου*
Παρουσία μίας δεκάδας βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο τ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, αλλά και εξεχόντων εκπροσώπων του ακαδημαϊκού κόσμου και φοιτητών, έγινε η εκδήλωση για την παρουσίαση ενός τόμου, στον οποίον γράφουν 40 περίπου ακαδημαϊκοί, προς τιμήν της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρίας Γκασούκα. Τίτλος: “Φύλα, ταυτότητες, πολιτισμοί. Λαογραφικές και έμφυλες προσεγγίσεις“.
Είναι σπάνιο στην εποχή μας να τιμώνται συγκινητικά και ομόθυμα η επιστημονικότητα, η συλλογική συνείδηση, η ταπεινότητα και η δοτικότητα. Εκτός και αν πρόκειται για κάποιους επικήδειους, στην διάρκεια των οποίων ο μακαρίτης δεν καταλαβαίνει γρυ απ’ όσα επαινετικά λένε γι’ αυτόν. Η Μαρία ποτέ δεν ξεχώρισε την επιστήμη, στην οποία διέπρεψε, από την κοινωνική και πολιτική δράση.
Μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά πρόκειται για μία -με την ετυμολογική σημασία της λέξης- πασιονάρια, η οποία έχει τις ρίζες της στον Αιτωλοακαρνανικό κάμπο και αυτό αποτέλεσε βίωμά της. Η Μαρία Γκασούκα, μητέρα δύο παιδιών, είναι ένας ποταμός ενέργειας, σαν τον Αχελώο που χωρίζει το χωριό της, την Κατοχή, από το Νιχώρι, δηλ. κάτι σαν ….την Βούδα και την Πέστη στο πιό αγροτικό!
Όταν πρωτοσυνέτασσε την διατριβή της για τον ρόλο της γυναίκας στο έργο του Παπαδιαμάντη, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει με τί υπομονή, επιμονή και δημιουργική εμμονή θα συνέδεε τους έμφυλους αγώνες με το μεγάλο επιστημονικό της έργο. Πρωτοπόρα μαχήτρια ενάντια σε αρρωστημένες πλευρές όπως η γυναικοκτονίες που σήμερα κλέβουν μεγάλη μερίδα της δημοσιότητας. Ακάματη και παθιασμένη σ’ ένα μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, από τα Κατοχιανά παραμύθια και μοιρολόγια μέχρι τις γυναίκες αγρότισσες, τους ναυτικούς, την εισαγωγή της ισότητας των φύλων στα δημόσια έγγραφα και την φεμινιστική εθνογραφία.
Ποτέ δεν αρνήθηκε μικρή ή μεγαλύτερη βοήθεια σε μικρότερους ή μεγαλύτερους αγώνες, βάζοντας πάντα το “εμείς” πάνω απ’ το “εγώ”, σε αντίστιξη προς ορισμένα σημεία και τέρατα της σημερινής μετα-πολιτικής. Από τα μικράτα μας πήραμε μαζί της μέρος σε οραματικές προσπάθειες που μπορεί να μην άλλαξαν τον κόσμο, μπορεί όμως να μας έκαναν λίγο καλύτερους ανθρώπους. Να είσαι καλά, ρε Μαρία, να μας δίνεις δύναμη.
* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο