Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

«Η άποψη της μεγάλης φωτιάς της Σμύρνη

 ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Νοέλ Μπάξερ, συγγραφέας,

ιστορικός ερευνητής*


 «Η άποψη της μεγάλης φωτιάς της Σμύρνης».....


Εκατό χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, το μόνο γεγονός που παραμένει με μείζονα αναπάντητα ερωτήματα είναι η φωτιά. Η Μεγάλη Φωτιά, όπως συχνά αναφέρεται στη βιβλιογραφία. Εξαιτίας της οι Έλληνες Σμυρνιοί και οι Αρμένιοι έχασαν τα σπίτια τους και ο ξεριζωμός τους έγινε, τετελεσμένα, χωρίς επιστροφή. Το πολύχρονο διάστημα που ακολούθησε ήρθαν σε φως στοιχεία για την φωτιά της Σμύρνης που ακόμα σήμερα αναλύονται και μελετώνται.

Το περιοδικό « ΙΣΤΟΡΙΑ Εικονογραφημένη», στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2022 φιλοξενεί πρωτοσέλιδα το άρθρο της Νοέλ Μπάξερ για τη Μεγάλη Φωτιά της Σμύρνης. Η συγγραφέας στο πολυσέλιδο άρθρο της παραθέτει νέα στοιχεία, μαρτυρίες, περιγραφές και  αναλυτικούς χάρτες για την καταστροφή της Σμύρνης. Τα στοιχεία είναι ντοκουμέντα! Ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη της φωτιάς σε όλα της τα στάδια, ώρα με την ώρα.

 


*  Η ΝοέλΜπάξερ γεννήθηκε στην Αθήνα από Ελληνίδα µητέρα και Βρετανό πατέρα. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Καβάλα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων και στη συνέχεια έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Από τότε ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Έχουν εκδοθεί ως σήµερα τα µυθιστορήµατά της «Από δρυ παλιά κι από πέτρα», «Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος» και «Ακολουθώντας τη γραµµή της θάλασσας» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, «Το χνάρι που δεν έσβησε» το οποίο ψηφίστηκε από τους Έλληνες αναγνώστες ως ένα από τα δέκα καλύτερα του έτους κυκλοφορίας του, και «Η Επιστροφή της Πηνελόπης. Οκτώ μέρες στη Σμύρνη» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στις 30 Σεπτεμβρίου η ΝοέλΜπάξερ θα τιμηθεί από την ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης με το πρώτο βραβείο μυθιστορήματος, του πανελλήνιου διαγωνισμού βιβλίων Μικριασιατικού περιεχόμενου, για το έργο της «Η επιστροφή της Πηνελόπης. Οκτώ μέρες στη Σμύρνη», Αθήνα 2021.

Η Νοέλ είναι σύζυγος του Βονιτσιάνου Σπύρου Παπακώστα του Μιχαήλ. Και οι δύο είναι μέλη της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων.

 

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια στην συγγραφέα του άρθρου. Η συμμετοχή της στους αρθρογράφους του έγκριτου περιοδικού ΙΣΤΟΡΙΑ αποδεικνύει την αξία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο