Το τουριστικό γραφείο Staikos Tours σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό & Μορφωτικο Σύλλογο "Το Αιτωλικό" διοργανώνει Διήμερη Εκδρομή στα Ζαγοροχώρια: Τσεπελοβο-Μονοδένδρι-Καπέσοβο-Κήποι στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2023.....
Τιμή κατ' άτομο σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο 95 Ευρώ
Διαφορά μονόκλινου 25 Ευρώ
Δηλώσεις θέσεων με προκαταβολή 30 Ευρώ
έως 25 Ιανουαρίου 2023
Στην τιμή περιλαμβάνονται:
-Πούλμαν για όλες τις μεταφορές
-Διαμονή (1 νύχτα) σε ξενοδοχείο 4* στο Τσεπέλοβο
-Πρωινό στο ξενοδοχείο
-Ένα δείπνο στο ξενοδοχείο με μουσική παραδοσιακή ορχήστρα
-Ασφάλεια αστικής επαγγελματικής ευθύνης
-ΦΠΑ
Δεν περιλαμβάνονται:
-Είσοδοι σε μουσεία και χώρους
-Ποτά , αναψυκτικά στην διάρκεια του δείπνου
Πρόγραμμα Εκδρομής:
1η ημέρα: Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Μονοδένδρι – Τσεπέλοβο
Συγκέντρωση εκδρομέων και αναχωρήσεις 7.00 π.μ. από Μεσολόγγι και 7.20 π.μ. από Αιτωλικό και αναχώρηση για τα Ζαγοροχώρια μέσω Ιόνιας Οδού. Πρώτη μας στάση (σύντομη) για καφέ έξω από τα Γιάννενα και συνεχίζουμε προς το Μονοδένδρι, το χωριό που ζει στο χείλος του Βίκου. Παραμονή στο χωριό για καφέ και βόλτα. Το Μονοδένδρι σκορπά τα σπιτικά του σε βραχώδη περιοχή, πολύ κοντά στο χάσμα που κόβει στα δυο την κορμοστασιά της Τύμφης και δημιουργεί το φυσικό θαύμα της χαράδρας του Βίκου. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το όνομα του οικισμού οφείλεται σε κάποιο γιγαντόκορμο έλατο που υπήρχε στην περιοχή, κοντά στην ιστορική εκκλησία του Ay. Μηνά. Το πελώριο δέντρο ξεράθηκε όταν το χτύπησε κεραυνός. Θα απολαύσουμε τον καφέ μας στην πλατεία με τα πλατάνια και θα επισκεφτούμε τη Ριζάρειο Σχολή. Πρόκειται για τη χειροτεχνική σχολή-οικοτροφείο του Ριζαρείου Ιδρύματος, που λειτουργεί στο χωριό από το 1979. Όποιος θέλει μπορεί επίσης να κάνει βόλτα στο καλντερίμι που οδηγεί έπειτα από δέκα λεπτά στη Μονή Αγίας Παρασκευής, το πέτρινο, ταπεινό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, που είναι μία από τις βαθύτερες του κόσμου.
Αναχωρώντας από το Μονοδένδρι μέσω της επαρχιακής οδού θα κατευθυνθούμε στο Τσεπέλοβο, το οποίο είναι χτισμένο στο επιβλητικό υψόμετρο των 1.080 μέτρων, στις πλαγιές της Καζάρμας (κορυφή της Τύμφης) κι έχει επισήμως χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, φιλοξενώντας πολλά κτήρια που έχουν κριθεί διατηρητέα. Κατά την άφιξή μας θα πραγματοποιηθεί η τακτοποίηση μας στο ξενοδοχείο και έπειτα ελεύθερος χρόνος για φαγητό και βόλτα στο χωριό. Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε πολλές επιλογές για καφέ ή ποτό, με το «Ίρις» να προτιμάται συνήθως ως καφετέρια (ή και για γλυκό) και το «Ξάγναντο» για ποτό το βράδυ –αλλά και το παραδοσιακό καφενείο «Τηλέμαχος», όπου θα βρείτε και ωραία γλυκά του κουταλιού (όλα παραδοσιακά), μα και θαυμάσιο τσίπουρο. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη Τσεπέλοβου η οποία λειτουργεί από το 2011. Ο Πέτρος Παπαβασιλείου, που γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά ζει και εργάζεται στο Μιλάνο, δώρισε τα έργα του στο Τσεπέλοβο, που είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειάς του. Στην αυλή βρίσκεται το ταφικό μνημείο του ποιητή Ιωάννη Βηλαρά ο οποίος τελείωσε τη ζωή του στο Τσεπέλοβο το 1923. Η Πινακοθήκη είναι πραγματικά ένα αριστούργημα που κοσμεί το ιστορικό χωριό και προσφέρει δέος στους επισκέπτες.
Το βράδυ και σε ώρα που θα ανακοινωθεί θα δειπνήσουμε όλοι μαζί στο εστιατόριο του ξενοδοχείου με παραδοσιακή ορχήστρα και ζωντανή μουσική. Το φαγητό του δείπνου συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου (όχι τα ποτά/αναψυκτικά) και περιλαμβάνει ορεκτικά (σαλάτα εποχής, τυρόπιτα, φέτα), κυρίως πιάτο (επιλογές μπριζόλα/μπιφτέκι/κοτόπουλο/γίδα βραστή/αρνί στο φούρνο ) και γλυκό.
Σημείωση: η επιλογή του κυρίως πιάτου θα γίνει κατόπιν συνεννοήσεως με τους υπευθύνους της εκδρομής εντός του λεωφορείου το Σάββατο το πρωί).
Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.
2η ημέρα: Τσεπέλοβο – Καπέσοβο – Κήποι – Άρτα – Αιτωλικό/Μεσολόγγι
Πρωινό και αναχώρηση από το Τσεπέλοβο. Πρώτη στάση μας το χωριό Καπέσοβο, το πέτρινο χωριό του 16ου αιώνα. Το Καπέσοβο, ένα πραγματικό μνημείο της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, φτιαγμένο από πέτρα και ήλιο είναι η πατρίδα του Αλέξη Νούτσου, ο οποίος ήταν Γενικός Προεστός Ζαγορίου και Ιωαννίνων, σύμβουλος του Αλή Πασά και μέλος της Φιλικής Εταιρείας αλλά και του Ιωαννούτσου Καραμεσίνη, προεστός του Ζαγορίου. Θα κάνουμε μια σύντομη βόλτα στο χωριό για να δούμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία του Ζαγοριού, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του 1793, με μοναδικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό της φτιαγμένες από τους περίφημους Καπεσοβίτες ζωγράφους και με σαφείς δυτικές επιρροές. Οι καλλιτέχνες αυτοί ζωγράφισαν πολλούς ναούς ή φορητές εικόνες και χρύσωσαν πολλά τέμπλα στη Βόρεια Ελλάδα. Ξεχωρίζει επίσης η «Πασχάλειος Σχολή» με τις δεκατρείς αίθουσες, που κτίστηκε το 1861 από τους αδελφούς Παύλο και Κωνσταντίνο Πασχάλη.
Αναχωρώντας από το Καπέσοβο και κατευθυνόμενοι προς το χωριό Κήποι θα κάνουμε δύο στάσεις να δούμε τα: Γεφύρι Νούτσο (Κόκκορη) (1750) και Γεφύρι Πλακίδα ή Καλογερικό (1814). Έπειτα φτάνοντας στο χωριό Κήποι θα παραμείνουμε για φαγητό/καφέ και βόλτα. Πρόκειται για ένα πέτρινο χωριό χτισμένο πάνω σε λόφο, σε υψόμετρο 750 μέτρων, και το όνομά του προέρχεται από τους όμορφους κήπους του χωριού, που το καλοκαίρι είναι καταπράσινοι, και ανάμεσά τους κυλάει ένα ποτάμι με πέτρινα γεφύρια.
Αφήνοντας πίσω μας τα όμορφα Ζαγοροχώρια και επιστρέφοντας στη βάση μας πια, θα κάνουμε στάση για καφέ στην Άρτα και έπειτα τελική αναχώρηση για Αιτωλικό – Μεσολόγγι.
Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος
"Το Αιτωλικό"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο